Anyás-Apás · 2023.07.03 19:47 · 7 perc

Négy óra múlva érkezett a mentő, a várandós nő addigra elvérzett

Hiába hívta a mentőket egy nő, mert több mint négy órába telt, mire megérkezett a segítség – de már későn. A fiatal nő elvérzett és meghalt. A vizsgálat szerint a halálált méhen kívüli terhesség okozta. Az eset leírása a médiában meglehetősen szövevényes és nem is minden ponton követhető, arra viszont alkalmas, hogy beszéljünk pár szót a méhen kívüli terhességről.

Felmerül például a kérdés: túlélheti-e a baba, ha a megtermékenyített petesejt nem ott ágyazódik be, ahol kellene?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A 28 éves Stabile Sibanda még csak pár hete érkezett az Egyesült Királyságba Zimbabwéból, és azt tervezte, hogy új hazájában ápolónőként fog dolgozni. A médiahírek szerint egy július végi éjszakán azzal hívta fel a mentőket, hogy erős hasi fájdalmai vannak, melyet gyanúja szerint méhen kívüli terhesség okozhat. Hogy miért pont erre gyanakodott, az nem derül ki a sajtóhírekből, talán egészségügyi háttere miatt nem volt teljesen tájékozatlan a témában, talán nem ez volt az első méhen kívüli terhessége… nem tudni.

Annyi azonban bizonyos, hogy az éjjel 1 óra 11 perckor a mentők diszpécseréhez befutott hívás után pontosan két órával, 3 óra 11 perckor fékezett egy mentőautó a megadott címen, mert nem volt éppen szabad mentőautó, ezért végül egy privát mentőszolgálat autóját indították el a helyszínre, melyen állítólag nem is volt szakképzett mentőtiszt. Az érkezést követően ráadásul további csaknem fél órába telt, míg a mentősök megtalálták a nő lakását.

A mentősök utólagos elmondása szerint a nő agresszív és támadó magatartást tanúsított, és a földre vetette magát, amikor megpróbálták beültetni a mentőautóba. A mentősök hamar elvetették a méhen kívüli terhesség lehetőségét és arra gyanakodtak, hogy a nő vagy drogos, vagy szexuális bántalmazás áldozata. A mentősök végül hajnali 4 óra 36 perckor a rendőrség segítségét kérték, addigra azonban a nő elvérzett, és 5 óra 33 perckor halottnak nyilvánították.

Megmenthető lett volna a nő élete? A kérdés megválaszolásához nézzük meg közelebbről, mi is az a méhen kívüli terhesség.

Amikor a megtermékenyített petesejt eltéved: méhen kívüli terhesség

A megtermékenyített petesejt normális körülmények között a méhnyálkahártyába ágyazódik be. Ritka esetekben előfordulhat azonban, hogy nem itt tapad meg, hanem például a petevezetékben, a petefészekben vagy a hasüregben, a hüvely felett. Az esetek legnagyobb részében (90%-ban) a méhen kívüli terhesség a petevezetékben alakul ki, ezt nevezzük tubáris terhességnek. A méhen kívüli terhesség veszélyét éppen az adja, hogy a megtermékenyített petesejt itt ugyanúgy elkezd osztódni, növekedni, mintha a méh üregébe ágyazódott volna be, ami előbb-utóbb – általában a 6. és 16. hét között – elkerülhetetlenül repedéshez és súlyos hasűri vérzéshez vezet.

Túlélheti a baba a méhen kívüli terhességet?

Nem. Fontos megjegyezni, hogy a méhen kívüli terhességben a megtermékenyített petesejt nem „életképes”. Ez azt jelenti, hogy a petesejt nem képes túlélni és olyan babává fejlődni, aki az anya testén kívül is képes önállóan létezni. Ez óhatatlanul terhességi veszteséghez vezet, hiszen hiányoznak a magzat normális fejlődéséhez szükséges körülmények.

A méhen kívüli terhesség jelei és tünetei

A korai méhen kívüli terhesség lehet teljesen tünetmentes, illetve csak olyan jelek mutatkoznak, ami normális terhességre utal (a menstruáció elmaradása, hasi diszkomfortérzés, mellek érzékenysége stb.).

Az esetek mindössze kb. felében jelentkezik a méhen kívüli terhesség mindhárom tipikus tünete: menstruáció kimaradása, hüvelyi vérzés és hasi fájdalom.

A méhen kívüli terhesség korai jelei közé tartoznak:

  • gyomorpanaszok és hányás
  • éles hasi görcsök
  • fájdalom a test egyik oldalán
  • szédülés vagy gyengeség
  • fájdalom a vállban, a nyakban vagy a végbélben.

A méhen kívüli terhesség a petevezeték megrepedését idézheti elő. A sürgősségi tünetek közé tartozik a heves fájdalom, melyet esetenként heves vérzés kísér.

A méhen kívüli terhesség okai és kockázati tényezői

Az esetek jelentős részében soha nem derül ki a méhen kívüli terhesség oka, de előfordulhat, hogy a petevezeték korábbi sérülése vezet oda, hogy a megtermékenyített petesejt a hegesedésnél „elakad” és beágyazódik.

A méhen kívüli terhesség esélyét fokozza:

  • dohányzás;
  • 35 év feletti életkor;
  • nemi úton terjedő fertőzések;
  • korábbi kismedencei műtétből visszamaradt hegesedés;
  • korábbi méhen kívüli terhesség;
  • korábbi meddőségi kezelés.

A méhen kívüli terhesség felismerése

A rendellenes helyen megtapadt terhesség leginkább ultrahangvizsgálattal ismerhető fel.

A méhen kívüli terhesség szövődményei

A méhen kívüli terhesség során a megtermékenyített petesejt olyan struktúrába ágyazódik, mely nem alkalmas a terhesség kiviselésére, ezért az megreped és a súlyos vérzést okozhat. Ha még nem repedt meg, akár gyógyszeresen is kezelhető, ha azonban a repedés már bekövetkezett, akkor minél előbb műtét szükséges a vérzés elállítására, máskülönben úgynevezett vérzéses sokkon keresztül bekövetkezik a halál.

A fenti történetben a nő kb. 20 percnyi autóútra lakott a legközelebbi kórháztól, ezért eléggé magabiztosan feltételezhetjük, hogy még ma is élne, ha a mentő időben érkezik, a diagnózis azonnal megszületik, és a mentők haladéktalanul a legközelebbi kórházba szállítják műtétre.

Forrás: WebMD

Fotó: Shutterstock (a fotó illusztráció)

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük