top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mondjuk ki: a szoptatás sokszor kőkemény meló

Az anyák fele színtiszta kudarcként éli meg a szoptatással vívott küzdelmét – ezzel a lehangoló következtetéssel zárult egy angol vizsgálat. Sok anya élete legszebb időszakának érzi a szoptatással töltött időt, de ezzel nincs mindenki így.


A felmérés készítői szerint az egyik probléma az, hogy sok nőnek még azt sem magyarázzák el megfelelően, miért jó a szoptatás a mamának és a babának is.


 

A BBC Radio 4 csatorna készített egy online felmérést, melyben 1162 brit nőt kérdeztek a szoptatással kapcsolatos érzéseikről és tapasztalataikról. A legfiatalabb anya 18 éves, a legidősebb 40 éves volt. Nem meglepő módon az derült ki, hogy az anyák nagyon különbözőképpen élik meg a szoptatás időszakát. A nők háromnegyede (66 százaléka) azt válaszolta, hogy élete egyik legszebb időszaka volt, amikor szoptatta a babáját, és a szoptatás az egyik legjobb dolog az anyaságban. Ezzel szemben elég nagy arányban voltak olyanok, akik elismerték, hogy ezt az időszakot érezték egy egyik legnehezebbnek. A tápszeres babák anyukáinak több mint egyharmada szégyenérzetről számolt be amiatt, hogy tápszert ad a gyereknek.

„Nagyon gyakori, hogy az anyáknak csak annyit mondanak a szoptatással kapcsolatban, hogy ezt kell tenned és kész. És ezt úgy várják el tőlük, hogy meg sem próbálják megérteni azokat a tényezőket, melyek alapján egy anya a szoptatás, a tápszer vagy mindkettő mellett dönt” – magyarázza Karen Dalziel, a Woman’s Hour című műsor szerkesztője, melynek a megbízásából készült a felmérés. – Ez a felmérés rávilágított néhány okra és arra is ráirányította a figyelmet, hogy a szoptatás sokszor egy bonyolult és lelkileg nehéz időszak az anya életében, és nagyban befolyásolja az is, hogy az egészségügyi dolgozók, a családtagok és a barátok hogyan viszonyulnak a kérdéshez.”

A felmérés készítői arra is választ kerestek, hogy a társadalmi nyomás vagy az anya lelkiállapota miként befolyásolja a babatáplálásra vonatkozó döntést. Ebből az derült ki, hogy az anyák egyharmada (33 százalék) kizárólag a társadalmi elvárásnak való megfelelni akarásból választotta a szoptatást. A tápszer mellett döntő anyák igen jelentős hányada, minden tíz anya közül hárman azt a – számomra kissé furcsa – indokot jelölték meg a szoptatás részleges vagy teljes elutasítása mellett, hogy frusztrálta volna őket, ha nyilvános helyen kellett volna megszoptatni a babájukat. Elég sokan voltak olyanok is, akik szerint a csecsemőtáplálás módja hatással van az anya mentális egészségére is.

Természetesen nem szabad elmenni tápszert választó anyák azon 76 százaléka mellett sem, akik pozitívan élték meg a tápszer melletti döntést, és a tápszer előnyeként többen hangsúlyozták, hogy így az apát is jobban be tudták vonni a baba körüli teendőkbe. Csaknem ugyanennyien voltak, akik a kisebb lekötöttséget tartották a tápszer egyik nagy előnyének.


A bábaszövetség türelemre és empátiára int

A felmérés eredményei nem sokkal azután láttak napvilágot, hogy a brit Királyi Bábaszövetség (RCM, Royal College of Midwives) állásfoglalása azt hangsúlyozza, hogy respektálni kell azt is, ha egy anya a tápszer mellett dönt. Bár a korábbi ajánlás – miszerint legalább az első hat hónapban a szoptatás a babatáplálás legjobb módja – semmit nem veszített érvényességéből, és az Egészségügyi Világszervezet WHO) továbbra is ezt javasolja, sok anyának problémát jelent akár a szoptatás megkezdése, akár annak folyamatos fenntartása. A RCM vezetője, Gill Walton így fogalmaz: „A bizonyítékok egyértelműen amellett szólnak, hogy a szoptatás biztosítja az optimális egészségi előnyöket a baba és az anya számára egyaránt. A realitás azonban az, hogy gyakran különböző tényezők nehezítik a szoptatás megkezdését vagy folytatását. A RCM úgy foglal állást, hogy az anyának kell a középpontban állnia, és az anyasági ellátás többi szereplőjének (az orvosoknak, a gyermekágyas osztály dolgozóinak, a szülésznőknek stb.) az anya döntésétől függően kell megadniuk a szükséges tájékoztatást. Amennyiben az anya a szoptatás előnyeit hangsúlyozó ismeretek, tanácsok és támogatás birtokában úgy dönt, hogy nem akar szoptatni, ezt a döntését mindenkinek tiszteletben kell tartani.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page