top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Milyen hangon szólaljon meg a füstjelző?

Érdekes kutatásról olvastam a napokban, melyben arra keresték a választ, milyen hangon kell megszólalnia a füstriasztónak ahhoz, hogy a gyerekben azonnal tudatosuljon, hogy baj van, menekülnie kell. A szokásos magas sípoló hang hívja fel jobban a figyelmét, vagy ha a riasztó anyuci hangján szólal meg? Minden tiszteletem a brit tudósoké, sokakkal ellentétben szívesen is olvasom őket, de azt gondolom, tökmindegy, milyen hangon szólal meg a riasztó, lényeg, hogy megszólaljon.


És csak az a riasztó szólal meg, amit megveszünk és felszerelünk. A fűtési szezon kezdetén pont aktuális a téma.

 

Hadd kezdjem egy személyes történettel. Elöljáróban annyit, hogy a lakásunkat gázcirkó fűti, melyet néhány éve cseréltünk és minden szeptemberben, a fűtési idény előtt szerelőt hívunk, aki karbantartja, kitisztítja, a cserére szoruló alkatrészeket kicseréli stb. És a cirkó mellett a falon ott a szénmonoxid-riasztó is. Emlékszem, mekkora riadalmat okozott, amikor az első kis kütyünk sivítani kezdett, csupán azt jelezve, hogy lejárt a „kihordási” ideje (ami kb. 7 év, ha jól emlékszem), ideje megvenni az utódját. Mígnem pár éve egy hideg februári éjszakán „élesben” is megszólalt az ember agyvelejéig hatoló sípolás, az ágyból ugrasztva ki bennünket. Még soha nem fordult elő korábban, mégis reflexszerűen tettük a dolgunkat, összes ajtót-ablakot kinyit, kereszthuzat, míg végre megint csend lett. Ajtó-ablak becsuk, mire pár perc múlva visszatért a sípolás. Ennek a fele sem tréfa, cirkó lekapcsol, újabb szellőztetés, olajradiátorok beizzít. Másnap a szerelőtől megtudtuk, hogy a gyakorlatilag új, rendszeresen karbantartott készülékben valami szétégett, aminek nem kellett volna szétégnie, és az első riasztás pillanatától kezdve a cirkó nem a kéménybe nyomta a szén-monoxidot, hanem a lakásba. Azaz kábé egy hajszálra voltunk attól, hogy örökre elaludjunk, a szénmonoxid-riasztó aznap három életet mentett meg.


Riasszon, de milyen hangon?

Nálunk a füstjelzők kevésbé elterjedtek a magánlakásokban, mint például Angliában. Ennek történelmi okai vannak, a túlzsúfolt angolszász városok favázas épületeiben ugyanis hatalmas pusztítást okoztak korábban a tűzvészek, ezért van az, hogy például az angolok betegesen rettegnek a tűztől, mindenhová füstjelzőket aggatnak, és már egy szénné égett pirítós vagy egy zárlatos hajszárító is egész tűzoltóegységet képes mozgósítani seperc alatt. Nem csoda hát, hogy az angolszász országokban, köztük az USA-ban a füstjelzőket igyekszenek tökéletesíteni, de a füstjelzővel kapcsolatos megállapításokba simán behelyettesíthető a szénmonoxid-riasztó is. Egy amerikai tanulmány összefoglalása következik.

Négy különböző riasztót teszteltek abból a szempontból, melyik ébreszti fel leghatásosabban a gyerekeket. Az egyik riasztó a szokásos sípoló hangot adta, míg a másik három emberi hangon szólalt meg, egyikük nevén is szólította a gyereket. A The Journal of Pediatrics című lapban közzétett adatok szerint az emberi hangon megszólaló riasztó harmadannyi idő alatt felébresztette az alvó gyereket, mint a szokásos éles sípolással riasztó készülék. Az anya hangján riasztó készülék hangjára a gyerekek 86−91 százaléka ébredt fel és 84−86 százalékuk menekült azonnal a hálószobából, míg a sípolás a gyerekek csupán 53 százalékát ébresztette fel és 51 százalékát késztette menekülésre.

Az sem mindegy, hogy a riasztást követően milyen gyorsan hagyják el a jelenlévők a helyszínt, hiszen egy tűznél vagy szénmonoxid-mérgezésnél a percek, sőt a másodpercek is számítanak. Amennyiben a gyerek a sípolásra ébredt, akkor átlagosan 282 másodpercbe (azaz csaknem 5 percbe!) telt, míg kimenekült a hálószobából, míg az emberi hangon megszólaló riasztó ezt 18−28 másodperc alatt képes volt elérni. Annak ismeretében, hogy az emberi agy igen speciálisan reagál arra, ha saját nevét hallja, azt is tesztelték, hogy hatásosabb-e, ha az emberi hangon riasztó berendezés a keresztnevén szólítja a gyereket – ezt azonban nem találták hatásosabbnak, mint azokat az emberi hangon történő riasztásokat, ahol nem hangzott el a gyerek neve.

A riasztás milyensége azért is fontos, mert a gyerekek hosszabban és mélyebben alszanak, ezért hosszabb hanghatás szükséges ahhoz, hogy felébredjenek – mondja a közlemény egyik szerzője, dr. Mark Splaingard. A vizsgálatot 5 és 12 év közötti gyerekek bevonásával végezték, mivel az ennél fiatalabb gyerekek életkoruknál fogva még éretlenek arra, hogy például egy éjszakai lakástűznél képesek legyenek önerőből kimenteni magukat a veszélyhelyzetből.


Mindegy, hogy milyen hangon, csak riasszon!

Ahogy mondtam is, minden tiszteletem a brit – ez esetben amerikai – tudósoké, és szeretnék már ott tartani, hogy már csak azt kell finomhangolni, hogy apuci vagy anyuci hangján szólaljon-e meg a riasztó, mert a szokásos sípolós készülék már ott lóg minden családi otthon falán. Addig is azonban, míg eljön ez a Kánaán, arra buzdítanék mindenkit (saját példánkon keresztül is), hogy szereljen fel szénmonoxid-riasztót ott, ahol hagyományos módon vagy gázzal fűtenek. Ne spóroljunk, mert a funkciójára alkalmatlan, olcsó készülék csak hamis biztonságérzetet ad, így aztán többet árt, mint használ. Egy már megbízható riasztó 10-15 ezer forint körüli áron kapható. Tekintetbe véve, hogy 6-7 évente kell cserélni, ez havi szintre lebontva 150-200 forintot jelent.

A Fogyasztóvédelem oldalán listába szedve megtalálható, mely típusokat szabad megvenni, és melyeket nem.

Ez pedig egy elég jó összefoglaló arról, mit tegyünk, ha megszólal a riasztó.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page