top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Minden nőnek a számára legjobb fogamzásgátlást!

Bár a korszerű fogamzásgátlási módszerek megismertetése és elterjesztése terén is bőven van még tennivaló a nem kívánt terhességek és abortuszok számának csökkentése érdekében, de koránt sem biztos, hogy a fogamzásgátlást használó nők mindegyike az adottságainak, életkörülményeinek, esetleges betegségeinek leginkább megfelelő módszert használja, és az még kevésbé biztos, hogy a megfelelő módon.

Az Intima.hu női egészségportál fogamzásgátlással kapcsolatos tájékoztató oldala nagy segítséget nyújt az eligazodáshoz.

 

Ha valamire, akkor a nem kívánt terhesség elkerülésének vágyára nyugodtan mondhatjuk, hogy szinte egyidős az emberiséggel. Például már az ókori nők is észrevették, hogy csak nagyon ritkán fogan újabb várandósság addig, amíg gyermeküket szoptatják. De a Teremtés könyvének 38. fejezetében is találunk bibliai utalást arra, hogy a férfiak hamar rájöttek, hogy a gyermeknemzéshez az szükséges, hogy a férfi ondója a nő hüvelyébe jusson. Amikor Júda arra utasítja Onant, hogy teljesítse sógori kötelességét bátyja feleségével szemben, akkor Onan – tudva, hogy „az utód nem övé lesz –, azért valahányszor együtt volt bátyja feleségével, magját a földre ontotta, nehogy utódot támasszon bátyjának”.


Azóta hosszú utat tett meg a tudományos fejlődés a mai korszerű fogamzásgátlási módszerek kifejlesztéséig, melyek jó hatásfokkal biztosítják, hogy csak az a várandósság foganjon meg, amelyből csak akart és szeretettel várt gyermekek jöjjenek a világra.


Ma már nagyon sokféle fogamzásgátlási módszer létezik a természetes módszerektől a reverzibilis fogamzásgátláson át a végleges megoldást jelentő műtétekig. Sőt biztató kutatások folynak – máris kézzelfogható eredményeket hozva – olyan módszerek kifejlesztése irányában, melyek leveszik a nők válláról a nem kívánt terhesség elleni védekezés kizárólagos terhét, hiszen a remények szerint már a közeli jövőben forgalomba kerülhetnek férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló módszerek is.


Addig azonban továbbra is a nők feladata, hogy megtalálják az egészségi állapotukhoz, életkörülményeikhez, prioritásaikhoz leginkább illeszkedő fogamzásgátlási módszert. Ez azonban nem mindig könnyű feladat, részben az ismeretek hiányossága, részben a rendelkezésre álló módszerek örvendetes, ám sokszor zavarba ejtő bősége miatt. Kellő tájékozottsággal és nem utolsósorban szakorvosi segítséggel azonban minden esetben rálelhetnek a nők arra, ami számukra a legbiztonságosabb és legkényelmesebb. Ehhez kíván segítséget nyújtani az Intima.hu női egészségportál legújabb tájékoztató oldala, ahol minden fontos információ megtalálható a tájékozott döntéshez.


Válasszak, de mi alapján?

A tájékoztató oldal mindenekelőtt felsorolja azokat a szempontokat, melyeket érdemes végiggondolni – és nem csak a pár nő tagjának, hiszen ennek mindig közös döntésnek kell lennie. Alapigazság, hogy az a fogamzásgátlási módszer a legjobb, melyet a pár mindkét tagja hosszú távon is különösebb kényelmetlenség és pontatlanság nélkül képes elfogadni és alkalmazni. Bár ez magától értetődő, sőt banális tanácsnak tűnhet, mégis alapvető fontosságú a védekezés hatásfoka szempontjából. Statisztikai adatokon túl mindennapi tapasztalatok is bizonyítják ugyanis, hogy a nem kívánt terhességek jelentős hányada védekezés mellett fogant, ám a pár a választott fogamzásgátlási módszert nem megfelelően használta. Tipikus hiba például, hogy a pár nőtagja elfelejti bevenni az esedékes fogamzásgátló tablettát, vagy a pár férfi tagja nem megfelelően helyezi fel az óvszert, többször használja azt, esetleg síkosító szer egyidejű használatával károsítja az óvszer anyagát, ami szakadáshoz vezethet. De sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mint minden gyógyszernek, úgy a fogamzásgátló tablettáknak is van lejárati idejük, ezt követően a tabletta veszíthet hatásosságából. Azt pedig talán még kevesebben tudják, hogy a gumi óvszerek csomagolásán is fel van tüntetve a szavatossági idő, ameddig a gyártó kezeskedik arról, hogy előírásszerű használat mellett terméke megfelelően betölti védő funkcióját.


