top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mobil a kézben, gyerek az autóban

Egy felmérésben a szülők körülbelül fele ismerte el, hogy az utóbbi három hónapban előfordult vele, hogy autóvezetés közben a mobiltelefonján beszélt, miközben kisgyerek is az autóban ült. Minden harmadik szülő írt vezetés közben SMS-t, míg minden hetedik szülő a kormánykerék mögött is a közösségi oldalakat bújja.


A philadelphiai gyermekkórház végezte a vizsgálatot, melyben vezetési szokásaikról kérdezték 4 és 10 év közötti gyerekek szüleit.


 


A szülők válaszai alapján a bevezetőben vázolt ijesztő helyzetkép rajzolódott ki. Ami azért is meglepő, mert józan ésszel azt gondolhatnánk, hogy amikor nem egyedül ülünk az autóban szülőként, nem csak magunkért vagyunk felelősek, akkor fokozottan ügyelünk a biztonságra. De ez ezek szerint csak illúzió. Olyannyira az, hogy a felmérésből az is kiderült, hogy azok a szülők, akik még a mozgó autóban, gyerekkel a hátuk mögött sem képesek letenni a kezükből a telefont, más „aljasságokra”, azaz egyéb kockázatos magatartásformára is képesek. Például nem kötik be a biztonsági övet vagy ittasan ülnek a volán mögé – függetlenül attól, hogy a gyerekük is az autóban van-e vagy sem.

A felmérés adatai a Journal of Pediatrics című lapban jelentek meg, melynek cikke arra is figyelmeztet, hogy egyre gyakoribbak azok a halálos vagy súlyos sérüléssel járó közúti balesetek, melyeket az okozott, hogy a sofőr figyelmét elterelte valami – jelen esetben saját mobiltelefonja. Az amerikai statisztikák szerint az autóbalesetek egynegyede máris ilyen okra vezethető vissza. Már a korábbi felmérések kapcsán is felhívták arra a figyelmet, hogy az abból adódó balesetek során, melyek oka, hogy az autót vezető szülő nem a közlekedésre figyel, jelentős szerepet játszik a kézben tartott telefonon való beszélgetés, SMS vagy email írása, illetve az internet böngészése.

A közlemény első szerzője, Catherine McDonald úgy fogalmaz, hogy már a technológia manapság át- meg átszövi az életünket, erre különösen figyelni kell, amikor szülőként autót vezetünk. Arra is emlékeztet, hogy a mobiltelefonhasználat mint kockázatos magatartásforma szinte soha nem jár egyedül, ezért a különböző felvilágosító programoknak komplexen kell megcélozniuk azokat a szülőket, akik kisgyermekkel az autójukban közlekednek a városban vagy akár nagyobb távolságokra.


Nézzük a számokat!

Végül nézzük azokat a pontos arányszámokat, melyekről a bevezetőben már beszéltem. A felmérést megelőző 3 hónapra visszaemlékezve a szülők 52,2 százaléka ismerte el, hogy vezetés közben kihangosítóval beszélt a telefonján, míg 47 százalékukkal fordult elő, hogy kézben tartott készülékkel tette ugyanezt. A szülők 33,7 százaléka olvasott szöveges üzenetet, 26,7 százalékuk pedig írt és küldött szöveges üzenetet vezetés közben, gyerekkel a hátsó ülésen. A közösségi média is jelentős helyet foglal el a figyelemelterelő tényezők között: a szülők 13,7 százaléka vallotta be, hogy menet közben is bújja kedvenc közösségi oldalait.

Az egyéb kockázatos autóvezetési gyakorlat körében az derült ki, hogy a szülők 14,5 százaléka nem használ speciális autós gyermekülést, és az is kiderült, hogy a gyermekülést hanyagoló szülők között nagyobb azok aránya, akik hajlamosak vezetés közben is inkább a mobiltelefonjukkal foglalkozni a forgalom figyelése helyett.

Tedd a szívedre a kezed: a te válaszaid mik lennének a kockázatos autóvezetési gyakorlatot firtató kérdésekre?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page