top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Menstruációs vérrel a tabuk ellen!

Amit a bevezető képen látsz, az nem valami speciális, csodatévő arcpakolás. Hanem menstruációs vér. Egy Los Angeles-i nő úgy döntött, hogy a közösségi oldalára posztolt meghökkentő fotókkal harcol a menstruációt övező tabuk ellen.


Hogy ez-e a legcélravezetőbb módszere a tabudöntögetésnek, abban nem vagyok teljesen biztos.

 

A 26 éves Demetra Nyx szexuális életmód-tanácsadóként dolgozik Los Angelesben. Valamikor tavaly nyáron úgy döntött, hogy hadüzenetet küld a nők életében jelentős szerepet játszó menstruáció körüli tabuknak, megbélyegzésnek és hallgatásnak. Ezért több fotót és videót is posztolt, melyen menstruációs vérrel kente be az arcát, netán menstruációs vérrel készített különböző feliratokat a testére. Példáját aztán többen is követték

„Ha valamit, amit az emberek többsége gusztustalannak tart, megérintek, játszom vele, sőt az arcomra kenem, akkor talán valahol egy tinilánynak eszébe fog jut ez, amikor először megpillantja a vérfoltot a fehérneműjén. Igen, tisztában vagyok vele, hogy ez nagyon radikális módja a figyelemfelhívásnak” – mondja a coach.

Eddig a pontig még egyet is tudok érteni a performansszal, hiszen mindenki hallott már történeteket kislányokról, akik halálosan megrémültek az első vérfoltot meglátva, mert addig soha senki nem beszélt velük arról, hogy ez a pillanat egyszer elérkezik, és nem más, mint a női lét velejárója. Elvétve olyan szélsőséges esetek is történtek már, amikor a kislány végzetes lépést fontolgatott abban a hitben, hogy a vérzés biztosan valami gyógyíthatatlan betegség jele. Az biztos, hogy ezen a téren nagy még a sötétség. És az is biztos, hogy sokat segítene, ha tudnánk valóban odafigyelve beszélgetni a gyerekeinkkel az őket érintő problémákról.

A jó múltkor például bejárta a netet egy anya nyílt levele tinilánya egyik felsőbb osztályos iskolatársához. Történt ugyanis, hogy a kislánynak éppen az iskolabuszon jött meg az első vérzése. Mire pánikba eshetett volna, máris hozzálépett egy nála alig idősebb fiú és a felsőjét nyújtotta azzal, hogy kösse a derekára, ezzel eltakarva az árulkodó foltot. „Ne tiltakozz, tudom, mivel jár az ilyesmi, a nővérem is ugyanezt élte át” – súgta oda a kislánynak.


A menstruáció mint a nőket érő hátrányok egyike

A menstruáció a világ számos pontján nehezíti a nők életét, sokszor az iskolázottság és a munkavállalás kárára megy. Sok helyen a nő tisztátalannak számít a menstruáció alatt, és még ha nem is vonatkoznak rá olyan drasztikus szabályok, mint például Nepálban, a „nehéz” napokon nem mehet iskolába vagy a munkahelyére.

Arra is kevesen gondolunk bele a magunk kényelmes és civilizált körülményei közül, hogyan oldják meg a menstruáció körüli teendőket a nők olyan helyen, ahol még rendes WC-k és mosdók sem állnak rendelkezésre. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a menstruációs higiénia kellékei (tamponok, betétek) nem olcsók, és még csak a világ távoli, szegény, elmaradott pontján sem kell élni ahhoz, hogy gondot okozzon a beszerzésük. Nem véletlen, hogy például nálunk is időről-időre vannak kezdeményezések, melyek célja, hogy hajléktalan nőknek gyűjtsön betéteket, tamponokat, de például Skóciában is felmerült már, hogy az egyetemisták ingyen juthassanak hozzá ezekhez az eszközökhöz, ha saját erőből nem tudják megvenni.


De térjünk vissza a poszt apropóját adó fotókhoz!

„Ha valamiről kijelentem, hogy tiszta és szép, amiről mindig is azt gondolták az emberek, hogy piszkos és gusztustalan, akkor ezzel máris nagy lépért tettem a testem felszabadítása és a lelkem megerősítése felé” – mondja az életmódtanácsadó.

Nos, ez nálam körülbelül a lila blabla kategóriája, de abban egyetértünk, hogy a menstruáció olyan téma, amiről igenis beszélni kell. Hogy éppen úgy kell-e tabukat döntögetnünk, hogy vérrel maszatoljuk össze az arcunkat, abban nem vagyok teljesen biztos.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page