Anyás-Apás · 2023.01.14 13:33 · 5 perc

Mi volt a legbutább gyermeknevelési tanács, amit kaptál? – ráadás, ti írtátok

Korábban már kétszer is olvashattál válogatást arról (itt és itt), milyen csecsemőgondozási és gyermeknevelési tanácsokkal tömik az újdonsült szülők fejét. Tagadhatatlan, hogy elvétve akadnak közöttük olyanok is, amikben „van valami”, esetleg egy egyébként hasznos tanács félreértelmezett verziója, de a többség „okosság” olyan, hogy jobban teszi minden szülő, ha még véletlenül sem követi.

Amikor ezek a cikkek újra és újra kikerülnek az Anyás-Apás Facebook-oldalára, mindig döbbenetes számban érkeznek kommentekben újabb és újabb „jó” tanácsok, melyeket ti kaptatok vagy kaptok innen-onnan. Most ezekből válogattunk, amolyan elrettentésül és annak illusztrálására, hogy az emberi butaság végtelen. Nyomatékosan kérjük, hogy egyiket se kövessétek!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Mária kisfia autista, nosza volt is a rokonságban valaki, aki tudja az autizmus bombabiztos gyógymódját:

„Jól meg kell verni az autista fiamat, akkor majd nem lesz autista.”

Gyermekgyógyászati útmutatók tömkelege szól arról, milyen testhelyzetben érdemes letenni az újszülött babát aludni. No de az a tanács, amit Angéla kapott, bizonyára nem szerepel egyetlen szakmai irányelvben sem:

„Ha leteszed aludni, tedd az öklét a szájába.”

Kétségtelenül fontos, hogy a baba idővel megtanulja, hogyan tudja külső segítség nélkül is megnyugtatni magát, no de nem úgy, ahogy Adrienn-nek javasolta valaki:

„Hagyd sírni, meg kell tanulnia, hogyan nyugtassa meg saját magát”

Ezt a tanácsot egyébként még mindig meglepően sokan kapják, hogy hagyják a babát nyugodtan sírni. Ennek két fő célja lehet a nagy megmondók szerint: a már emlegetett önmegnyugtatáson kívül az is, hogy sírás erősíti, érleli a baba tüdejét – bármit is jelentsen ez. Mint ahogyan az is gyakori tanács, hogy szoptatás helyett inkább vízzel vagy teával itassák a babát.

Viktóriának egy orvos furcsa indokkal érvelt az igény szerinti szoptatás ELLEN:

„Egy orvos azt mondta, hogy az igény szerinti szoptatás tönkreteszi a baba emésztőrendszerét.”

Nincs kőbe vésve, hogy a babát minden nap meg kell füröszteni, ám Éva olyan érvet kapott a heti egyszeri fürdetésre, amitől tátva marad a szád:

„Ne fürösszem, csak egy héten egyszer, mert elkopik a bőre.”

A következő történetről, ami Ildikóékkal esett meg, nem is igazán tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk:

„Nem volt még 1 éves a kislányunk, mikor egy másik gyerekorvos helyettesített. A kislányom vigyorgott rá, húzogatta a szemöldökét, mert akkoriban ez nagyon tetszett neki. Erre az orvos: szoktassák le a szemöldökhúzogatásról, mert a fejükre fog nőni.”

A következő történeten azonban, ami Máriával és korababájával történt, csak sírni tudunk:

„PIC: koraszülött osztály. Az egyik nővér: adjam intézetbe, szüljek egy normálisat. Kisfiam extrém koraszülött, 750 gramm, 25 centi volt. Oxigénhiányos, agyvérzéses, cp-s, autizmusgyanús. Most lassan nyolcéves lesz.”

Nem sokat tudhat a babák „működéséről” és fejlődéséről az a „jóakaró” sem, aki Evelinnek osztogatta a tanácsait:

„Tömjem meg a gyereket, mert a babák még nem tudják, hogy éhesek. Ő mondta azt is, hogy a baba biztosan nem azért sír, mert fáj valamije, hiszen a csecsemők még nem éreznek fájdalmat.”

De az sem, aki Eszternek magyarázta el, hogyan kell „megtanítani” ülni a babát:

„Ültessem párnák közé kitámasztva, hadd szokja meg az ülést.”

Viktória tanácsadója – feltehetőleg védőnő – szerint a szoptatás mindenre, de tényleg mindenre jó. Ráadásul aki azt hiszi, hogy egy baba pocakja nem fájhat, az nem jól tudja:

„Babáknál nincs olyan, hogy hasfájás, tegye mellre anyuka, az mindenre jó!”

Hirtelen valahová a középkorba repít az a tanács, amit Erika kapott:

„Ne nézzek olyan filmet, amiben downos és különböző értelmi fogyatékos gyerekek játszanak, mert akkor az én gyerekem is olyan lesz, ha megszületik.”

Hát most hirtelenjében ennyi… Jöhetnek az újabbak, okulásul és elrettentésül.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük