top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Miért felejtik benne a szülők a gyereket a forró autóban?

Úgy tűnik, hogy a nyár – és ezzel a tűző napon leparkolt autóban hagyott gyerekek szezonja – lassan véget ér. Ám ha arra gondolunk, hogy a forró hónapokban szinte nem telt úgy el hét, hogy ne olvassunk legalább egy – de sokszor több – hírt is a tűző napon szinte percek alatt forró bádog dobozzá vált autóban hagyott gyerekekről (néha hepienddel, néha tragédiával), érdemes lenne arról is beszélni: milyen tényezők visznek rá szülőket, hogy az autóban hagyják a gyerekeiket?


Pedig ezeket az elrettentő eseteket feltehetőleg ők is olvassák. Vagy kellene, hogy olvassák.


 


Aki híreket olvas, egészen biztosan szembesült azzal a ténnyel, hogy nyáron szinte egy hét sem telik el olyan hír nélkül, hogy a szülők által a tűző napon leparkolt autóban hagyott kisgyereket a járókelők vagy a hatóságok mentettek meg a kínhaláltól, de sajnos szép számmal vannak minden nyáron olyan történetek is, amikor a segítség már későn érkezik. Tudomásom szerint Magyarországon szerencsére nem történt végzetes kimenetelű eset, de például az USA-beli statisztikák – a Kids and Cars adatai − szerint csak idén eddig 33 gyerek veszítette életét tűző napon hagyott autóban. Döbbenetes szám, nem? És még messze nincs vége az évnek, sőt sok államban még a nyárnak sem.

Az egyik döbbenetes eset július 26-án történt az Egyesült Államokban, amikor egy testvérpár, Luna és Phoenix halt meg amiatt, mert 39 éves édesapjuk megfeledkezett arról, hogy a gyerekeket nem tette ki a napközinél, majd dolgozni ment, és a 8 órás műszak végén szembesült azzal, hogy gyerekei meghaltak a tűző napon álló autóban. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a gyerekek testhőmérséklete haláluk előtt 42 Celsius-fokra emelkedett. Ez olyan testhőmérséklet mellett már visszafordíthatatlan változások jönnek létre a szervezetben, majd hamarosan bekövetkezik a halál.

Az ilyen esetekben a szülők – számomra döbbenetes módon – sokszor arra hivatkoznak, hogy egyszerűen megfeledkeztek arról, hogy a gyerek a hátsó ülésen utazik.


Hogy történhet meg ez?

Amikor ilyen esetekről olvasunk, a mezei szülő mindig értetlenül áll és nem érti, hogyan lehetséges az, hogy egy szülő elfelejti, hogy tőle alig fél méterre, az autó hátsó ülésén ül a gyereke vagy gyerekei.

Olvastam egy szakértő véleményét, aki szerint ebben nagyban közrejátszhat, hogy a szülők állandóan rohannak, és az idő állandó szorításában kell eleget tenni mindennapi feladataiknak. Dr. Rosina McAlpine, a Win Win Parenting szakértője elmondta a Fox Newsnak, hogy ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy a szülő megfeledkezik arról, hogy a gyereket nem tette ki az óvodánál vagy iskolánál, késésben van a munkahelyéről, egyéb gondolatok kötik le a figyelmét – így a gyerek az autóban felejtődik.

„A szokásos forgatókönyv, hogy sokszor szinte sokkos állapotba kerülnek, amikor eszükbe jut, hogy megfeledkeztek a gyerekről – de ilyenkor sokszor már túl késő” – mondja. Ez például akkor fordulhat elő nagyobb eséllyel, ha a szülők felváltva viszik a gyerekeket iskolába vagy óvodába, például a páros napokon az apa, páratlan napokon az anya, ilyenkor az éppen soros szülő könnyebben megfeledkezhet arról, hogy aznap éppen az ő autójában ül hátul a gyerek. De ebből a szempontból veszélyes az is, ha olyan felnőttel van a gyerek, aki nem rendszeresen felügyel a gyerekre – például a nagyszülő vagy más rokon −, aki nincs hozzászokva ahhoz, hogy gyerek is utazik az autójában.

A másik gyakori indok szokott lenni, hogy a „gyerek éppen aludt, nem akartam felébreszteni, és azt hittem, visszaérek, mire felébred”.

És ott van még az az ok is, hogy sok szülő egyszerűen nincsen tudatában annak, mekkora veszélynek teszi ki a gyereket, ha a tűző napon álló autóban hagyja. Pedig az utastér belső hőmérséklete hihetetlen rövid idő alatt pokoli magasságokba tud emelkedni. Az amerikai meteorológiai társaság lapjának (Bulletin of the American Meteorological Society) egyik cikke arra figyelmeztet, hogy a zárt utastér olyan gyorsan felhevülhet, amire a szülők nemigen gondolnak, és amennyi idő alatt egy mégoly gyors bevásárlást vagy ügyintézést sem lehet lebonyolítani. A mérések szerint egy nem túl forró (24 Celsius-fok) napon a napsütötte parkolóban álló autó belső hőmérséklete már körülbelül akkorra 28 Celsius-fokra emelkedik, amikor a bevásárlókocsit a tárolóból a szupermarket bejáratához toljuk (5 perc). Újabb öt perc elteltével már 31 fok van az autó belsejében, az autó lezárása után fél órával pedig már fullasztó a hőség (40 Celsius-fok) − pedig ennél rövidebb idő akkor sem elegendő egy gyors bevásárláshoz, ha nem áll sor a pénztárnál. Összesen egy óra leforgása alatt az eredetileg kellemes hőmérsékletű kocsi 54 Celsius-fokos pokoli katlanná változik.


A megoldás?

Nagyon egyszerű: soha, egyetlen percre, semmilyen indokkal ne hagyd a gyereked az autóban!

Érdekességként megemlítem, hogy egy 10 éves amerikai kisfiú pár éve azzal került be a médiába, hogy az autóban felejtett gyerekre hívja fel a figyelmet. A Texasban élő Bishop Curry azért kezdte törni a fejét a találmányán, mert mélyen lesújtotta, hogy a szomszédjukban élő család 6 hónapos gyerek egy veszítette életét. Az általa kitalált Oasis nevű szerkezet tulajdonképpen egy intelligens klíma és riasztó egyben: miközben a hőmérséklet kritikus szintre emelkedésekor friss hűs levegőt fúj be az autóba, riasztja a szülőket és a hatóságokat is.

De még egyszer mondom: a tuti az, ha soha nem hagyod a gyereket az autóban. Akkor sem, ha nem tűz a nap.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page