Anyás-Apás · 2020.07.16 04:36 · 6 perc

Mit jelent, ha valaki nyelvet nyújt rád?

A nyelvnyújtogatásról rendszerint egy gyerek képe ugrik be, aki csúfolódásból, a másik iránti utálatából vagy tiszteletlenségből tölti ki a nyelvét másokra, ezzel – némiképpen joggal – magára vonva a neveletlenség bélyegét. Pedig a nyelvnyújtogatás ennél sokkal többjelentésű testbeszéd, ráadásul különböző kultúrákban mást és mást jelenthet.

Lehet például a figyelemösszpontosítás jele, de azt is elárulom, hogy a maorik miért nyújtják ki a nyelvüket.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Bár azt gondolhatnánk, hogy a gyerekkorból kinőve a csúfolódó nyelvnyújtás szokása is a múlté, de ez nem így van – bár nem feltétlenül az utálat vagy csúfolódás jeleként. Emlékszem például, hogy néhány évvel ezelőtt Hosszú Katinka a döntőben elsőként a célba csapva nyújtott nyelvet a világra, melyet a kamerák világszerte premier plánban közvetítettek. Talán egyszer egy beszélgetést is láttam vele, ahol mintha szóba került volna ez a bizonyos nyelvnyújtás is, de már nem emlékszem, milyen magyarázatot adott rá – vagy adott-e egyáltalán. Vagy itt van a Grammy-díjas énekesnő, Shakira, aki idén februárban Super Bowl gálán mutatott be furcsa nyelvcsapásokat, a mémgyártók örömére, mi pedig azóta is csak találgatjuk a furcsa üzenet magyarázatát.

Az alábbiakban nézzük, mi lehet az oka annak, ha valaki kinyújtja a nyelvét – bár valószínűleg Hosszú Katinka és Shakira nyelvnyújtogatásának okát nem itt fogjuk megfejteni.

Testbeszéd

Először is azt kell leszögezni, hogy a nyelv kinyújtásának jelentése szituációtól és kulturális szokásoktól függően változó lehet. A maori harcosok például a kegyetlenség vagy a tiszteletadás jeleként nyújtják ki a nyelvüket, míg Tibetben a nyelv kinyújtása ugyancsak a tiszteletadás jele vagy az üdvözlés egyik formája.

A legtöbb kultúrában azonban a nyelvnyújtás egy negatív gesztus, melyet sok esetben a neveletlenség vagy – mondjuk ki – bunkóság jeleként értékelnek. Ezenkívül azonban mást is jelenthet, nézzük sorban:

  • csúfolódás
  • gúnyolódás
  • undor
  • csalogatás
  • játékosság
  • cukiskodás
  • flörtölés, incselkedés

A nyelvnyújtás jelentése tehát függ a szituációtól és kontextustól. Ha például valaki egy fotóhoz pózolva nyújtja ki a nyelvét, akkor ezzel valószínűleg nem valamilyen negatív érzést akar kifejezni, hanem például vonzóbbnak tűnni a képen. De lehet, hogy csak játékosnak akar tűnni vagy egyszerűen széttrollkodni a felvételt. Ugye, hogy egy konkrét szituációban máris hány lehetséges jelentését találtuk ennek a gesztusnak?

Van, amikor kényszer a nyelvnyújtás

Vannak olyanok is, amikor az illető nem tudatosan nyújtogatja a nyelvét, hanem ez nála valamilyen akaratlan, tudattalan cselekvés. Ez lehet az akaratlan, ismétlődő mozgások egyik formája, melyet tiknek nevezünk, és többféle betegségben előfordulhat, például a Tourette-szindrómában.

Az, hogy a nyelvnyújtás nem tudatos cselekvés, nem feltétlenül jelenti azt, hogy rögtön valamilyen betegség tünetére kell gondolnunk. Például akaratlanul is kinyújthatja a nyelvét az, aki nagyon, de nagyon koncentrál az éppen elvégzett feladatra.

Honnan ered a nyelvnyújtás?

Arra vonatkozóan, hogy hogyan alakult ki a nyelvnyújtás gesztusa, különböző teóriák vannak. Az evolúciós elmélet szerint a nyelv kinyújtása az emberi kommunikáció kialakulásának idejére vezethető vissza, és átmenetet jelent a kézjelek és a hangadással történő kommunikáció között. A babáknál szintén valószínűleg az emberi gesztusok és beszéd közötti átmenetnek tekinthető.

Az biztos, hogy a nyelv kulcsszerepet játszik agyunk gondolkodási és beszédközpontjának működésében is, bőven el van látva idegvégződésekkel és ízlelőbimbókkal, melyek mind ingereket küldenek az agy felé. Térjünk vissza a nyelvnyújtás azon formájára, mely a figyelemösszpontosítás jele. Ilyenkor a nyelv kinyújtásával időlegesen megszakad a kapcsolat az agy felé, ami újabb agyi kapacitás sokat szabadít fel az aktuális feladat elvégzéséhez.

Miért nyújtogatják nyelvüket a babák?

A babák több okból is nyújtogathatják a nyelvüket, bár az aktuális szituáció megfejtése nem mindig egyértelmű:

  • játszanak vagy utánoznak
  • éhesek
  • jön a foguk
  • a szokásos orrlégzés helyét valamiért a szájlégzés vette át (például az orrmandulák megnagyobbodása miatt)

Amikor az arányok felborulnak

Előfordulhat, hogy a nyelv kinyújtásának hátterében az áll, hogy a nyelv túl nagy a szájüreg méretéhez képest, ezért egyszerűen „nem fér el” a szájban. Ez két okból következhet be.

Az egyik, amikor a nyelv nagyobb a normálisnál. Ezt az állapotot az orvosi nyelvben makroglossziának nevezik, és az ismertebb állapotok közül előfordulhat Down-szindrómában vagy a pajzsmirigy alulműködésekor.

A másik ok, amikor – általában az állkapocs fejlődési rendellenessége miatt – a szájüreg mérete kisebb a szokásosnál, ennek orvosi neve mikrognatia. Ez különböző veleszületett szindrómák kísérőjelensége lehet, de okozhatja például ajak/szájpadhasadék is (köznapi nevén – bár én ezt az elnevezést nem szeretem és nem is szívesen használom, nyúlajak és farkastorok).

Ugye, mennyi mindent tudhatunk meg egy egyszerű, pillanatnyi gesztusból?

#nyelvnyujtas #nyelvnyujtogatás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük