Anyás-Apás · 2018.10.11 11:28 · 4 perc

#MeToo: „Én a nők pártján állok… és a férfiakén is”

A fenti idézet Melania Trump szájából hangzott el az évtizedek múltán egyre-másra napvilágra kerülő szexuális zaklatási vádak és úgy általában a #MeToo kampány kapcsán. Azt mondja, hogy a nők pártján áll, ezért minden ilyen esetet alaposan ki kell vizsgálni, de szerinte csak alapos bizonyítékok alapján lehessen megvádolni bárkit.

Melania Trump az ABC Newsnak adott interjújában fejtette ki ebbéli véleményét, amit majd nyilván ezren ezerféleképpen fognak értelmezni – attól függően, hogy ki melyik oldalán áll a barikádnak.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az biztos, hogy bár az interjút majd csak pénteken láthatják teljes terjedelmében az amerikai nézők, sokan máris azt róják fel neki, hogy a férfiakat is pártolja, nem csak a nőket.

Az, hogy a #MeToo témája ismét előkerült, vitathatatlanul összefüggésben van a Brett Kavanaugh kinevezése körüli csetepatéval, bár Melania Trup azt állítja, hogy ezekből ő tökéletesen kimaradt, mivel a múlt héten Ghanában, Malawiban, Kenyában és Egyiptomban tett látogatást. De hogy mégsem volt közömbös a téma iránt, mi sem bizonyítja jobban, hogy éppen kenyai tartózkodása alatt ült le az ABC News riportérevel beszélgetni, ahol a #MeToo is szóba került.

Férjével ellentétben, aki egy videóban úgy igyekezett meggyőzni a támogatóit, hogy „gondoljanak a fiaikra, gondoljanak a férjeikre”, Melania Trump árnyaltabban fogalmazott − egy kicsit ide, egy kicsit oda: „Támogatom a nőket, mindenképpen meg kell őket hallgatnunk. Támogatnunk kell őket, de a férfiakat is, nem csak a nőket. Igazán meggyőző bizonyítékokra van szükség… ha megvádolsz valakit valamivel, mutasd be a bizonyítékaidat is.” Majd a riporter közbevetése után így folytatta: „A nők pártján állok. De szükség van bizonyítékokra. Nem mondhatod csak úgy egyszerűen valakinek, hogy „engem szexuálisan zaklattak” vagy hogy „te tetted ezt velem” – mert a média gyakran túl messzire megy, amikor az ilyen állításokból sztorit kreál. Ez nem korrekt. Ez nem helyes. Ez nem jelenti azt, hogy ne illetne meg minden áldozatot segítség, függetlenül attól, milyen jellegű bántalmazást szenvedett el.”

A #MeToo mozgalomról

A #MeToo kampány 2017 őszén indult az Egyesült Államokból olyan áldozatok, főként nők képviseletére, akik korábban – akár évekkel-évtizedekkel ezelőtt – szexuális erőszakot szenvedtek el, de eddig nem beszéltek róla. A mozgalom elindulásának Harvey Weinstein amerikai filmproducer ügye adott nagy lökést, de nálunk itthon is neveztek meg ismert embereket korábbi áldozatok. Mások a Facebookon osztották meg történetüket a mára már híressé – vagy hírhedtté − vált #MeToo hashtaggel.

Már elindulásának évében a #MeToo mozgalmat választotta a Time magazin az „év emberének”, ennek ellenére nálunk viszonylag kevesen hallottak a mozgalomról – ami a 2017 év végi Facebook-posztokat nézegetve kissé hihetetlennek tűnik. Egy tavaly év végi felmérés szerint a megkérdezettek körülbelül 17-19 százaléka hallott egyáltalán a mozgalomból. A nők 22 százaléka tudta, miről van szó, miközben a férfiak csupán 15 százaléka. Ami az életkort illeti, leginkább a 18 és 34 év közöttieket fogta meg a téma. Érdekes volt viszont, hogy a 8 általánost végzettek mindössze 12 százaléka hallott a #MeToo mozgalomról, a diplomások közül viszont 31 százalék. Akik hallottak a kampányról, azoknak 40 százaléka vélte úgy, hogy a napvilágra került esetek túlságosan fel vannak fújva (a férfiak közül 45 százalék, a nők közül 35 százalék).

#gender #metoo #melania_trump

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük