top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Meghalt a szobor fia

Mindössze 19 évesen meghalt Parys Lapper. A fiatalember neve valószínűleg nem sokaknak mond valamit. De rögtön ismerősebben cseng, ha elmondom, hogy ő annak a végtaghiánnyal született nőnek a fia, aki modellt állt Marc Quinn ikonikus szobrához, mely 2005 és 2007 között állt a londoni Trafalgar téren a Nemzeti Galéria előtt.


Paris Lapper hirtelen halálát a család jelentette be, részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

 

Paris édesanyja, Alison Lapper végtaghiánnyal – orvosi nevén fokomeliával – született. Karjai egyáltalán nem fejlődtek ki, és lábai is jóval rövidebbek a normálisnál, járásra alkalmatlanok, így Alison egész életét tolószékben élte és éli le. Gyermekkorának jelentős részét családjától távol, intézetekben töltötte. 1999-ben várandós lett, és akkor érkezett a felkérés Marc Quinn brit szobrászművésztől, hogy legyen modellje egy szoborhoz, mely a fogyatékosságot kívánja művészi módon bemutatni, a fogyatékkal élő embereket közelebb vinni a társadalomhoz. Alison sokáig hezitált, hogy igent mondjon-e, míg hónapokkal később megszületett a döntés. akkor már 8 hónapos terhes volt. Így készült el az Alison Papper Pregnant című ikonikus szobor, melyről szerintem sokan hitték, hogy egy torzó, holott élő, hús-vér emberről mintázta a művész. A szobor 2005 és 2007 között a londoni Trafalgar téren állt, majd egy másolatát a 2012-es londoni olimpia helyszínén is kiállították.

Alison később elmesélte, hogy a szobor elkészítéséhez először gipszmintát vettek, melyet nem volt könnyű kiállni 8 hónapos várandóson, de a végeredmény mindenért kárpótolta. „A végeredmény megért minden erőfeszítést. Amikor először megpillantottam a szobrot, egészen elvarázsolt. Alig várom, hogy Parys elég nagy legyen ahhoz, hogy őt is elvihessem és megmutathassam neki. Boldogsággal tölt el, ha láthatja, mert ez a szobor az anyaság éltetése, én pedig nem vagyok más, mint egy hétköznapi anya” – nyilatkozta a szobor elkészülte után.

Alison később minden idejét Parys nevelésének szentelte. A fiú szerepelt a BBC egyik sorozatában is, melyben Robert Winson professzor vezetésével 25 fiatal életét kísérték figyelemmel 20 éves korukig. A Child of Our Time (Korunk gyermeke) című sorozat szereplői közül Parys az egyetlen, aki a múlt hét óta nincs az élők sorában.


A fokomeliáról

A fokomelia végtaghiányos állapotot jelent. Ilyenkor a végtagok a születéskor részben vagy teljesen hiányoznak. A rendellenesség változó mértékben érintheti a karokat és a lábakat, az orr, erek stb. fejlődési rendellenességei is társulnak hozzá. A legismertebb fokomeliás esetek a talidomid-botrányhoz társulnak, amikor a terhességi rosszullétek enyhítésére a várandósoknak adott gyógyszer tömegesen eredményezte végtaghiányos újszülöttek világra jövetelét is. Alison Lapper mindig hangsúlyozta, hogy ő nem tartozik a talidomidbotrány áldozatai közé, az ő állapota genetikai defektus következménye.

Nem sokkal ezelőtt Franciaországban is vizsgálat indult annak tisztázására, hogy az ország három jól körülírható régiójában miért lényegesen nagyobb a végtaghiánnyal született babák száma, mint az ország más részein.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page