top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mi volt a suliban? Semmi! Volt valami érdekes? Nem emlékszem!

Szerintem nincs olyan szülő, aki ne kapta volna már meg többször a fenti válaszokat az azt firtató kérdésre, hogyan telt a nap a suliban vagy az óvodában. De vannak közöttünk sokan, akik soha nem is kaptak „normális” választ a rendszeres szülői kíváncsiskodásra. Amire két dolgot tehetünk: vagy feladjuk és nem kérdezünk, vagy megtaláljuk a módját, hogyan kérdezzünk jól – vagy legalábbis elég jól ahhoz, hogy érdemi válaszokat is kapjunk.

Egy gyermeknevelési szakértő ehhez ad tanácsokat.

 

Kérdezted már a gyerekeidet, milyen volt a napjuk, és csak egy „nem tudom”, „jól”, „nem volt semmi érdekes” vagy csak egy vállrándítást kapott? Egy gyereknevelési szakértő – egyébként kétgyerekes anyuka – megosztotta, milyen kérdéseket tesz fel a gyerekeinek, hogy tényleg érdemi infóhoz jusson tőlük.


A 42 éves anyuka az Instagramon megosztott egy videót:

„A gyermeked mindig azt mondja neked, hogy nem emlékszik, mit csinált ma az iskolában, vagy egyszerűen csak azt mondja, hogy ’nem tudom’? Frusztráló, nem igaz? Akkor íme 10 dolog, amit a ’mi történt ma a suliban’ helyett megkérdezhetsz tőlük, és amivel garantáltan ki tudsz szedni belőlük némi információt.”

Ki került ma bajba? (Mert különösen a kisebb gyerekek nagyon szeretnek besúgni a barátaikról!)

Mi késztetett mosolyra ma?

Volt valami, amin jót nevettél?

Mi szomorított el ma?

Ki mellett ültél az ebédnél?

Ki mosolyogtatta meg ma valamelyik tanárt?

Ki miatt volt ma kicsit mérges a tanárod?

Kinek segítettél ma?

Ki segített ma neked?

Tanultál valamit, amit eddig nem tudtál?


Ezek a célzottabb kérdések remélhetőleg leszűkíthetik azoknak a dolgoknak a körét, amelyekre a gyerekek a napjukról visszaemlékeznek, ahelyett, hogy egy hosszú nap után megpróbálnák összefoglalni az egészet. A sokéves tapasztalat megtanított arra, hogyan kell kiszűrni az információkat – mondta a szakértő.

„A gyerekek gyakran fáradtak és éhesek, amikor kijönnek ki az iskolából, ezért mindig azt javaslom, hogy hagyjunk nekik egy órát, mielőtt kérdezgetni kezdenénk őket.”

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page