top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mindent tudsz a napvédelemről? Igaz vagy hamis?

Úgy tűnik, hogy a napvédelemhez mindenki ért. A múltkor például az egyik ismerősöm kifejtette abbéli véleményét, hogy ha a kétéves gyerekét jól bekeni reggel, akkor estig védve van a napfény káros hatásaival szemben, hadd szaladgáljon pelenkában egész nap a kertben. De igaza van-e? Szerintem nem, mert a fenti állításban rögtön legalább két vaskos tévedés is van, de lássuk: te mennyit tudsz a napvédelemről?


Hoztam egy tesztet, 12 állításról kellene eldöntened: igaz vagy hamis? Tény vagy csak mítosz?


 


Mielőtt elkezdenéd kitölteni a tesztet, beszéljünk valamiről, aminek első pillantásra az égvilágon semmi köze nincs a tengerparton sütkérezéshez.

A melanóma a bőr festéktartalmú sejtjeiből, az úgynevezett melanocitákból kiinduló rákbetegség, mely elsősorban a 45-50 éves korosztályt érinti (tehát eleve nem az idős kor betegsége), de a betegek között riasztóan nagy arányban vannak egészen fiatalok, huszon-harmincévesek is. Az utóbbi időben ugrásszerűen megemelkedett a melanómás betegek száma, melyben egyértelműen közrejátszik a napfényhatás. A napfényben lévő ártalmas ultraibolya (UV) sugaraknak és ezen belül is a leégésnek kétségbevonhatatlan a szerepe a festékes bőrdaganat kialakulásában.

Azt szokás mondani, hogy "a bőr nem felejt", ami azt jelenti, hogy a bőrt egész életünkben ért napsugárzás hatásai összeadódnak, így a kifejezett és tartós napfényhatás, a többszöri leégéssel együtt, így vezet később melanóma kialakulásához.

A fentiekből egyenesen következik, hogy a melanóma ellen az véd legjobban, ha védekezünk a napfény hatása ellen.

Ennyi bevezető után tényleg lássuk, tudsz-e minden fontosat a napvédelemről!


Fotók: Getty Images


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page