top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Megdöbbentő titkok a gyerekek holmija között

A gyereknek is van intimszférája, melyet a szülőknek is illik tiszteletben tartani – ez az alapelv. Előfordulhat viszont, hogy a szülőknek a gyerek holmija között turkálva jutnak tudomására olyan információk a saját gyerekükről, melyek egyébként tán örökre rejtve maradtak volna előlük.


A szülők Whisper alkalmazáson osztották meg névtelenül, milyen titkokra bukkantak a gyerekszobában.

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!


Más naplójába beleolvasni tilos, másnak szóló levelet kibontani tilos -szól az íratlan illemszabály. Felnőttek esetében magától értetődő, hogy hogy a naplónk, levelünk, elektronikus postafiókunk, mobiltelefonunk, Facebook-profilunk a magánéletünk, privát szféránk részét képezi. Azt, hogy ki nyúlhat a holminkhoz, ki motozhat meg, ki kutathatja át a táskánkat vagy a lakásunkat, szigorú törvények szabályozzák, és még a rendőrség sem tehet kényére-kedvére bármit a magánszférába tartozó dolgokkal.

De ha gyerekről van szó, akkor könnyen megfeledkezünk ezekről a szabályokról, pedig a gyereknek ugyanúgy van privát szférája, mint a felnőttnek. De mi van akkor, ha a szülő a gyerek szobájában, táskájában, levelezésében, mobiltelefonjában, számítógépén kutakodva juthat olyan információkhoz, melyek egyébként talán örökre titokban maradnának előtt? Holott lehet, hogy ő az egyetlen személy, aki segíteni tudna a gyerekének egy nehéz élethelyzetben. Igazi ördögi kör: a gyerek nem osztja meg a problémáját a szülővel, mert nem bízik meg benne eléggé, ugyanakkor ha kiderül, hogy éppen a gyerek holmijában turkálva jutott a szülő tudomására a dolog, akkor ez tovább rombolhatja az egyébként sem erős lábakon álló bizalmat a gyerek és a szülő között.

Mert amikor a gyerek még kicsi, akkor viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen a minden lépését nyomon követhetjük. És hogy mikor csúszik ki a kezünkből a gyeplő? Egy felmérés szerint úgy tizenhárom a gyerek, amikor a szülőknek, akik addig minden lépését figyelték és óvták, már jobbára fogalmuk sincs, mint csinál suli után, merre jár a barátaival, mit eszik. A gyerek úgy a felső tagozat végére−a középiskola elejére felépíti a maga kis privát világát. Nélkülünk.

Tudnunk kell-e minden pillanatban, merre jár éppen a gyerekünk? Akik szerint igen, azok ma már remek GPS nyomkövetőkkel szerelhetik fel szemük fényét. A pszichológusok szerint azonban ez az álladó kontroll aláássa a szülő és a gyerek közötti kapcsolatot, ellenállást szül, és hátrányos az önállósodás szempontjából is.


Suttogások és meglepetések

A Whisper (magyarul suttogás) alkalmazás a legnagyobb online közösség, ahol a felhasználók anonim módon oszthatják meg érzéseiket és gondolataikat a többiekkel. Az alábbiakban néhány bejegyzés, melyből kiderül, hogy a szülők elég meredek dolgokra bukkanhatnak, ha olyasmit csinálnak, ami az íratlan illemszabály szerint tilos: megsértik a gyerek privát

szféráját, azaz nyomoznak utánuk, beleolvasnak a naplójukba vagy belekukkantanak a levelezésükbe vagy a mobiljukba. Már legalábbis ha a gyerekek nem készülnek fel például egy olyan mobilalkalmazás telepítésével, melyekkel egy számológép-billentyűzet mögé rejthetik a mobiljukon a szülők szeme elé nem való tartalmakat. Erre is volt példa korábban, volt is belőle nagy felháborodás.

Nos, akkor lássuk végre, mi sokkolta a szülőket mostanában:

  • Beleolvastam a lányom naplójába, és megtudtam belőle, hogy már négyszer próbált öngyilkos lenni… egy fiú miatt!!!

  • Ó, istenem! A lányom naplójából kiderült, hogy szexuális kapcsolata van egy fiúval. MÉG CSAK 13 ÉVES!!!

  • A 8 éves lányom azt írta a naplójába, hogy annyira utálja a nevelőapját (a férjemet), hogy legszívesebben felrobbantaná. Nem tudom, hogyan kezeljem ezt a helyzetet…

  • Szülőként időnként szaglászol a gyerek mobilján, tabletjén vagy számítógépén. Én így tudtam meg, hogy a lányom barátnője öngyilkosságot fontolgat. Most már segítséget fog kapni. Örülök, hogy szimatoltam a lányom holmija között.

  • A lányom mobilján kutatva jutott a tudomásomra, hogy egy 30 éves pasival lógott, aki most éppen börtönben van.

  • Végigpörgettem a lányom mobilján a fotókat. Több rajta a meztelen fotó, mint bármi más.A 13 éves fiam mobilján találtam egy üzenetváltást egy másik fiúval, aki azt kérdezte a fiamtól, hogy az anyja – azaz én – tudja-e, hogy a fia biszexuális. A fiam azt válaszolta, hogy nem, mert ha tudnám, elítélném érte. Ez messze nem igaz.

  • A lányom mobilján keresgélve rá kellett döbbenjek, mennyire depressziós a lányom. Nem akarom elveszíteni a bizalmát, de nagyon aggódom, és ötletem sincs, hogyan hozzam ezt szóba vele.

  • Egy nyomkövető alkalmazást telepítettem a lányom mobiljára, úgyhogy most már tudni fogom, merre jár a hétvégéken. Felhívtam a „Papa” néven elmentett számot a lányom mobiljáról. Nem a férjem vette fel a telefont.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás
bottom of page