top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mert ha elindul a vonat…

…nos, az nem is akkora baj. Nagy baj akkor van, ha nem tud megállni. Ma olyan témát választottam, aminek most éppen – szerencsére – nincs aktualitása, de azt szeretném, hogy ne is legyen. Arról lesz szó, melyek azok a legalapvetőbb szabályok, melyeket mindenképpen meg kell tanítanunk a gyerekeinknek ahhoz, hogy a sínek mentén is biztonsággal közlekedjenek.


Most azt mondod, hogy a te gyereked soha nem megy vasúti sínek közelébe?


 

Tényleg? Elég csak a térképre nézni, és jól látszik, hogy a vasút hagyományosan a balatoni üdülőhelyek mellett halad el, sokszor két részre osztva a települést: a vízparti és az attól távolabb eső részre. Máris belátható, hogy minden alkalommal keresztezni kell a vasúti síneket, ha a család – vagy akár a nagyobb gyerek önállóan – fürdőzni indul. Vagy nézzük a fővárost keresztül-kasul átszelő HÉV-vonalakat, ahol sok helyen felüljárón lehet átkelni a síneken, még több helyen viszont szintbeli gyalogosátkelők vannak, lassítókorlátokkal. És akkor még a kisebb településekhez közeli sorompós vagy sorompó nélküli átkelőkről nem is beszéltem.

És sajnos időről-időre jönnek a hírek gyalogosgázolásokról a síneken. Az egyik legutóbbi eset például a közeli Dévényújfalunál történt Szlovákiában még májusban. Akkor egy anyát és 4 éves kislányát sodorta el a vonat. Az első hírek még arról szóltak, hogy a nő öngyilkossági szándékkal a sínekre ugrott gyermekével, aztán kiderül, hogy ennél sokkal „hétköznapibb” az eset: a nő a vasútállomásról gyalog indult el a kislánnyal a sínek mentén Dévényújfaluból holici otthonukba, amikor a vonat érkezett – és már nem tudott megállni. A 4 éves kislány meghalt.


Autóval és gyalogosan

A vasúti baleseteknek alapvetően két formája van: amikor a sofőr autóval hajt a sínekre és amikor valaki gyalogosan keresztezi a pályát vagy éppen halad a sínek mentén. Az első eset tiszta sor, és a közlekedési szabályok súlyos és durva megsértésének minősül. Mindazonáltal a családdal tett autós utak közben sem árt felhívni a gyerekek figyelmét a veszélyre, megtanítani őket a legalapvetőbb szabályokra.

A gyalogosokat érő vasúti balesetek esetében még nagyobb a felelőssége a szülőknek, hiszen minden szülő tisztában van azzal, hogy nem lehet minden pillanatban őrangyalként – vagy őrmesterként – a gyerek mellett. Ennek ellenére egy nemrégiben nyilvánosságra hozott amerikai felmérés szerint a szülők több mint fele elismerte, hogy még soha nem beszélgetett erről a témáról a gyerekeivel. Pedig ezek az ismeretek életet menthetnek.

Lássuk hát, melyek ezek!

- Mindenekelőtt nyomatékosítsuk, hogy vasúti síneken való átkelés mindig veszélyes, ami fokozott körültekintést kíván!
- A gyerekek soha ne játsszanak, csavarogjanak vagy fotózkodjanak a sínek közelében! (Fontos kiemelni, hogy a mai modern szerelvények sokszor jóval szélesebbek, mint a vágány nyomtávja maga, ezért jókora oldaltávolságot kell tartani.)
- Csak a kijelölt helyeken keljenek át a síneken, a tiltó táblákat, tilos fényjelzéseket maximálisan tiszteletben tartva.
- Türelmesen várják meg a vonat teljes áthaladását a kereszteződésen.
- A vasútállomásokon soha ne közelítsék meg az álló szerelvényt a szomszédos síneken keresztülvágva.
- A síneken való áthaladás előtt és után semmi ne vonja el a figyelmüket. Kiemelném: áthaladás közben ne hallgassanak zenét a fülesből, a fülhallgatót vegyék ki a fülükből! Itt kell megemlíteni azt is, hogy a mai modern szerelvények általában jóval csendesebbek a régebbi zörgő-csattogó vonatoktól, ezért nyomatékosan fel kell hívnunk a gyereke figyelmét arra, hogy nem elég a fülükre hagyatkozni.

Ha nem hallják és látják, a vonat akkor is veszélyesen közel lehet!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page