top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Min múlik a szoptatás sikere?

Azt talán már nem kell ezredszer is elmondani, hogy a szoptatás, az anyatej a baba táplálásának legideálisabb módja, mely pozitív hatással van mind a baba, mind a mama egészségére rövid és hosszú távon is. Az, hogy sikerül-e a tervezett ideig szoptatni a babát, egyáltalán nem a szerencsén múlik, hiszen nagyon kevés kivétellel szinte minden anya képes szoptatni a gyermekét – legalábbis a szoptatási tanácsadók szerint.

A valóság szerintem ennél jóval összetettebb, és az is biztos, hogy több anya akarja szoptatni a babáját, sőt dolgozik is keményen érte, sokszor hiába, mint ahány anyának ez végül hosszabb távon is sikerül – legalábbis számomra ez derül ki sok-sok netes komment, történet és tapasztalat elolvasása után.

 

A szoptatási szaktanácsadók jóval kisebb százalékban adják meg azoknak az anyáknak az arányát, akiknél objektív akadálya áll fenn a szoptatásnak, mint ahányan arról számolnak be, hogy bár nagyon akarták, sokat tettek érte, mégis legfeljebb csak nagyon rövid ideig sikerült szoptatni a babájukat. Egy statisztika szerint a nők 98 százaléka képes szoptatni, és mindössze 2 százalék az, akinél a mell valamilyen objektív rendellenessége befolyásolja a tejtermelést vagy a szoptatást.


A szoptatás sikertelensége mögött álló okot sokszor az anyák sem tudják pontosan, mindenesetre a legtöbben azzal indokolják a szoptatás feladását, hogy bármit is tettek a tejtermelés növelése érdekében, a tejük nem volt elég a babának. Ilyen esetekben a szoptatási tanácsadók azt javasolják, hogy egy újabb terhesség esetén már időben kérjenek szakszerű segítséget, mert az elégtelen tejtermelés mögött nagyon sokszor valamilyen egyszerűen orvosolható probléma áll.


Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó azt is hangsúlyozza, hogy bár lépten-nyomon szeretik idézni, hogy a szoptatás az anyaság talán legtermészetesebb képessége, és ez igaz is, a sikeres szoptatás sokszor tanult képességeket is igényel. Ez korábban, a többgenerációs családokban nem jelentett különösebb problémát, hiszen ez a tudás anyáról lányokra hagyományozódott, sőt a kislányok már egészen korán megfigyelhették a szoptatás apró fogásait a szűkebb és tágabb családon belül. Így mire ők is anyává váltak, természetes képességük olyan tanult tudással egészült ki, ami szinte minden esetben biztosította a szoptatás sikerét. A többgenerációs családok eltűnésével azonban ez a tanulási folyamat is eltűnt az életünkből.


A hatékony szoptatás legfontosabb feltételei: helyes mellre tétel, a baba jelzéseinek megfelelő értelmezése és a gondoskodás képessége, a baba igényeinek kielégítése érdekében.

A sikeres szoptatás szempontjából egyáltalán nem mellékes a szülés módja sem, hiszen jól ismert, hogy az újszülött a megszületés utáni egy órán belül a legéberebb, ezért ilyenkor mutatja a legnagyobb hajlandóságot arra, hogy megpróbálkozzon a szopással. Ráadásul ilyenkor a legpuhább a mell is, hiszen még nem kezdődött meg a tejbelövellés, ezért azt a baba különösebb erőfeszítés nélkül magától is a szájába tudja venni. Ebből logikusan következik, hogy a szoptatás sikerét nagyban befolyásolja, hogy ebben a kritikus első órában az újszülött babának lehetősége van-e egyáltalán arra, hogy az édesanyja melléhez kúszva megkeresse a mellbimbót.


Ha szoptatási tanácsadó segítségét kéred, ezeket gondold végig előtte!

A perinatális szaktanácsadó 4 kérdés végiggondolását javasolja, ha úgy döntöttél, hogy szakember segítségét kéred a sikeres szoptatáshoz:

Mi jelenti a problémát?

Mióta tapasztalod az adott problémát?

Milyen változással, eredménnyel lennél elégedett?

Milyen érzéseid, aggodalmaid vannak?


Forrás: BabaPatika

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás szoptatás és anyatej témában megjelent korábbi cikkeit itt találod.


bottom of page