top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mennyibe kerül a szülés? Köthető rá egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás általában betegségek vagy szűrővizsgálatok esetén fizet, így a várandósság és a szülés alapvetően nem tartozik a biztosítási események körébe. Pedig a gyermekvállalás nagy kiadásokkal jár és jól jönne egy kis plusz anyagi segítség.

Szerencsére vannak olyan lehetőségek, amelyek szülés esetén is érvényesek.

 

A biztosítások általában olyan eseményekre szólnak, amelyek váratlanok, így a gyermekvállalásra sokszor nem érvényes az egészségbiztosítás. Szerencsére találhatók a kínálatban olyan csomagok, amelyek a szülést is támogatják egy előre meghatározott összeggel. Az is előfordulhat, hogy a biztosító csak akkor fizet, ha a szülés során komplikációk lépnek fel.


Mennyibe kerül egy szülés?

A gyermekvállalás nem olcsó mulatság, és már a születés körüli költségek is rendkívül magasak lehetnek. Gondolj például a különféle vizsgálatokra vagy a babakellékekre. Az is előfordulhat, hogy a szülésre nem az állam egészségügyben szeretnél sort keríteni, vagy esetleg saját kórházi szobára vágysz. Ha a várható kiadásokat sorra vesszük, akkor a terhesség kezdetétől számítva a gyermek féléves koráig körülbelül 1 millió forintot fogunk elkölteni.


De mi történik abban az esetben, ha valaki nem szeretne állami kórházban szülni?

Természetesen erre is van mód, de az illetőnek mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az otthonszülés esetében is a baba biztonsága kell, hogy az első legyen, amely bár a fizetős ellátások közül az olcsóbb megoldás (körülbelül 200 000 forintba kerül), több feltételnek is meg kell felelni, így nem mindenki számára elérhető.


A legtöbbek által választott másik alternatíva a magánkórház. Ha emellett döntünk, akkor érdemes előre gondolkodni és spórolni, hiszen egy nagyobb kiadásról van szó. Az alapcsomag 800 000 forint körül kezdődik, de olyan exkluzív megoldásokat is találhatunk, amelyeknek közel 2 millió forint a díja.


Ma már léteznek olyan egészségbiztosítási csomagok is, amelyek a szülés és a gyermekvállalás anyagi terheit igyekeznek könnyebbé tenni.


Az egészségbiztosítás mely típusai érvényesek a szülésre?

A szülés nem sorolható a betegségek vagy balesetek közé, hiszen egy természetes folyamatról van szó. Szülés kapcsán a egészségbiztosítás típusai közül a költségtérítéses ( mikor a szerződésben szereplő események után fizetnek) és a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás (mikor a szerződésben szereplő események után fizetnek, lehetővé teszik, hogy ezeket a szolgáltatásokat - egy előre megállapított- fix havidíj ellenében vehesd igénybe) jöhet szóba.


Jó hír, hogy a férfiak is köthetnek olyan egészségbiztosítást, amely gyermek születése esetén is fizet. Ez a szerződés akkor is érvényes, ha az anyának nincsen egészségbiztosítása. Az is lehetséges, hogy mindkét szülő rendelkezik szülésre is érvényes egészségbiztosítással. Ilyenkor mindketten megkapják a biztosítási összeget közös gyermekük után.


Persze kizárólag a gyermekszülés miatt nem biztos, hogy megéri egészségbiztosítást kötni, hiszen ez az esemény nem fordul elő minden évben, de az olyan nagyobb egészségbiztosítási csomagok, amelyek gyermekszületés esetén is adnak támogatást, sok más eseményre is érvényesek. Ne felejtsd el, hogy bármikor megbetegedhetsz, szükséged lehet egy gyors beavatkozásra és szűrővizsgálatokra is érdemes időnként elmenned. Az összes szolgáltatást figyelembe véve már jól járhatsz a havi biztosítási díjjal. A szülés után járó támogatási összeget érdemes inkább egy plusz lehetőségként értelmezni. Ez az összeg akár 100 000 forint is lehet. Szülésre, illetve császármetszésre érvényes biztosítás lakásbiztosítás kiegészítéseképpen is köthető.


Mikor nem fizet a biztosító, és miért lehet hasznos az egészségpénztári számla? Ide kattintva megtudhatod!

Szerző: Bodor Anna, BiztosDöntés Forrás: Intima.hu Fotó: Dreamstime


Az Anyás-Apás szülés témájában megjelent eddigi cikkeit itt találod.


0 hozzászólás

Comments


bottom of page