top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Miért engedi Isten a gyermekprostitúciót?

„Sok gyereket érint a drog és a prostitúció. Miért engedi Isten, hogy ilyen dolgok megtörténhessenek? A gyerekek nem bűnösök semmiért” – ezekkel a szavakkal fordult egy kislány, Glyzelle Palomar Ferenc pápához a katolikus egyházfő néhány évvel ezelőtti fülöp-szigeteki útja során.


A hírek szerint a pápa átölelte a kislányt, akinek a szavai annyira megindították, hogy eltért a számára előre leírt angol nyelvű szövegtől, és anyanyelvén, spanyolul válaszolt a kislánynak.

 

„Ő az egyetlen, aki előállt egy olyan kéréssel, amire nincs válasz. Ő az, aki még csak nem is tudta szavakban jól kifejezni a mondandóját, de sokkal többet elárultak a könnyei – mondta az eset után Ferenc pápa. −Arra hívok mindenkit, hogy tegye fel magának a kérdést: Megtanultam, hogyan sírjak, hogyan kiabáljak, amikor egy éhes gyermeket látok, egy otthontalan gyermeket, aki máris a kábítószer rabjaként él az utcán, egy elhanyagolt gyermeket, egy bántalmazott gyermeket, egy olyan gyermeket, akit a társadalom rabszolgaként használ?”

A most hozzá forduló kislány korábban ugyancsak hajléktalanként élt, mígnem egy vallásos árvaház befogadta. Ő üdvözölte a pápát egy manilai katolikus egyetemen, ahol az egyházfő az összegyűlt 30 ezres sokaság előtt beszédet mondott.

A kérdés aktualitását, melyre nincs válasz, az adja, hogy a Fülöp-szigeteken a becslések szerint 1,2 millió gyerek él az utcákon, és a 2009-es adatok szerint a gyermekek 35,1 százaléka élt szegénységben (ez volt az utolsó év, amikor erre vonatkozóan adatokat gyűjtöttek) – írja a Gyermekvédelmi Hálózat alapítvány (Child Protection Network Foundation).

A katolikus egyházat az utóbbi években számos kritika érte például a gyermekmolesztálások miatt. Ferenc pápa ezen is próbál változtatni akkor, amikor az egyházat modernizálni igyekszik és békülékenyebb hangot üt meg, mint elődei.


Lanzarote-i Egyezmény a gyerekek szexuális kizsákmányolása ellen

A Lanzarote-i Egyezmény, teljes nevén „Az Európa Tanács Egyezménye a gyermekek védelméről a szexuális kizsákmányolás és a szexuális bántalmazás ellen” abból a megfontolásból jött létre, hogy gyermekek szexuális kizsákmányolásának megelőzése és megakadályozása csak nemzetközi együttműködéssel lehet eredményes.

A Lanzarote-i Egyzmény 1. cikkében szereplő közös célok, ezzel összhangban a következők:

1) a gyermekek szexuális kizsákmányolásának és szexuális bántalmazásának megelőzése és harc ezek ellen;

2) a szexuális kizsákmányolás és a szexuális bántalmazás gyermekkorú áldozatai jogainak védelme;

3) a nemzeti és nemzetközi együttműködés előmozdítása a gyermekek szexuális kizsákmányolása és szexuális bántalmazása ellen.

Forrás:,Az Egyezmény teljes szövege ITT olvasható el angol nyelven.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page