top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Műtét az anyaméhben

Angol orvosok méhen belül végeztek műtétet két magzatnál. A babák azóta is szépen fejlődnek az anyukájuk hasában, és hamarosan megszületnek – az orvosok reményei szerint sokkal jobb esélyekkel egy egészséges életre, mint ha nem végezték volna el náluk a beavatkozást. A módszer nem vadonatúj, de manapság még ritkán végzik.


A végére két videót is hoztam, mindkettőt érdemes megnézni.


 

Egy londoni gyermekkórház orvosai most hozták nyilvánosságra, hogy még nyáron két magzatnál is olyan speciális műtétet végeztek, melynek során az anyaméh megnyitása után helyreállították a méhben növekvő magzatnál fennálló fejlődési rendellenességet, majd a méh falának helyreállítása után hagyták a terhességet tovább haladni a maga útján. A beavatkozás nem kockázatmentes, akár vetélést is okozhat, valószínűleg ezért vártak hónapokat a sebészi bravúr bejelentésével. Most már azonban nagy biztonsággal kijelenthetik, hogy mindkét anya terhessége − a terhesség menetébe való igen jelentős beavatkozás ellenére is − szépen fejlődik, és a babák hamarosan megszületnek.

A bejelentés olyan szempontból kevésbé szenzációs, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen merész lépésre szánták el magukat a sebészek, hiszen magzati műtétek már korábban is történtek szerte a világban. Nagy-Britanniában azonban most végeztek először az anyaméhen belüli műtétet az úgynevezett hasadt gerinc (orvosi nevén szpina bifida) korrigálására. Ennek a születési rendellenességnek a műtéti gyógyítására a már megszületett gyerekeknél is van mód, és ilyen beavatkozásra viszonylag nagyobb számban kerül sor, de az orvosok azt remélik, hogy azzal, hogy nem várták meg a műtéttel a babák megszületését, jobb esélyeket adtak számárukra egy normális vagy közel normális életre.

A műtétekre a méltán világhírű londoni gyermekkórházban, a Greet Ormond Street Hospitalban került sor, miután az ottani orvosok a műtét végzésében nagyobb tapasztalatokkal rendelkező leuweni kollégáikkal konzultáltak.

A hasadt gerinc lényegét így foglalták össze az orvosi bravúrról szóló beszámolójukban: „Hasadt gerinc, vagyis szpina bifida akkor alakul ki, ha a magzati fejlődés során nem záródik tökéletesen a gerinccsatorna, ennek következtében a benne futó gerincvelő már a terhesség korai szakaszától ki van téve a külső behatásoknak, hiszen nincs, ami megvédje azt az ártalmaktól. Ennek következtében zavart szenved a mozgásokat is szabályozó központi idegrendszer fejlődése, melynek eredményeként általában az alsó végtagok normális működését biztosító idegek károsodnak. A funkciózavarok enyhítése a megszületés után sokszor csak műtéttel vagy műtétek sorozatával lehetséges, de gyakran még így sem biztosítható a normális működés.”

Az alábbi videóra nyomon követheted a műtét menetét. Bár a videón nem valódi műtét felvételei láthatók, hanem a folyamat rajzos ábrázolása, aki érzékeny az ilyenekre, az ne kattintson.




A magzati műtétek megítélése ellentmondásos

Miközben egy ilyen műtét kétségkívül orvosi bravúr, precízen összehangolt teammunka végeredménye, nem minden szakember adózik osztatlan lelkesedéssel annak, ha már magzati korban kísérlet történik egy betegség vagy fejlődési rendellenesség sebészeti korrekciójára. Világszerte csak néhányan vállalkoznak ilyen műtétekre, mert az orvosok többsége vállalhatatlan kockázatnak, merész emberkísérletnek tartja az ilyesmit. Csak pár intézmény van a világban, ahol az anyaméhben operálnak magzatokat, a magzat kiemelésével, majd visszahelyezésével járó beavatkozások pedig még ennél is ritkábbak.

Az anyaméhben végzett műtétek legnagyobb veszélye, hogy a terhesség során már nagyon korán koraszülés következik be, mely az éretlen magzat halálát okozhatja, de nem ritka a méhen belüli elhalás is. Éppen ezért az ilyen műtéteket végző szakemberek egyre inkább olyan technikák kifejlesztése felé mozdulnak el, melyekhez nincs szükség a méh felvágására. Ehelyett egy apró metszésen bevezetett eszköz segítségével végzik el a rendellenességek korrekcióját − hasonlóan például azokhoz a mindennaposnak számító műtétekhez, amikor egy „kulcslyukon” keresztül operálnak epehólyagot vagy ízületeket felnőtteknél.




Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page