top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Meghalt a baba, miután kiesett az anyukája ágyából

Ilyen tragédiák szerencsére ritkán történnek. De szülőként kizárólag a mi felelősségünk, a szülők felelőssége, hogy biztonságos alvási körülményeket teremtsünk a babának. A különböző gyermekgyógyászati szakmai testületek számtalan irányelvben, útmutatóban és minden egyéb lehetséges fórumon figyelmeztetik a szülőket azokra a feltételekre, melyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy a baba alvás közben is biztonságban legyen.

A legfontosabbak: SAJÁT ágy a babának, ami lehet a szülőkkel egy szobában (sőt az a legjobb, ha a baba a szülőkkel egy szobában, de saját ágyban vagy babaöbölben alszik)

Ez az úgynevezett room-sharing, szemben a bed-sharinggel, amikor – ahogyan az elnevezés is sugallja ­ a szülő az ágyát osztja meg a babával, azaz a baba a szülői ágyban alszik, ez utóbbi veszélyes, és a gyermekgyógyászok is óva intenek tőle.

 

További fontos szempont, hogy a babaágy matraca kellően kemény legyen, és ne legyen benne semmi felesleges szőrös-puha, például süppedős párna, plüss állat, rosszul megkötött rácsvédő stb. Ezek a legfontosabbak, ám például itt és itt írtunk róla részletesebben.


De akkor nézzük a tragikus történetet.


Az anyuka – akit a rendőrségi eljárásról szóló hírekben csak Meghan-ként emlegetnek – 2021-ben hozta világra Noah Dansie-t, akit 14 hetes korában szállítottak kórházba, miután véletlenül leesett anyja ágyáról a padlón lévő, takarókból és párnákból összerakott puha felületre.


Az anya éjjel fél kettő körül kivette a babát a kiságyból, hogy cumisüvegből megetesse, mielőtt letette volna aludni, most már az ő saját ágyába. Bár a következő etetés ideje 3-4 óra körül lett volna, de meglepő módon a baba aznap éjjel nem ébredt fel – az anya legnagyobb megdöbbenésére. Reggel 7 órakor Megan felébredt és felfedezte, hogy Noah arccal lefelé fekszik egy halom párna és takaró között a padlón. A párnákat és takarókat ő maga tette korábban a padlóra elővigyázatosságból, mivel a kisbabája korábban már egyszer véletlenül legurult az ágyról.


Noah-t a kiérkezett mentősök kórházba szállították ugyan, de ott halottnak nyilvánították. A boncolás semmilyen alapbetegséget nem tárt fel a haláleset okaként, a kisfiú jól táplált, egészséges baba volt. Gyanús körülmény, idegenkezűségre utaló jel nem merült fel.


A halottkém így nyilatkozott az esetről:

„Ez kétségkívül nagyon tragikus és nagyon szomorú eset. Noah-ról jól gondoskodott a családja, akik nagyon szerették őt. A kisfiú azonban alvás közben leesett az ágyról, és ennek az esésnek a következtében halt meg.”

Egy hasonló eset néhány hónappal Noah halála előtt, 2021-ben is előfordult, amikor egy 6 hetes Lily nevű baba meghalt, miután „becsúszott az édesanyja alá, miközben a család a kanapén aludt. A kislány az etetés után az anyja karjaiban elaludt, majd a szülőket is elnyomta az álom. Reggel azonban a férj észrevette, hogy a kislány az anyja alá csúszott. A mentősök szerint a baba súlyos oxigénhiányos agykárosodást szenvedett. Bár a helyszínen intubálták és lélegeztetve kórházba szállították, az orvosok ott már nem tudtak rajta segíteni, ezért másnap reggel halottnak nyilvánították.


Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page