Anyás-Apás · 2023.02.23 18:23 · 13 perc

Meddőségi klinikák és kezelések – a határon (kicsit) túl

Köztudott, hogy 2021 szeptemberétől érvényes hazai szabályozás szerint kizárólag állami meddőségi központokban juthatnak kezeléshez a termékenységi zavarokkal küzdő párok, illetve a gyermekre vágyó egyedülálló nők. A változás alapjaiban rendezte át az itthoni viszonyokat, ami többek között azt is eredményezte, hogy a korábbinál több pár térképezi fel a lehetőségeket külföldi intézményekben, első körben érthető módon a közelben, azaz a szomszédos országokban működő meddőségi klinikákon.

Az Intima női egészségportál az akár már néhány órás autózással elérhető csehországi és szlovákiai intézmények szolgáltatásairól készített körképet.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az új törvény értelmében mindenképpen valamelyik állami meddőségi központhoz kell fordulniuk a termékenységi zavarral küzdő pároknak, ha orvosi segítséggel szeretnének szülőkké válni. Ez a választási lehetőségek szűkülését jelenti, hiszen ezt megelőzően akár privát intézményt is választhattak azok, akiknek pénztárcája elbírta a magánklinikák sokszor borsos árait. Az illetékesek elsősorban arra hivatkoznak a döntés hátterét firtató kérdésekre válaszolva, hogy átláthatóbbá kívánták tenni a meddőségi klinikák finanszírozását, egyben szélesebb hozzáférést biztosítani a kevésbé tehetős párok számára is. Hogy az átláthatóságot sikerült-e javítani, arra az egészségpolitika irányítói tudnának hiteles választ adni, annyi azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az új szabályok bevezetése óta azok is az állami intézményekben várnak kezelésre és nyújtják még hosszabbra az egyébként sem rövid várólistákat, akik eddig magánintézményekhez fordultak, ezzel tovább növelve az egyébként is túlterhelt közfinanszírozott rendszer igénybevételét.

A korábban az önköltséges szolgáltatásokat is megfizetni képes párok jelentős része eleve úgy nyilatkozott a szabályozás módosítását látva, hogy nem kíván belépni az állami meddőségi rendszerbe, mások a rendszer útvesztőibe és a hosszas várólistákba belefáradva vagy a társadalombiztosítás által támogatott beavatkozások számát kimerítve döntenek úgy, hogy inkább külföldi lehetőségek után néznek. Magyarországról már akkor is nagyon sokan kerestek fel külföldi klinikákat, amikor még hazánkban is engedélyezett volt a magánintézmények működése, ám ez a tendencia az utóbbi időben érezhetően felerősödött. A törvénymódosítást látva a külföldi meddőségi klinikákat nem érte váratlanul az érdeklődők számának növekedése, és különösen a szomszédos országok határhoz közeli intézményei igyekeztek felkészülni a várható rohamra, kapacitásaik bővítésével, a magyarul is beszélő személyzet létszámának növelésével.

Az Intima női egészségportál Útvesztők helyett – Termékenységi programjának elindítását leginkább az a felismerés vezette, hogy a termékenységi zavarok kivizsgálása és kezelése során kritikus jelentősége van az időfaktornak, ezért nincs idő a késlekedésre, felesleges körök és tévutak bejárására, hosszas tétlenkedésre és kivárásra. A program minden fontos aspektusát felöleli a kérdésnek, szinte kézen fogva vezetve a gyermekre vágyó párokat, sőt az egyedülálló nőket, hogy a rendelkezésre álló időt a lehető leggazdaságosabban kihasználva mielőbb eljussanak egészséges baba születéséig.

A termékenységi zavarok megoldására rendelkezésre álló lehetőségek közül természetesen nem maradhat ki a külföldi meddőségi klinikák ismertetése sem, ezért a program egyik videója és az e-book ehhez tartozó fejezete ezt a témát járja körül.

Az Intima mostani körképe néhány csehországi és szlovákiai centrum szolgáltatásait mutatja be, felvillantva az ottani és hazai rendszer közötti különbségeket. A négy központ: a csehországi Zlínben működő IVF Zlin és a prágai Unica, a szlovákiai ReproMedica, mely a magyar határhoz közeli Pozsonyban fogadja a pácienseket, valamint a Reprofit, mely a csehországi Brnoban és a szlovákiai Pozsonyban is várja a párokat

Ami nem megkerülhető: az anya életkora és a családi állapot

A külföldi meddőségi klinikákra éppen úgy vonatkoznak az ottani szabályok, mint a magyarországi centrumokra az itteniek. A szabályozás egyik kritikus pontja pedig életkor. A cseh törvények szerint a nő 49. születésnapja előtt kell megkezdődnie a termékenységi zavar kezelésének, és bár a szlovák törvények szerint nincs életkori határ, ami felett már nem lehetséges a kezelés, etikai okokból lehetnek korlátok. A Reprofit például etikai megfontolásokból 52 évnél húzza meg a határt, a Repromedica etikai korhatára a nem betöltött 53 év. Ez mindenképpen engedékenyebb szemléletet tükröz, mint a hazai, hiszen Magyarországon a nő 45. születésnapjáig kezdhető meg a kezelés.

