top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne vásárold, inkább béreld a babaruhát!

Az újszülött érkezésére készülve számtalan probléma vár megoldásra, melyek között kiemelkedő helyen az áll, milyen, mekkora, hány babaruhát vásároljunk. Ráadásul a babaruhák sajátossága, hogy azokat gyorsan kinövik a picik, aztán vagy valahol családi, baráti körben elajándékozva vagy interneten értékesítve újrahasznosításra kerülnek, vagy akár még viszonylag jó állapotban a szemétben végzik. De van egy harmadik lehetőség, a babaruhabérlés, amire külföldön már régebb óta vannak példák, és szerencsére már Magyarországon is elérhető.


Vincze Tündével, a BabuciBox alapítójával beszélgettem. Talán még idegenkedsz a ruhatár beszerzésének e módjától, de ha akár kommentben, akár a Facebookon, akár privát üzenetben felteszed kérdéseidet, biztos vagyok benne, hogy Tünde minden kételyedre tud megnyugtató válasszal szolgálni.

 

Honnan jött a babaruhabérlés, a BabuciBox ötlete?

Amikor megszületett a kislányom, rengeteg babaruhát kaptunk nővéremtől. Mivel náluk több volt a hely, ezért mindig csak az aktuális méretet adta oda, és ha kezdtük kinőni őket, kértem a nagyobb méretet, és visszaadtam a kinőtt babaruhákat. Ez a konstrukció végül annyira megtetszett, hogy elkezdtem keresgélni, létezik-e Magyarországon babaruhabérlés. Akkor ilyet nem találtam, de külföldön már voltak hasonló példák, Dániában, Angliában, az USA-ban, Németországban, és Svájcban is. Úgy döntöttünk, hogy belevágunk, és Magyarországon mi is létrehozzuk a mi babaruha-bérlési szolgáltatásunkat, így indult útjára 2021. április 1-jén a BabuciBox, melynek keretében babaruhacsomagokat, babáknak összeállított kapszulagardróbokat adunk bérbe, ezzel időt és energiát spórolva az újdonsült szülőknek. Tisztában vagyunk vele, hogy az első hetek, hónapok nagyon sűrűek, sok mindenbe kell beletanulniuk az édesanyáknak, így legalább az öltöztetés terhét le tudjuk venni a vállukról. Pontosan ezért igyekeztünk minél egyszerűbbé és kényelmesebbé tenni a szolgáltatást, így egyetlen rendeléssel akár egy teljes évre tudjuk biztosítani a baba öltöztetését.

Mennyi időre szól egy-egy csomag bérlése, hiszen minden baba fejlődési üteme más és más?

A bérlés ideje alatt bármikor és akárhányszor nagyobb méretre cserélhetőek a ruhacsomagok. Az újszülöttek akár 3 hét alatt is kinőnek egy-egy méretet, később viszont már inkább a 2-3 hónap a jellemző. Havidíjas rendszert alakítottunk ki, ami magában foglalja a ruhacsomagok bérlési díján túl a kiszállítás és visszaszállítás költségeit is.


A csomagok tehát követik a baba fejlődését. De mi a helyzet a különböző szülői igényekkel és ízlésekkel? Van, aki a kisnadrág-body szettet részesíti előnyben, míg mások inkább a rugdalózóra esküsznek. Van, aki hagyományosabb „babás” színekbe öltöztetné a picit, mások merészebbek a színválasztásban. Van, aki szereti változatosságot, más inkább mindig a néhány jól bevált kényelmes darabokhoz nyúl. Mennyire tudjátok kielégíteni az egyéni kéréseket?

Minden egyes BabuciBox egy-egy kapszulagardróbot tartalmaz. Jelenleg 15, 25 és 40 darabos csomagok közül lehet választani. Bár van ajánlott tartalom az egyes csomagokat illetően, de bérlőinknek megvan a szabadságuk ahhoz, hogy saját igényeikhez igazodó csomagok összeállítását kérjék. A választási szabadság kiterjed a csomag tartalmára és a színekre is: megadhatják a szülők, hogy milyen színeket részesítsünk előnyben, illetve milyen színeket kerüljünk el a csomagok összeállításánál. Törekszünk arra, hogy az egyes darabokat jól tudják kombinálni egymással. Célunk, hogy minél kevesebb olyan ruhadarab legyen a csomagban, melyet a szülők akár a színe, akár a típusa miatt nem szívesen adnak rá a babára.

Honnan szerzitek be a BabuciBoxba kerülő babaruhákat?

A kezdő készlet a Marketplace-ről származott. Van pár márka, amihez ragaszkodunk, mert a szülőktől folyamatosan pozitív visszajelzést kapunk róluk, és nekünk is kedvező tapasztalataink vannak velük, ilyen a H&M, az F&F, a Next, a Zara vagy a C&A. Ezek a márkák alkotják a csomagok alapját. Ha viszont olyan igény érkezik akár típus, akár méret, akár szín tekintetében, amit a pillanatnyi kínálatból nem tudunk kielégíteni, akkor új darabokkal egészítjük ki a készletet. Valójában nem is nagyon lehet megkülönböztetni egy csomagon belül, hogy melyik darab új és melyik „régi”, mert mindig kimosva, kifogástalanul tiszta állapotban küldjük ki őket.


Hogyan jutnak ezek a ruhacsomagok a bérlőkhöz és onnan vissza hozzátok?

Alapvetően a Packeta rendszerét vesszük igénybe, melynek több száz átvevőpontja van Magyarországon, kisebb településeken is. Ez a szolgáltatás az alapcsomag része, de a nagyobb csomagoknál házhozszállításra is van lehetőség, sőt van háztól-házig szolgáltatásunk is, amikor helybe visszük a csomagokat és a kinőtt ruhákért is futárt küldünk.


