top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Már miért ne szoptathatnék a templomban?

Újra egy nyilvános helyen történő szoptatás miatt kipattant botrány, ezúttal egy templomban gondolta egy anya, hogy haladéktalanul meg kell szoptatni a babáját. És mintha még mindig nem értenék – vagy nem akarnák érteni – a harcias szoptató anyák, hogy nem a nyilvános szoptatás tényével, hanem a módjával van az emberek többségének problémája. Bár ez esetben talán nem is az anya nem érti, de színre lépett egy fogadatlan prókátor.


Lehet persze csakazértis kicsapni a melleket úton-útfélen, joga is van hozzá bárkinek, de a végső cél, a nyilvános helyen történő szoptatás elfogadtatása ügyében nemhogy nem használ, hanem még árt is. Szerintem.


 


Az anya azért hozta nyilvánosságra a történetét, mert azt reméli, hogy ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy mást ne érjen hasonló diszkrimináció. Nézzük a sztorit, aztán döntse el mindenki maga, hogy 1) történt-e diszkrimináció, 2) maga a történet, annak interpretálása és a körülötte csapott hajcihő pozitív vagy negatív irányban mozdítja-e el azt a – mindenképpen támogatandó – célt, hogy természetes legyen, ha egy anya akár nyilvános helyen megszoptatja a csecsemőjét.

A michigani nővel még valamikor nyár elején – egyébként éppen az angolszász országokban szokásos apák napján – történt az eset, melyről egy privát Facebook-üzenetben számolt be ismerősének, egy 29 éves háromgyerekes anyának, bizonyos Amy Marchantnak, kérve őt, hogy diszkréten kezelje az információkat, aki aztán a médiának adta tovább az esetet, majd egy héttel később egy élő Facebook-videót is szentelt az esetnek. Sőt ennél is tovább ment – de ne szaladjunk ennyire előre.

Történt, hogy az eset főszereplője – akinek még a nevét sem tudjuk − a templomban, a vasárnapi iskolába járó négyéves kisfiára várva megszoptatta egyéves kislányát. Ezt látva a templom személyzetéből valaki megkérte őt, hogy vagy takarja el a melleit, vagy menjen át egy másik helyiségbe, mert a női mell látványa „buja és bűnös gondolatokat ébreszthet a jelen lévő férfiakban”. No, és ez verte ki a nőnél a biztosítékot, amit így mesélt el: „Azt mondták, hogy néhány jelenlévő kényelmetlenül érzi magát a szoptatást látva, és három lehetőséget lehetőséget ajánlottak fel: vagy fedjem el a látványt egy kendővel, vagy vegyem igénybe a szoptatáshoz a templomban lévő két privát szoba bármelyikét. Teljesen ledöbbentem ezt hallva, hiszen már két éve járok ebbe a templomba, és már korábban is szoptattam ott, akkor senki nem szólt miatta.”


Így kényszerítik hallgatásra a nőket?

Az élő videóban Amy Marchant – aki egyébként mentálhigiénés szakemberként dolgozik – így interpretálta az esetet: „Így kényszerítik hallgatásra a nőket… Sok anyával találkozom, akik az effajta diszkrimináció hatására hagynak fel a szoptatással. Úgy döntöttem, hogy a jövőben ez ügyben kiállok minden nőért, aki belép bármelyik templom kapuján, hogy hasonló hátrányos megkülönböztetést ne kelljen elszenvednie.”

Később ebbéli igyekezetében felkereste az ominózus templom papját is, hogy felvilágosítsa őt arról, hogy a michigani törvények ellen való, ami történt, ugyanis a nők törvény adta joga, hogy nyilvános helyen szoptassanak. A pap azonban állítólag nem mutatkozott túlságosan megértőnek, és továbbra is kitartott amellett, hogy az ilyen cselekedetek buja és bűnös gondolatokat kelthetnek a férfiakban. A pap egyébként korábban így nyilatkozott a sajtóban: „Szeretném leszögezni, hogy nem vagyunk a szoptatás ellen, sőt inkább támogatjuk azt. Sajnálom és bocsánatot kérek, ha lelki sérülést okozott az anyának az eset, egészen pontosan az, hogy azt kértük tőle, hogy takarja el a mellét vagy használja a két felajánlott szoba egyikét a szoptatáshoz. Nem ellenezzük a szoptatást a templomban, és most sem ez volt a probléma, hanem az, hogy a szoptatás során a nő mindkét melle látszott. Tudom, hogy ez az ő szemszögéből teljesen természetes, de nem megfelelő látvány a jelen lévő férfiaknak és fiúknak. Nem megszégyeníteni akartuk őt, hanem próbáltuk úgy kezelni a helyzetet, hogy a többi jelenlévő se érezze kényelmetlenül magát. Sem bántani, sem megszégyeníteni nem állt szándékunkban.”

Az ügyhöz buldog módjára ragaszkodó Amy Marchant vitatja ugyan, hogy látszott a nő mindkét melle szoptatás közben, de szerinte nem is fontos, hogy szoptatás közben látszik-e valami, és ha igen, pontosan mennyi.


Ügyvéddel és szoptatási tanácsadóval megtámogattatva

Aki azt hiszi, hogy ezzel az eset le is zárult, nagyon téved. Pár héttel később Amy Marchant másodszor is visszatért a templomba, akkor már egy ügyvéd és egy szoptatási centrum képviselője társaságában. Azt igyekezett kieszközölni, hogy az egyház nyilvánosan is kérjen bocsánatot és kötelezze magát arra, hogy a teljes gyülekezetet tájékoztatja arról, hogy az anyáknak joguk van szoptatni. Ezt sajnálatos módon nem sikerült elérni, ezért dolga végezetlenül kellett távoznia, de azt reméli, hogy már ennyivel is hozzájárult ahhoz, hogy más anyát ne érjen hasonló diszkrimináció a templomokban.

Vihar egy pohár vízben? Igen. Bolhából elefánt? Igen. Ágyúval verébre? Igen. Amit nyert a réven, azt elveszítette a vámon? Igen. Na, ez a legnagyobb baj.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page