top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne rázd, rángasd, pörgesd és dobáld a babát!

Frissítve: 2019. aug. 28.

A múltkor a szemem elé került egy rémisztő videó, amin egy magát terapeutának nevező nő rángat, forgat, ráz és dobál egy babát. Nem, nem játékbabát, hanem igazi, hús-vér csecsemőt. Beszéljünk előbb erről, aztán – hogy ne csak öncélú szörnyülködésről szóljon a poszt – írok egy kicsit a megrázott baba („shaken baby”) szindrómáról.


Kezdjük a videóval, görgess kicsit lejjebb és kattints!


 

A videón, ami nálam a „nézni is szörnyű” kategóriába tartozik, egy nő a tengerparton babajóga címen forgat, rángat, dobál és pörget egy csecsemőt, néha a lábánál fogva lógatja, hogy aztán egy rántással megint a feje legyen felül a picinek. A számomra legmegrázóbb pillanat azonban az, amikor a fejénél fogva jobbra-balra forgatja a baba törzsét.

Egy hasonló videó korábban Kazahsztánból is felkerült a netre, mely egy Larissza Orinbaszanova nevű 35 éves nőt ábrázol, úgynevezett kezelés közben. Ő azt állítja, hogy ez a kívülállók számára hajmeresztő mozdulatsor gyógyító hatású a babákra, megszünteti a csecsemőkori kólikát, a baba ennek hatására kevesebbet sír, és a masszázs relaxáló hatású

„Segítek a babákon. Az évek során nagyon sok baba átment már a kezeimen, és egy csomó nyavalyát meg tudtam gyógyítani, legyen az nyaki vagy végtagprobléma. A masszázs, amit végzek, jó hatással van a babákra” – állítja a nő.


A videón látható extrém masszázs állítólag nagy népszerűségnek örvend Kazahsztánban, ahol egy-egy kezelés 10-15 percig tart és körülbelül 3000 forintnak megfelelő összegbe kerül. Ezen kívül nagy múltra visszatekintő hagyománya van más kultúrákban is, ahol gyógyító hatásokat tulajdonítanak neki. Az eljárásnak „szakmai” szervezete is van, a Babamasszázs Nemzetközi Szervezetének nevezik magukat.

A nyilvánosságra került videó a hagyományok és kultúrák sokszínűsége ellenére nagy felháborodást keltett. Leginkább azt rótták fel a módszernek, hogy semmilyen körülmények között nem szabad ilyen óvatlanul bánni a csecsemő törékeny testével. Ilyen pici korban a szövetek még gyengék, a csontok növésben vannak és könnyen sérülnek. Ezen kívül a pici babák esetén könnyen létrejöhet az úgynevezett megrázott baba (angolul „shaken baby”) szindróma, mely pillanatok alatt akár a baba halálát okozhatja.

A szörnyülködés után legyünk konstruktívak, beszéljünk inkább erről egy kicsit! Összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat.


A megrázott baba szindrómáról

A megrázott baba szindróma akkor jön létre, ha a pici csecsemőt valaki játékból vagy bántásból erősen megrázza vagy dobálja. A sérülés kialakulási mechanizmusa arra vezethető vissza, hogy a pici csecsemő feje a testéhez képest aránytalanul nagy, ráadásul a kisbaba a nyakizmok gyengesége miatt még nem is képes olyan biztosan megtartani a fejét, mint akár néhány hónappal később. Az agy és az agyburkok között úgynevezett hídvénák futnak, melyek erőteljes rázás vagy mozgatás, illetve a fej gyors mozgását követő hirtelen lefékeződés hatására elszakadnak, vérzés alakul ki, így az agy nem jut elegendő vérhez, és oxigénhiányos agykárosodás alakul ki.

A legfontosabb, amit a megrázott babákról tudni kell, hogy az állapot minden esetben elkerülhető! Ehhez azonban az kell, hogy minden szülő, illetve a csecsemőket gondozó egyéb felnőttek tudjanak erről a veszélyről és pontosan tisztában legyenek azzal, hogy a csecsemő agya milyen sérülékeny. Azt sem árt tudni, hogy a csecsemő erős megrázása a gyermekbántalmazás kategóriájába tartozik, ennél fogva büntetendő.


Milyen tünetei vannak a megrázott baba szindrómának?

A tünetek elég sokfélék lehetnek, előfordul aluszékonyság vagy – éppen ellenkezőleg – ingerlékenység, légzési vagy táplálási problémák, hányás, sápadt vagy kékes színű bőr, görcsrohamok, bénulások, eszméletvesztés, kóma.

A tüneteket nem feltétlenül kísérik külsérelmi nyomok a testen, mivel – mint ahogy írtam is – a súlyos állapot kialakulásához elegendő a csecsemő erőteljes megrázása. Előfordulhat persze, hogy a megrázott baba szindróma a csecsemő hosszabb és módszeres bántalmazásának részjelensége, ilyenkor horzsolások, sérülések láthatók a bőrön, esetleg friss vagy régi, gyógyult csonttörések mutathatók ki röntgenvizsgálattal. Nem feltétlenül szükséges azonban gyermekbántalmazónak lenni, hogy nagy bajba sodorjuk a babát, esetenként eldurvult játék következménye is lehet, hogy a babát túlságosan hevesen megrázzuk vagy a levegőbe dobáljuk, de könnyen előfordulhat az is, hogy a baba örökös sírásába belefáradt szülő idegességében jól megrázza a csecsemőt, hogy hallgasson már el végre.


Milyen tényezők hajlamosítanak megrázott baba szindrómára?

A statisztikák szerint fokozza a kockázatot, ha

a szülő irreális elvárásokat támaszt a babával szemben (olyan viselkedést vagy reakciót vár el tőle, amire a baba életkoránál fogva még nyilvánvalóan nem képes);a szülő maga is nagyon fiatal vagy egyedülálló;a szülő erősen stresszes személyiség;a szülő alkohol- vagy drogfogyasztó vagy zűrös partnerkapcsolatban él;a szülő depresszióban szenved;ezen kívül a statisztikák szerint a férfiak inkább hajlamosak erősen megrázni egy pici babát, mint a nők.


Milyen következményei lehetnek a megrázott baba szindrómának?

Még akár enyhének tűnő rázás is súlyos következményekkel járhat, és visszafordíthatatlan károsodásokat, akár halált okozhat. Ha túl is éli a baba, nem ritka, hogy egész életére kiható károsodást szenved, mely lehet bénulás, részleges vagy teljes vakság, fejlődési elmaradás, tanulási problémák, görcsrohamok stb.


Hogyan előzhető meg a megrázott baba szindróma?

Fontos, hogy minden szülő tisztában legyen, hogy a baba megrázásának nagyon komoly következményei lehetnek. Aki tudja magáról, hogy stresszes vagy könnyen elveszíti önuralmát, az már a baba születése előtt önismereti és relaxációs tréningekkel gyúrhat a szülés utáni első hektikus hónapok megpróbáltatásaira. Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy mindjárt elveszíted a kontrollt az indulataid felett, akkor helyezd a babát biztonságba vagy bízd őt egy másik felnőtt gondjaira, míg lecsillapodsz és ismét ura vagy önmagadnak.

Ne feledd, a baba megrázása, a megrázott baba szindróma utólag SEMMIVEL nem indokolható!

(A megrázott baba szindrómáról szóló rész megírásához a Mayo Clinic betegtájékoztató anyagait használtam fel.)

Forrás: Mayo Clinic


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page