top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mitől lesz lila az anyatej? És zöld? És kék? És fekete?

A posztban lejjebb szereplő fotót egy anya posztolta kétségbeesetten egy netes anyacsoportban. A fejés után megdöbbenve vette észre, hogy a fejőgép tartályában lévő anyatej lilás-piros színű. A jelenségnek egyszerű és ártatlan magyarázata van, és nem ijed meg tőle az az anya, aki tisztában van vele, hogy az anyatejbe sok minden átkerülhet. És ezek között vannak színes anyagok is.


Azt gondolnánk, hogy az anyatej színskálája mindössze a fehértől a sárgáig terjed. Pedig az anyatej gyakorlatilag bármilyen színben pompázhat.

 

Nemrégiben például egy anya olyan fotót posztolt a közösségi oldalon, melyen a lefejt anyatej bár halvány, de félreérthetetlenül kék színű. Az anya magyarázata szerint azért lett az anyatej kék, mert a kislánya aznap kapta meg a védőoltásokat, ami köztudottan voltaképpen enyhe, tünetmentes lefolyású betegség kiváltásával készteti a szervezetet a hosszú távú védelmet biztosító ellenanyagok termelésére. És az anyatej halványkék színét az anyai ellenanyagok adják, mert az anya így igyekszik segíteni a babának a betegség leküzdésében.

Én nagyon határozottan azon a véleményen vagyok, hogy nem az anya szervezetéből az anyatejbe kerülő ellenanyagok színezik kékre a tejet (voltaképpen tudja valaki, hogy milyen színűek az ellenanyagok, ha van színük egyáltalán?), de az mindenesetre biztos, hogy az anyatej nem csak fehér vagy sárgás színű lehet. És itt most nem arra a jól ismert tényre gondolok, hogy az anyatej összetétele a baba életkorához, igényeihez igazodva változhat, időnként zsírosabb, máskor kevésbé zsíros például, így néha fehér, máskor inkább sárgába hajlik a színe.


Az anyatej színét te is befolyásolod!

A múltkor egy netes anyacsoportban landolt egy hasonlóan színes anyatejről készült fotó, az a tej azonban nem kék, hanem lilás színű volt. A magyarázata pedig voltaképpen nagyon egyszerű: az anya által nagy mennyiségben fogyasztott cékla színezte lilára a tejet.

Nézzük, milyen színű lehet az anyatej? Nos, szinte bármilyen színű.


Kék

Általában a szoptatás elején termelődő hígabb, vizesebb tejnek lehet kékes szín, ami később sűrűbb, fehér vagy sárgás színű tejbe megy át. A mellékelt fotó a La Leche Liga oldaláról származik, és kísértetiesen hasonlít arra, amit a baba védőoltása után az anya posztolt. Újabb bizonyíték arra, hogy az anyatejben lévő ellenanyagok nem látszanak. Határozottan benne vannak, de szemmel nem láthatóak.


Sárga

Már érintőlegesen említettem, hogy a nagy zsírtartalmú anyatej lehet egészen sárga is akár. De sárgára színezheti a tejet a béta-karotin is, ami például a sárgarépában vagy az édesburgonyában található meg nagy mennyiségben.


Zöld

Szereted a zöld leveles növényekből (spenót, sóska és társai) készült smoothiet? Ha igen, ne lepődj meg, ha zöld anyatejet fejsz le. Ezen kívül az ételszínezékek is bejátszhatnak, ha túl sok van belőlük az adott élelmiszerben, vagy túl sokat fogyasztasz belőle.


Rózsaszín, piros vagy rozsdabarna

Elsősorban azok a növények lehetnek a ludasak, melyek természetes színe rózsaszín vagy pink, ilyen a cékla, de itt is bejöhetnek a képbe az ételszínezékek. Előfordulhat kevés vér is az anyatejben, ami alapesetben nem ok a pánikra, mert apró hajszálér megrepedése is okozhatja, vagy a baba sérti fel az mellbimbót. Általában néhány nap alatt megszűnik, de ha nem, sürgősen irány az orvos, mert mellrák jele is lehet!


Fekete

No, ha lehet rangsorolni, akkor szerintem ez a leginkább sokkoló látvány. Fekete vagy barnás lehet az anyatej, ha vér kerül bele, ami ott megalvad, lebomlik, de okozhatja bizonyos gyógyszerek szedése is. Ilyen esetekben mindig indokolt kikérni orvos véleményét arról, hogy nincs nagyobb baj, illetve hogy a baba számára sem jelent veszély az anyatej.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page