top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem öltöztetem elég lányosan a lányomat?

Egy anya szokatlan módon oldotta meg a helyzetet, amikor a bölcsődei gondozók azt rótták fel neki, hogy túlságosan „fiús” ruhákat ad a kislányára. Szerintük fodros szoknyácskákba kellene öltöztetni vagy hajpántot a fejére tenni, hogy az emberek könnyebben kitalálják, hogy kislány és nem kisfiú. Az anya csattanós választ adott a kifogásra, az eredményt a fotón láthatod alant.


Úgy tűnik, hogy a nemi sztereotípiákról mindenki mást gondol: van, aki szerint fontos, hogy mással játsszanak és másként öltözzenek a kisfiúk és a kislányok, míg más szerint ennek semmi jelentősége nincs.


 

Egy-egy eset kapcsán időről-időre fellángol a vita, hogy a nemi sztereotípiáknak külsőségekben is meg kell-e nyilvánulnia. Azon már régen túl vagyunk, hogy a lány újszülötteket kötelezően rózsaszínbe kell öltöztetni, míg a kisfiúkat világoskékbe, de a családok többségében azért még mindig jól elkülönülnek a nemek mind öltözködésben, mind kedvenc elfoglaltságokban, mind feladatokban. Nekem egyébként ezzel semmi bajom nincs, szerintem a nemi szerepek nem ördögtől valók, ha azok az adott szituációnak megfelelően könnyen átjárhatók, nem pedig betonbiztosan kőbe vésettek. Lehet, hogy kicsit maradinak tűnök, de szerintem a család biztos alapja, ha vannak viszonylag jól körülírt szerepek és feladatok, melyek ugyanakkor eléggé rugalmasak – ahogyan a helyzet kívánja. Ami az öltözködést illeti, szerintem édesmindegy, hogy ki milyen színű és fazonú ruhát hord, hordja azt, ami tetszik és amiben jól érzi magát.


Ha viszont bölcsődébe vagy óvodába adom a gyerekem, akkor kifejezetten nem igénylem, hogy az ott dolgozók tanácsokat osztogassanak, hogyan öltöztessem a gyerekem a jól berögzült nemi sztereotípiáknak megfelelően. valószínűleg így van ezzel egy Reddit-felhasználó, bizonyos Steve, aki arról számolt be, hogy felesége, Jessica igencsak meglepődött, amikor a bölcsődében azzal fogadták, hogy ideje lenne elgondolkodnia azon, hogy kislányukat lányruhába öltöztesse és hajráfot tegyen a fejére, mert így az emberek könnyebben rájönnek, hogy kislány. Az anya válasza? Másnap egy post-itre rajzolt masnit ragasztott a gyerek fejére, hogy könnyebben eligazodjanak a nemek között a bizonytalanok. Ezt a fotót osztotta meg az apa a következő szöveggel: „Így öltöztette fel a párom a kislányunkat, miután egy nappal korábban azt mondták neki a bölcsődébe, hogy lányosabban kéne öltöztetnie a gyereket.”


Mindenkinek van sztorija a nemi sztereotípiákról

„Miért gondolják azt, hogy tanácsokat kell osztogatniuk arról, mit adj a gyerekedre?” – tették fel a kérdést többen is.

A Reddit-felhasználók többségének tetszett a vicces válasz, és sokan osztottak meg hasonló sztorikat a saját életükből a nemi sztereotípiákkal kapcsolatban. „Az én négyévesem imádja a pinket. Minden kis barátja lány, akik rajonganak mindenért, ami lila és hercegnős, ezért az én fiam is szeret pinkbe öltözni. (Azaz egészen pontosan egy darab lila inge van, és mindig azt veszi fel, amikor az ing nincs éppen a szennyesben.) Imádja az én kicsi pónimat és mindig a hercegnőkről beszél. Úgy látom, hogy a rokonoknak kicsit ciki a dolog” – írta valaki. Egy másik anya arról számolt be, hogy neki viszont olyan kislánya van, aki rajong a „fiús” dolgokért, és teherautót kért karácsonyra. De ugyanúgy szereti Barbie babát és a sellőket is, és az sem számít ritkaságnak, hogy az 5 éves kislány a fiúosztályról választ magának ruhát.

Egy harmadik anya arról mesélt, hogy az üzletben vagy a boltban sokszor fiúnak nézik a 2 éves kislányát, de ez őt egyáltalán nem zavarja. Nyilván azért van ez, mert rövidre van vágva a haja, a szokásos öltözéke pedig póló és nadrág. „Ha viszont azt venném észre, hogy valaki arra tesz megjegyzést, hogyan kéne öltöztetnem a gyerekemet, akkor rögtön ideges lennék” – ismeri el.


Pedig biztosan nem akartak rosszat

Az apa mindenesetre azt is hozzátette a sztorihoz, hogy a bölcsődei gondozók biztosan nem rossz szándékból mondták, amit mondtak: „Lehet, hogy azt gondolták, hogy nem ellenkezik az akaratunkkal, hogy változtassunk a gyerek öltözködésén. De az is lehet, hogy véget akartak venni annak, hogy a többi gyerek és mások is őket kérdezgetik arról, hogy a kislányunk miért nem lilát és virágosat visel. Nem is volt bántó vagy sértő a javaslat, de már az ezredik volt azok közül, amiket – a feleségemhez hasonlóan − nyilván minden olyan szülő megkap, aki szakít a nemi sztereotípiákkal. A párom megpróbálta a humoros oldalát nézni a dolognak.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page