top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Már miért kéne egy pónit színesre festeni?

Egy manchesteri anya petíciót fogalmazott meg annak érdekében, hogy tiltsák be a pónifestő partikat, azaz a jövőben büntethető legyen, ha valaki egy élő állatot merő szórakozásból színesre pingál. Miközben eddig több mint hatvanezer aláírást gyűjtött, én – és valószínűleg rajtam kívül még sokan – csak nézek magam elé és azon gondolkodom: kinek jut eszébe egy elő állatot festékkel bekenni?


Ami persze csak költői kérdés, hiszen én is láttam már éppen a múltkor kimosható hajfestékkel – szó szerint − zöldfülűre festett kutyát. No de egy szülinapi gyerekzsúrra a vendégeknek rajzlap gyanánt rajzolni és festeni „feltálalt” póni vagy másmilyen állat?


 

Igen, ez egy új divat. Nem azért írok róla, mert azt gondolnám, hogy nálunk is fenyeget a veszély, hogy holnap tömegével fognak hupililára pingálni szülinapi program keretében, inkább egy szemlélet megtestesítőjének érzem. Ahol az állat nem élőlány, hanem csak egy tárgy, ahol nem tisztelik az állatokat, és a gyerekeket is ebben a szellemben nevelik.

A póniszínező partikon ahogyan ezeket az eseményeket nevezik – egy állatot „kínálnak fel” az egybegyűlt gyerekeknek amolyan élő rajzlap gyanánt. Festhetnek rá a z ujjukkal vagy kidekorálhatják a sörényét vagy a farkát.

Ezt az új divatot elégelte meg a manchesteri Sophia Tomlinson, a petíció elindítója, amihez – ahogy már írtam az elején – máris több mint hatvanezer aláírást gyűjtött össze. „Azt vettem észre, hogy ez egyre terjedő divat, ezért itt volt az ideje, hogy felhívjam rá a közvélemény figyelmét. Ezen belül is leginkább az úgynevezett pónipartik ellen vagyunk, mely azt tanítja a gyerekeknek, hogy teljesen rendben van, ha egy élő állatot összekennek festékkel, ráírják a nevüket valamelyik testrészére, pusztán szórakozás céljából. Úgy érzem, ez egy felelőtlen üzenet a gyerekek felé” – mondja a petíció elindítója.


És mit mond a másik fél?

Az ügyben megszólalt egy istállótulajdonos is, aki maga is bevette a pónipartikat a kínálatába, így már ilyesmit is rendelhetnek azok a szülők, akik egymással versengenek azon, ki tud különlegesebb helyszínnel és programmal előrukkolni a gyerek szülinapi partijára, ami még senkinek nem jutott eszébe a suliban vagy az óvodában. Ő azt mondja, hogy megérti az aggódókat is: „Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan vállalkozók is, akik kevesebb felelősségtudattal és kisebb kontrollal szervezik ezeket a partikat. A professzionális központokban – mint amilyenek mi is vagyunk – nem ez a helyzet. Akik ezt komolyan veszik, ott nem mérgező ujjfestékeket adnak a gyerekek kezébe, hogy ezzel fessenek az állatra, aki ezt simogatásként és ölelésként éli meg. Én magam állandóan ellenőrzöm a póni viselkedését, hogy biztos legyek benne, hogy nyugodt, és nem okoz neki semmi stresszt ez a szituáció. Egy időben csak maximum két gyerek lehet az állat közelében.”


Mit mondanak a szakértők?

Hát… az ő véleményük megoszlik, ahogyan az már lenni szokott. „Bár lehet, hogy az állatok összefestése nem találkozik mindenki ízlését, én nem érzem, hogy ez alapjaiban befolyásolná a gyerekek egészséges lelki fejlődését. Az állatok sem tűnnek stresszesnek, és a festék egyik fél szempontjából sem mérgező – nyilatkozta a World Horse Welfare jótékonysági szervezet igazgatóhelyettese, Tony Tyler. – Sok ló és póni kifejezetten élvezi az emberrel való interakciót és a törődést. Amennyiben a póni temperamentuma nem felel meg a célra, akkor őt nem szabad pónipartik céljából használni.

A brit állatorvosi társaság lovakkal foglalkozó szekciójának vezetője, Lucy Grieve szerint az egyetemi oktatás során is használnak színes krétákat az anatómiai képletek szemléltetésére, és az sem vet fel semmilyen aggodalmat. Az a legfontosabb, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az állat egyébként teljesen rendben van, kap elég takarmányt és vizet, és biztosítanak számára pihenési időszakokat, amikor egyáltalán nincsenek gyerekek körülöttük.

A brit lószövetség elnöke, Gemma Stanford sem látja sötéten a kérdést, mert szerinte a póniparti szórakoztatva tanítja meg a gyereket arra, hogy az állatok rendszeres gondozást igényelnek. „Nem támogatjuk, hogy gyerekek túl sok festéket használjanak, és a csillámokat és glittereket is kihagyjuk a buliból” – mondja arról a jelenségről, amiről egyelőre még nem tudom eldönteni, hogy mit gondoljak.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page