top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Már az anyaméhben drogozott az iskolai lövöldöző

Több mint két hét telt el a floridai Marjory Stoneman Douglas középiskolában történt lövöldözés óta, melyben 17-en haltak meg. A lövöldöző személye is ismert, a 19 éves Nikolas Cruz, és az sem szokatlan, hogy azóta egyre több derül ki az elkövető szociális és családi hátteréről és az előzményekről. Milyen következményekkel jár, ha valaki már az anyaméhben hendikeppel indul?


Kiderült például, hogy a kamaszkorból éppen csak kinőtt fiatalember engedéllyel tartott fegyverrel oltotta ki ennyi ember életét, és a fegyvertartáshoz szükséges teszteken is megfelelt.

 

Ami a családi hátteret illeti, utólag már nyilván nem mondható meg biztosan, hol siklott félre a dolog, de több problémás pont is felmerül. Nikolast és öccsét nem vér szerinti anyja nevelte, hanem egy bizonyos Lynda Cruz, aki Nikolas születésekor 50 ezer dollárt (kb. 10 millió forintnak megfelelő összeget) fizetett azért, hogy örökbe fogadhassa a fiút drogos szülőanyjától. Amikor tudomására jutott, hogy a vér szerinti anya a börtönben egy másik kisfiúnak, Zacharynak is életet adott, újabb 15 ezer dollárt (körülbelül 3 millió forintnak megfelelő összeget) áldozott arra, hogy a testvéreket együtt nevelhesse. „A család jól elvolt Nikolasszal, és nem állt szándékukban újabb gyereket örökbe fogadni. Ám amikor megtudták, hogy Nikolasnak van egy biológiai testvére, Lynda nem habozott, és ebben férje is partner volt” – mesélte el egy, a családhoz közel álló forrás az újságíróknak.

A család korábbi szomszédja, Trish Devaney személyesen is ismerte a kábítószer fogságában élő szülőanyát, és úgy fogalmazott a médiának, hogy a nő „egy kész katasztrófa”.

Valószínűleg az sem segítette Nikolas szocializációját, hogy nevelőapja meghalt, amikor a fiú még kicsi volt. Aztán tavaly novemberben a nevelőanyát is elvitte egy végzetes tüdőgyulladás.

Valószínűleg ennek az eseményláncolatnak akár a fele is elég, hogy egy kevésbé stabil személy lába alól véglegesen kicsússzon a talaj – pláne hogy az ismerősök és barátok szerint Nikolas mindig is problémás, zűrös gyerek volt. De valószínűleg az sem feltétlenül egy sikeres élet kezdete, ha valaki már az anyaméhben kénytelen „drogozni”, mivel anyját a terhesség sem bírja rá az absztinenciára.

Az alábbiakban lássuk, hogy a legnépszerűbb kábítószerek mit képesek tenni egy még meg sem született magzat egészségével (természetesen a teljesség igénye nélkül). Az alkohollal és a dohányzással majd máskor foglalkozom.


Kokain

A kokain – és általában a kábítószerek − magzati hatásainak elemzését az nehezíti, hogy a kokainélvező nők általában nem is táplálkoznak megfelelően és a terhesgondozástól is távol maradnak. Így nem könnyű megmondani, melyik károsodás írható a drog rovására és melyik a nemtörődöm életmód következménye. A kokainisták általában nem csak kokaint használnak, hanem például alkoholt is isznak, ami tovább bonyolítja a képet. Az biztos, hogy a kokain súlyosbítja a terhességben egyébként is jelen lévő szív- és érrendszeri problémákat, így fokozza a magas vérnyomás, a görcsrohamok, a migrén és a korai lepényleválás kockázatát. A kokainos anyák gyermekeinél ugyancsak gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, szívritmuszavarok és hirtelen halál.


Heroin

Aki a terhesség alatt sem hagy fel a heroinélvezettel, azt kockáztatja, hogy súlyos vérzések léphetnek fel nála, különösen a terhesség vége felé, a harmadik trimeszterben, és gyakoribb az úgynevezett preeklampszia is, melyhez extrém magas vérnyomás társul – annak minden következményével együtt. Ugyancsak gyakoribb a koraszülés, a kis súlyú újszülött világra jövetele és az újszülöttkori halálozás. A heroinista anyák újszülöttjeinél ugyanolyan megvonási tünetek jelentkezhetnek, mint ha egy valódi drogostól vonnák meg kedvenc szerét, és közülük kerül ki a köznyelven bölcsőhalálnak is nevezett hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) áldozatainak jelentős része is.

Marihuána

A közhiedelemmel ellentétben a marihuána is ártalmas lehet, ezért használatát már akkor abba kell hagyni, amikor valaki teherbe esést fontolgat. Bizonyítottnak látszik, hogy a marihuána megzavarhatja a magzat méhen belüli fejlődését, ritka daganattípusok kialakulására hajlamosíthat, gyakoribb a koraszülés és a kis súlyú újszülött világra jövetele. A terhességük alatt marihuánát használó anyák gyermekei később figyelemzavarral küzdenek, nem alakulnak ki náluk megfelelő döntéshozatali képességek, és gyengén teljesítenek az iskolában.


MDMA (extasy)

A magzatot a terhesség kezdeti szakaszában, az első trimeszterben az anya drogozása miatt érő hatás hosszú távon memóriaproblémákat, valamint tanulási, mozgásfejlődési és koordinációs problémákat okozhat gyermekkorban. Droghatásra létrejött fejlődési rendellenességeket is leírtak már.


Metamfetamin (met)

A magzati életben a gyermeket érő metamfetamin-hatás nyomán később tanulási zavarok, depresszió, szorongás, szociális izoláció alakulhat ki, és a metamfetamin is okozhat fejlődési rendellenességeket, például a hasfal záródásának elmaradását. A metet használó terheseknél magas vérnyomás, lepényleválás és koraszülés fordulhat elő.

Tovább is van, mondjam még?

Fotó forrása:syracuse.com


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page