top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mi az ideális életkor az anyaságra?

Mindenki számára nyilvánvaló trend, hogy a nők az utóbbi évtizedekben egyre későbbi életkorban vállalkoznak gyermekszülésre. A trend világos, ám egyelőre viszonylag kevés figyelem fordult a jelenség okai felé, és még kevesebb kutatás foglalkozott azzal, melyik életkor az optimális a gyermekvállalásra.


Ezt a hiányosságot igyekszik megszüntetni egy most megjelent kutatás.

 

Az, hogy hány éves korban a legjobb szülni mind az anya, mind a gyermek, mind a társadalom szempontjából, örök viták tárgya. Abban nagyjából konszenzus van, hogy az sem jó, ha a nők elkapkodják a dolgot, de az sem, ha egyre csak halogatják a gyermekvállalást.


Fiatal anyák, idős anyák

A nagyon fiatal életkor viszonylag könnyebb „ügy” – már ami a megítélést illeti −, hiszen nem kétséges, hogy nagyon fiatal korban sem a test nem kellően felkészült egy várandósság kihordására, sem az anya szociális körülményei nem adottak: hiszen a késői (vagy korábbi) tizenéves kor még bőven a tanulás, az életre való felkészülés, a tapasztalatszerzés, a jó értelemben vett karrier kiépítésének ideje kell(ene), hogy legyen. Vannak szerencsések (és eltökéltek), akik korán vállalt (vagy becsúszott) gyermek mellett is képesek megvalósítani karrierálmaikat, ám a korai terhesség többnyire egy kényszerpályára kerülést is hoz e tekintetben.

Az idős korban vállalt gyerek manapság már egyáltalán nem számít ritkaságnak, kérdés persze, hogy honnantól számítunk egy nőt idős anyának. Ennek megítélése is folyamatosan változik, mert míg akár pár évtizeddel ezelőtt is simán rákerült az „idős primipara” (idős először szülő nő) megjelölés akár már egy harminc-egykétéves nő szülési zárójelentésére, ma már bővel vállalkoznak szülésre negyven feletti nők is. A tudomány „áldásos” tevékenysége nyomán ma már vannak egészen extrém példák is, többek között az a nő, aki éppen hetekkel ezelőtt szült ikreket, vagy az a német tanárnő, akinek pár éve 65 évesen születtek négyes ikrei, de most nem ezekről a rendkívüli esetekről beszélünk – annál is inkább, mert ilyen idős korban már tényleg majdnem minden „hozott anyag” a terhességben, a donor petesejttől kezdve a mesterséges megtermékenyítésig.

Az idősen vállalt terhességek esetében azonban két dologra figyelmeztetnek a szakértők. Az egyik, hogy a biológiai óra ketyeg, azaz a dolog nem úgy áll, hogy valaki építgeti a karrierjét vagy éppen keresi a párját a gyermekvállaláshoz, majd amikor negyven felett úgy dönt, hogy most már jöhet a gyerek, akkor ugyanolyan könnyen és gyorsan összejön a terhesség, mint ha ugyanezt tizenöt évvel korábban határozta volna el. Nem így áll a helyzet, hiszen a petesejtek öregszenek, és egyéb tényezők is odahatnak, hogy a teherbe esés esélye 40 éves kor felett exponenciálisan csökken. És még csak az is hiú remény, hogy „legfeljebb lombikkal összejön”, mert a helyzet az, hogy bár a mesterséges megtermékenyítés kétségkívül javít a helyzeten, ám a lombikkezelések sikerességi aránya is csökken az életkor előrehaladtával. A másik, hogy – ugyancsak a petesejtek „öregedése” következtében – a genetikai hibák száma is növekszik a petesejtekben (és egyébként a hímivarsejtekben), ezért idősebb korban nagyobb annak a veszélye, hogy a terhességből beteg baba születik. Ennek jó példája a Down-szindróma, mely sokkal-sokkal gyakrabban fordul elő idősebb anyák gyermekei között.


Na de mikor jön ez az ideális időpont?

Ennyi bevezető után lássunk egy kutatást azon kevesek közül, melyek az ideális anyai életkor kérdését feszegetik. A Journal of Family Issues című lapban jelent meg egy vizsgálat, melyben erre keresték a választ. Ebben a résztvevők több olyan tényezőt neveztek meg, mely befolyásolja őket abban, mikor szánják el magukat a családalapításra. A legtöbben azt említették, hogy mindenekelőtt stabil állásra és elfogadható lakhatási körülményekre törekszenek, hogy megfelelő helyre érkezzen a baba. A nő közül többen említették, hogy kitűztek maguk elé egy bizonyos életkort, ami előtt mindenképpen szeretnének szülni, hogy ezzel kiküszöböljék az idősebb korban törvényszerűen fenyegető teherbe esési nehézségeket. Voltak, akik egyfajta „bakancslista” teljesítését jelölték meg a gyermekvállalás feltételeként, például azt, hogy utazni szeretnének vagy valamilyen tudományos fokozatot vagy iskolai végzettséget megszerezni. A vizsgálat készítői külön kiemelték, hogy számukra is érdekes volt, hogy a házasságot még ma is milyen sokan a gyermekvállalás feltételének tekintik.

De hogy végül konkrét választ is adjunk a címben feltett kérdésre: ebben a vizsgálatban a legtöbben a harmincas évek elejét jelölték meg a szerintük ideális életkornak az első gyermek vállalására.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page