top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Méhlepényből szívizomsejtek?

Van egy jó hírem és egy rossz, melyiket mondjam először? Jó hír, hogy igen, lehetséges. Rossz hír, hogy egyelőre még csak állatkísérletekben. A méhlepényből származó Cdx2 sejtekkel megújítható a beteg szív.


A méhlepényből nyert őssejtekkel akár a szívinfarktus következtében elpusztult szívizomsejtek is pótolhatók lehetnek − ígérik a kutatók.

 

Egy most közzétett vizsgálatokban egereknek fecskendezték be ezeket a speciális sejteket, melyeket méhlepényből nyertek. Azért éppen a méhlepényt választották, mert ez igen gazdag őssejtekben. Az őssejtek olyan „mestersejtek”, melyek bármilyen típusú szövet létrehozására képesek.

A mostani vizsgálatban használt úgynevezett Cdx2 sejtek képesek közvetlenül a sérülés helyére vándorolni − ez olyan képesség, mellyel nem minden típusú őssejt rendelkezik.

Ha sikerül az állatkísérletek eredményét embereken is megismételni, ez nagy áttörést jelenthet a szívroham utáni terápiában. Szívinfarktust követően ugyanis a szívizmot ellátó erek elzáródása és az így fellépő vérellátási zavar következtében a szívizomsejtek elhalnak. Ez visszafordíthatatlan károsodást jelent, hiszen az érintett területen hegesedés alakul ki, a hegszövet pedig alkalmatlan arra, hogy ellássa a szívizomszövet funkcióját.

Ha viszont az őssejtekkel hegesedés helyett új szívizom sejteket, ezáltal új szívizmot lehetne létrehozni az elpusztultak helyett, lényegében szinte minden probléma megoldódna.

A remények szerint nemcsak szívinfarktus után jelenthetnek megoldást a méhlepényből nyert Cdx2 sejtek, hanem egy sor más betegségben, például bizonyos tüdőbetegségekben is.

Forrás: PLoS ONE


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page