top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Melyik gyerekedet szereted a legjobban?

Ha megkérdezel egy szülőt, melyik gyerekét szereti legjobban, akkor majdnem biztos, hogy a sztereotip válasz érkezik: mindegyiket egyformán. És hogy egy újabb gyerek születésével a szeretet nem osztódik többfelé, hanem megsokszorozódik. De mi történik, ha egy anya elárulja, hogy egyik gyerekét jobban szereti a másiknál?


Egy anya kipróbálta, lássuk, mit kapott a fejére érte!


 


Bevallhatja-e egy anya, hogy van a gyerekei között kis kedvenc?

És egyáltalán: megengedheti-e ezt egyáltalán egy anya magának? Ezt a kérdést hosszan vitatták a különböző fórumokon, miután egy reggeli tévéműsorban egy anya bevallotta, hogy semmi rosszat nem lát abban, hogy négy gyereke között van egy kedvence, akit jobban szeret, mint a többieket. Az angliai Sheffieldben élő Alisha Tierney-March azt magyarázgatta a kamerák előtt, hogy szerinte teljesen rendben van, hogy egyik gyerekét a többiek elé helyezi. Ezt még a két műsorvezető is meglehetős döbbenettel hallgatta. Az anya elmondta, hogy a második legfiatalabb gyerkőc, a kétéves Kennedie a kedvence az összes gyereke közül. Rajta kívül még három gyerek van a családban: a 9 éves Addisson, a 7 éves Harleigh és az 1 éves Elijah.

Amikor Kennedie megszületett, az anya sokkal több időt tudott vele tölteni, mint a két idősebbel, akiknek éppen akkor kezdődött meg az iskola. Mivel az anya egyedül volt otthon a legkisebbel, tudta szoptatni a babát, ami állítása szerint erősebb kötődést alakított ki köztük, mint a két nagyobb testvérrel annak idején. Szerinte elsőszülöttjének érkezésekor nagyban gátolta a kötődés kialakulását, hogy Addisson nagyon sírós, nyűgös baba volt. Sokáig a másodszülött, Harleigh volt a kedvence, őt „túrta ki” később kivételezett pozíciójából Kennedie. Az anya szerint azért ő az aktuális kis kedvenc, mert ő a legkönnyebben kezelhető. „Kennedie egyszerűen kedvesebb mindegyiküknél – állítja az anya. – Egészen másként kötődöm hozzá, mint a többiekhez. Nagyon szoros kapocs van közöttünk. Nem tudom, hogy ez valóban a szoptatásnak tudható-e be.”


A többség véleménye: ez megengedhetetlen!

A két műsorvezető már ott a helyszínen aggodalmának adott hangot, mondván: ezzel a három másik gyereknek lelki sérüléseket okozhat az anya, mely a későbbi életükre is hatással lehet. A közösségi oldalon is sokan osztották ezt a véleményt, mondván: felelőtlen dolog nyíltan kimutatni, hogy az anya elfogult az egyik gyereke iránt. „Ez teljes mértékben gusztustalan! Én is úgy nőttem fel, hogy az anyám engem nem szeretett annyira, mint a nővéremet és a többi testvéremet, és ezzel lerombolta az önbecsülésem. Mostanra már minden kapcsolat megszakadt közöttünk” – számolt be saját tapasztalatairól az egyik kommentelő.

Az anya egyébként azt is elárulta, hogy nagyon ideges lett, amikor megtudta, hogy legkisebb gyereke fiú, hiszen ő azt remélte, hogy lánya születik. Bár azt állította, hogy a legkisebbet ugyanúgy szereti, mint a többieket, mégis még mindig Kennedie a kedvence, annak könnyel kezelhető természete miatt.


Egyforma mértékben, de másként és másért

Amikor a kezembe került az elfogult anya története, először azt hittem, arról lesz benne szó, mennyire hamis dolog azt állítani, hogy egy szülő minden gyerekét grammra ugyanolyan mértékben és módon szereti. Hiszen mindegyik más és más, külön kis karakter. Az egyik ebben kedvesebb, a másik abban, az egyik ma szeretnivalóbb, a másik tegnap vagy holnap. De képletesen szólva: végeredményként mindig ugyanaz a végösszeg jön ki, függetlenül attól, mekkorák, milyen formájúak és színűek az összeadásban szereplő számok. Mert abban egyetértek, hogy a gyerekek számának növekedésével a szeretet nem osztódik mint egy torta, egyre kisebb és kisebb szeletekre, hanem megsokszorozódik. Egyre több torta kerül az asztalra, csak az egyik csokis, a másik marcipános.

1) Megengedhetetlen, 2) miért is ne mutathatná ki, ha van kis kedvence, vagy 3) ha így is érzi, legalább ne mondja ki? Szerinted?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page