top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne mutogassatok ujjal a gyerekünkre!

Nem tudom, kinek mi jut eszébe az alábbi fotóra nézve. Én egy aranyos kisbabát látok, és remélem, hogy akik itt olvastok az Anyás-Apáson, ti is ugyanezt látjátok. Ja, hogy van egy anyajegy az arcán? Tényleg, de ezt elsőre szinte észre sem venni a cuki babamosoly mellett. De sajnos vannak olyanok is, ráadásul felnőttek, akiknek rögtön Rudolf, a rénszarvas ugrik be, amikor összefutnak a családdal az utcán.

A szülők felvállalták, hogy mindent megtesznek azért, hogy a közvélemény kellő ismeretekkel rendelkezzen a hemangiómáról. Mert amit ismerünk, azt nem tartjuk furcsának, sőt talán észre sem vesszük. Egyetértek a szülőkkel, ezért született ez a cikk.

 

Richard és Mary Walesben élnek és ott nevelgetik egyéves kislányukat, Tahliát. Tahlia ugyanolyan cuki kisbaba, mint bármelyik másik, csak egy apró dologban különbözik tőlük: egy úgynevezett „szamóca” anyajegy van az arcán, éppen az orra bal oldalán, tehát nagyon is látható helyen. Tulajdonképpen ez senkit nem kellene, hogy zavarjon, a szülők mégis azt fontolgatják, hogy eltávolíttatják az elváltozást a kislányuk arcáról, ha lehetséges. Azt mondják, hogy egyszerűen elegük van és nagyon bántja őket, hogy olyan sokan megbámulják a kislányt, ujjal mutogatnak rá és beszólnak nekik. Az is előfordult, hogy egy orvosi rendelőben járva egy idősebb férfi „szia, kis Rudolf” megjegyzéssel fordult oda a kislányhoz, a piros orrú rénszarvasra utalva. A szülők elképesztőnek tartják, hogy nemcsak csúfolódó kedvű gyerekek akadnak ki a kislányuk kinézetén, hanem hogy felnőtt emberek nem tudják megfelelően kezelni azt a helyzetet, ha valaki külső ránézésre akár egy apró részletben eltér a megszokottól.


De nem csak a rudolfos beszólás volt az egyetlen, amit a kislány a megszületése óta eltelt rövidke egy évben eddig kapott, ezért a szülők attól félnek, hogy gyerekközösségbe kerülve is folytonos céltábla lesz majd a kislányuk, majd folyton csúfolják, bántják és kiközösítik őt.

„Az emberek mindig azt kérdezgetik, mi az ott az arcán, mert úgy néz ki, mintha lekvárt kent volna oda Tahlia. Fogalmuk sincs arról, hogy ez nem átmeneti dolog, ráadásul teljesen természetes”

– mondják a szülők, akik azt sem tagadják, hogy borzasztóan frusztrálja őket ez a helyzet, hiszen minden szülő természetes vágya, hogy minden bántástól megóvja a gyermekét.


Az orvosok megpróbálják oly módon kezelni a kislány arcán lévő elváltozást, hogy mérete csökkenjen, és színe is elhalványuljon, a szülők mégis elszánták magukat, hogy ha csak lehet, eltávolíttatják az „anyajegyet” a kislány arcáról. Meg vannak győződve arról, hogy rögtön mindenki ezt nézi, amikor Tahliára pillant, és elegük van abból, hogy mindenki emiatt bámulja meg a kislányukat. Addig is mindent megtesznek azért, hogy a közvélemény a jelenleginél sokkal többet tudjon a hemangiómákról.

A hemangiómákról

Az imént azért raktam idézőjelbe az anyajegy szót, mert a kislány arcán lévő szamócaszerű képlet nem anyajegy olyan értelemben, ahogyan a szokásos festékes anyajegyek. Ebben az esetben valójában úgynevezett hemangiómával született a kislány, ami azt jelenti, hogy a természet furcsa játékaként egy vékony erekből álló „gombolyag” van az arc bőre alatt, ez emelkedik elő az arc síkjából, és ennek a színe sejlik át az arc finom bőrén. A hemangiómák kialakulásának okát pontosan nem ismerjük. Egyes feltételezések szerint a várandósság korai szakaszában a méhlepény szövetéből odakerült sejtekből alakul ki, de ez is csak egy találgatás.


A hemangióma egyáltalán nem olyan ritka elváltozás, mint gondolnánk, hiszen minden tizedik baba testén található valahol egy hasonló, kisebb vagy nagyobb érgomolyag. A statisztikák szerint gyakrabban fordul elő lányoknál, koraszülötteknél, kis súllyal világra jött babáknál, illetve ikreknél.


A hemangiómák többsége semmilyen kezelést nem igényelnek azon kívül, hogy vigyázni kell rá, hiszen akár már másoknál banálisnak számító kisebb sérülések hatására is erős vérzés indulhat meg belőlük. Akkor kell velük komolyabban foglalkozni, ha kifekélyesedettnek, ha olyan helyen alakulnak ki, ahol zavarják például az evést vagy a látást, ha akadályozzák az ajkak vagy a szemek fejlődését, illetve ha fájdalmat okoznak. Vannak gyógyszeres kezelési lehetőségek is, melyekkel az erek szűkítése révén igyekeznek csökkenteni a hemangióma vérellátását.


A hemangiómák jelentős része egy idő után halványabbá, puhábbá válhat, így már kevésbé feltűnő.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page