Hányszor „fordul” egy-egy babaruha, hányszor külditek ki újabb bérlőkhöz?

Erre egyelőre nem tudok pontos választ adni, még nem vagyunk olyan régóta a piacon. Most 2-3-4 körüli fordulószámnál tartunk. Természetesen előfordul, hogy foltosan érkezik vissza egy-egy kisruha, ezeket a darabokat legtöbbször már nem tudjuk újra kiadni. Ezzel számoltunk, hiszen egy kisbaba mellett mindig előfordulnak kisebb-nagyobb „balesetek”. A ruha típusától is függ, hányszor kerül ki új családokhoz: egy rugdalózót vagy body-t kevesebbszer, de egy pulóvert vagy a nagyobb csomagokban megtalálható kezeslábast, overált többször is.

Mi történik akkor, ha egy évszakváltásnál hirtelen melegebb vagy éppen könnyedebb ruhadarabokat kíván meg az időjárás, ám még nem érkezett el a méretváltás ideje?

Ha a nyári vagy téli forduló nem esik egybe a nagyobb méretre váltás idejével, akkor egy plusz csomagváltást iktatunk be, az évszaknak és az időjárásnak megfelelő ruhadarabokkal. Ennek különösen a nagyobb méreteknél van szerepe, amikor egy-egy darabot akár hónapokig hord a baba, ám időközben melegebb vagy hűvösebb évszak jön. Az újszülött méreteknél ennek kisebb a jelentősége, ott előfordul, hogy az adott méretet akár már 3 hét alatt kinövik.


Megpróbálom elképzelni, mi történik, amikor egy anyuka készül visszaküldeni a bérelt babaruhákat. Ám általában nemcsak a bérelt darabok vannak a szekrényben, hanem saját vásárlásból származó, ajándékba kapott vagy a családon belül kölcsönadott kis ruhák, melyek nem sokban különböznek egymástól. Ki emlékszik már arra, hogy három hónappal korábban pontosan mely darabok érkeztek a BabuciBoxtól? Erre van valami megoldásotok?

Természetesen van. Éppen a beazonosíthatóság miatt minden ruhadarabba, melyet kiküldünk, kis BabuciBox-címkét varrunk, így könnyen kiválogatható, mely darabok származnak tőlünk. Ez azért is hasznos, mert elsősorban azokra a márkákra összpontosítunk, melyek a szülők körében egyébként is népszerűek. Így könnyen előfordulhat, hogy a baba ruhatárában különböző forrásokból származó, de nagyon hasonló darabok vannak.


Gondoltatok-e a legkisebbekre, a korababákra? Hiszen éppen ők azok, akik számára a legnehezebb megtalálni a megfelelő ruhácskákat, hiszen sokszor még a legkisebb méret is óriási rájuk.

Gondoltunk rájuk is, éppen ezért 2022. február 1-jétől bővítettük a szolgáltatásunkat, és a méretválasztékba bevontuk a 44-es és 50-es méreteket is. Gondolkoztunk ennél kisebb méreteken is, de az a tapasztalat, hogy mire a koraszülött babák hazakerülhetnek, ezek a méretek általában nagyjából már megfelelőek számukra. Nem is szólva arról, hogy használt darabok lévén a mosásban már kissé összementek, így kisebbek a hivatalos bolti méretnél.



Kell-e a szülőknek előre jelezniük, hogy mikortól kívánják igénybe venni a szolgáltatást, illetve várhatóan körülbelül mikor igénylik a nagyobb méretű ruhacsomagot?

A csomagokat 5 munkanapon belül átadjuk a futárnak, ami számunkra is lehetővé teszi, hogy ha olyan ruhadarabra van igény, ami pillanatnyilag nem áll rendelkezésre, azt legyen időnk beszerezni. Ha valaki előre tudja, hogy szeretné igénybe venni a szolgáltatásunkat, akkor akár 30 nappal korábban is jelezheti, hogy egy adott időpontra kívánja megkapni a csomagot. Ha viszont a vártnál korábban érkezik a baba, az elérhetőségeinken jelezhetik ezt számunkra, és igyekszünk maximálisan rugalmasak lenni, hogy a babaruhák rendelkezésre álljanak, amikor a baba és a mama hazaér a kórházból.


Nekem úgy tűnik, hogy amellett, hogy időt, energiát, pénzt, fejtörést spóroltok meg a szülőknek, a babaruhák beszerzésének e formája maximálisan kielégíti a fenntarthatóság követelményeit is.

Igen, ez is fontos szempont lehet, amikor valaki azon gondolkodik, hogy vásárolja vagy bérelje-e inkább a baba gardróbját. Ráadásul törekszünk arra, hogy azok a babaruhák, melyeket már nem tudunk kiadni, valahol máshol, másképpen új életre keljenek. Készült már ilyen babaruhából pénztárca, illetve már felvettük a kapcsolatot olyan anyukákkal, akik mosható kozmetikai korongokat vagy más apró textil használati tárgyakat varrnak. Ők az épen maradt kisebb felületeket is fel tudják használni.


És végül: hol tudnak elérni benneteket azok az apukák és anyukák, akiknek az érdeklődését felkeltette ez a szolgáltatás?

Az aktuális kínálatunkat a honlapunkon találják meg. De jelen vagyunk a Facebookon és az Instagramon is, ahol a legfrissebb híreink mellett babaruhákkal és baba kapszulagardróbokkal kapcsolatos témákkal foglalkozunk.


Elérhetőségeink:


Fotók: BabuciBox, Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page