top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Miért különlegesek a júniusban született babák?

Korábban már olvashattál arról, miért jó vagy éppen nem jó áprilisban születni. Itt a nyár végre, úgyhogy most itt van 6 ok, amiért a júniusi babák kitűnnek a többiek közül – persze „csak” a tudomány szerint.

Ne vedd persze véresen komolyan a dolgot, különösen ha a te babád nem ebben a hónapban jött a világra. Nekem különleges hónap a június, hiszen mi annak idején éppen egy napsütéses, meleg júniusi napon lettünk házaspárból család.

 

Azon lehet vitatkozni, hogy jó dolog-e éppen júniusban mindenórásnak lenni. A tudomány viszont azt igazolja, hogy a júniusban született babák egy csomó olyan képességgel rendelkeznek, amilyennel mások nem. Ez persze csak statisztika, játék a számokkal és a valószínűséggel, úgyhogy vedd inkább érdekességnek, mint szentírásnak.

A júniusi babák közül kerülhetnek ki a Nobel-díjasok

Gyakori beszédtéma, hogy a júniusi gyerekek nincsenek-e hátrányban az iskolai előmenetel terén, hiszen rendszerint ők lépnek legfiatalabban az általános iskola első osztályába – éppen egy olyan életkorban, amikor pár hónap is nagyon sokat számít. A statisztikák azonban cáfolni látszanak ezeket az aggodalmakat, hiszen – ahogyan az oszlopdiagramból is jól látható – a júniusi születésűek közül került ki a legtöbb Nobel-díjas.

A júniusi babák inkább éjjeli baglyok

Könnyen lehet, hogy a Nobel-díjat érő ötletek, gondolatok és felfedezések inkább sötétedés után jönnek, hiszen – ahogyan a Sleep (Alvás) című szaklap egy korábbi számában közzétett kutatásból kiderül – a születési hónapunk befolyásolja az alvási szokásainkat: a tavasszal és nyáron született babák általában inkább későn fekvő, „éjjeli bagoly” típusúak, míg az ősszel és télen születettek szeretnek korán kelni, viszont korán is fekszenek, ők az úgynevezett „pacsirta típusúak”.

A júniusi babák hajlamosabbak a nagy fokban pozitív életszemléletre

Ha valaki tavasszal vagy nyáron születik, akkor nagyobb eséllyel válik később úgynevezett hipertímiás személyiséggé, azaz derűs, nyitott, optimista emberré. (Forrás: Journal of Affective Disorders)

A júniusban születettek ugyanakkor hajlamosabbak a hangulati hullámzásokra is

A nyári babák másik jellegzetes személyiségjegye az úgynevezett ciklotímiás temperamentum, ami azt jelenti, hogy pozitív életszemléletük mellett gyakran jelentkeznek náluk hangulatingadozások, így az optimista hozzáállás időnként jön-megy az életükben: egyik pillanatban még jelen van, majd váratlanul eltűnik, hogy aztán ugyanilyen váratlanul ismét visszatérjen. (Forrás: ScienceDaily)

A júniusban születettek nem hajszolják az izgalmakat

A PLoS ONE című szaklapban megjelent vizsgálat szerint a születésünk ideje befolyásolja a dopaminszinteket, ezáltal azt is, mennyire tartozunk az izgalomkereső típusba. Úgy tűnik, hogy az ilyen emberek főként az ősszel és télen születettek közül kerülnek ki, míg azoknak a dopaminszintje a legalacsonyabb, akiknek a születésnapja májusban vagy júniusban van. Ők emiatt kevésbé vállalkoznak kockázatos dolgokra, mint télen született unokatesóik.

A júniusi babák magasabbra nőnek

A cambridge-i egyetem kutatói szerint (igen, brit tudósok) a nyári babák sudárabb felnőtté cseperednek, mint a hideg hónapokban világra jöttek. Általában már megszületésükkor nagyobb súlyúak és erősebbek, mint a téli babák.

Szóval szerencsés az, akinek júniusi babája van. És persze azok is, akiknek januári, februári, márciusi, április... és még valahány hónap a naptárban.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás
bottom of page