Mondd, te mi választanál?

A tájékoztató tartalmazza a jelenleg elérhető összes fogamzásgátló módszer felsorolását, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. A választáshoz fontos például az úgynevezett Pearl-index ismerete, a tájékoztató ennek mibenlétébe is beavatja a fogamzásgátlás módjának kiválasztásához hiteles, megbízható forrásból tájékozódni kívánó olvasót.

Ezen kívül részletesen kitér arra a nagyon lényeges kérdésre is, hogy az életkor és az esetlegesen fennálló betegségek is nagyban befolyásolhatják, hogy adott esetben mi a legbiztonságosabb és leghatásosabb módszer.


Tévhitek és mítoszok erdejében

Talán nincs is olyan téma a női egészséggel kapcsolatban, amiről több téves információ és mítosz keringene, mint a fogamzásgátlásról. A tájékoztató ezek közük is sorra veszi a legtipikusabbakat, például hiteles és megbízható választ kaphat az olvasó például arra, hogy bizonyos ételek fogyasztásával kivédhető-e a nem kívánt terhesség, vagy hogy a fogamzásgátló tabletta valóban bombabiztos védelmet jelent-e.


Az autóvásárlás vagy a legmegbízhatóbb mosógépszerelő kiválasztása előtt is alaposan tájékozódunk, hogy a számunkra megtaláljuk a számunkra legoptimálisabb megoldást. Egészségünk, családtervezési elképzeléseink esetében miért adnánk ennél alább?


Az Intima.hu női egészségportálról

Az Intima az egészségügyi információk tengerében uralkodó káoszban igyekszik segítséget nyújtani elsősorban a nők számára, kizárólag orvosok által írt és/vagy lektorált, közérthető nyelven írt tartalmak segítségével. A cikkek végén minden esetben megtalálható, mikor került ki az adott cikk, mikor volt utoljára frissítve, ki írta és/vagy lektorálta az adott oldalt. Mindezt névvel, szakterületük feltüntetésével, és legtöbb esetben fotóval, nemzetközi forrásokkal együtt. Az Intima által nyújtott információk összhangban állnak a magyar protokollokkal és a nemzetközi ajánlásokkal, kizárólag olyan termékeket és szolgáltatásokat jelenítenek meg, melyek bizonyítottan hatékonyak egyes betegségek kezelésében vagy diagnosztizálásában. Így az oldal látogatói biztosak lehetnek abban, hogy amit ott találnak, az szakmailag hiteles, megbízható.

„Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a munkám egyúttal a hobbim és hivatásom is. Az Intimát azzal a céllal indítottam el 2009-ben, hogy segítséget nyújtsak a különböző egészségügyi problémával küzdő nőknek, sorstársaknak, akik esetleg kallódnak az egészségügy útvesztőjében, keresik a megoldásokat a problémáikra, kérdéseik vannak, és nem tudják, hova forduljanak válaszért. Hiszen mindannyian megtapasztalhattuk már betegként, hogy sajnos kevés időt tudnak ránk szánni az orvosok, és néha mi is elfelejtünk fontos dolgokra rákérdezni. Alapelvünk: egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban egészségügyi végzettségű szakember adhat megfelelő tájékoztatást, valódi segítséget. Mi a híd szerepét szeretnénk betölteni a nők és az orvosok között” – mondja Matics Kata, az Intima alapítója.


A sajtóanyag szerzője: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus és egészségügyi újságíró

Forrás: Intima.hu

Fotó: Freepik


Az Anyás-Apás fogamzásgátlással kapcsolatos cikkeit itt találod.




bottom of page