Ami viszont azt illeti, hogy egyedülálló nők számára is elérhetők-e ezek a lehetőségek, egyértelműen a magyar szabályozás ad nagyobb teret, hiszen a különnemű párokon kívül számukra is közfinanszírozott keretek között biztosítja a meddőségi kivizsgálásokat és kezeléseket, míg a cseh és szlovák törvények értelmében egyedülálló nők nem élhetnek vele.

Emailben vagy telefonon, a lehető legkevesebb személyes konzultációval

A cseh és szlovák meddőségi klinikák többsége az emailben és telefonon történő kapcsolattartást preferálja (de ezen belül is inkább az előbbit), amihez minden megkérdezett intézmény magyar nyelven is beszélő koordinátort és többnyire magyarul is beszélő személyzetet – utóbbi hiányában a kezelések idejére tolmácsot – biztosít.

A személyes megjelenést kívánó alkalmak számát igyekeznek a lehető legkevesebbre szorítani. Ez az intézmények többségében minimum a petesejtek leszívásához és az embrióbeültetéshez szükséges két alkalmat jelent, de ez a Repromedicánál az első konzultációval és három ultrahangkontrollal egészül ki. Utóbbi vonatkozásában fontos megjegyezni, hogy a kontrollokra vonatkozó gyakorlatot tekintve klinikája válogatja, hiszen több intézmény protokollja megengedi a Magyarországon történő utánkövetést is. Ugyanez vonatkozik a stimuláció helyszínére, mely akár itthon is megoldható, bár többségében hangsúlyozzák, hogy csak bizonyos megkötésekkel, illetve hogy lehetőség szerint a kinti centrumban történő stimulációt preferálják.

Abban azonban minden megkérdezett intézmény azonos, hogy az itthoni kivizsgálás eredményeit többnyire elfogadják, és abban sem térnek el a klinikák, hogy a termékenységi zavarok modern terápiájának széles skáláját kínálják.

Embriogenetikai vizsgálat minden meddőségi centrumban rendelkezésre áll vagy helyben, vagy ottani partnerintézménnyel együttműködve.

Árak és távolságok

Aki már kicsit is tájékozódott a meddőségi kivizsgálások és kezelések árairól, azt biztosan nem éri váratlanul, hogy sokszor bizony mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki a babavárás ezen útját kénytelen választani. A lombikkezelések 2000 és 3000 euró közötti összegnél kezdődnek, de konkrét összeget nehéz lenne mondani, hiszen esetről esetre nagyon különböző lehet, hogy melyik páciensnek pontosan milyen kezelésre van szüksége. Minden intézmény honlapján megtalálhatók az árlisták, melyekről a pontos számok kiolvashatók.

Jó hír viszont, hogy a cseh és szlovák meddőségi klinikák némelyike részletfizetési lehetőséget is biztosít, a megkérdezett intézmények közül például a prágai Unica és a pozsonyi ReproMedica.

Ezen kívül az intézmények koordinátorai a szálláskeresésben segíthetnek, az IVF Zlin például a klinikával egy épületben biztosít szállást, ahol wellnessközpont, edzőterem, étterem és gyógyszertár is megtalálható.

A személyes konzultációk szempontjából nem közömbös a távolság sem, ami a pácienst a klinikák orvosaitól elválasztja. A magyar határhoz legközelebb elhelyezkedő Pozsony esetében ez Budapesttől számítva körülbelül 200 kilométert és 2,5 órányi autózást jelent, de a csehországi Zlín is elérhető 4 órás autóúttal a magyar fővárosból. Legmesszebbre annak kell utaznia, aki Prágát választja, rá Budapesttől autóval csaknem 6 órás út vár, de közvetlen repülőjárat is rendelkezésre áll. A meddőségi klinikák egy része a vasútállomástól vagy repülőtértől hozzájuk történő eljutáshoz is tud transzfert biztosítani, erről a honlapról vagy a helyi koordinátortól kapható részletesebb tájékoztatás.

Mit nyújt az Útvesztők helyett – Termékenységi program?

· Merre induljak?

· Ki tudna nekem segíteni?

· Jó helyen vagyok, vagyunk?

· Erre a szakemberre van most szükségem, szükségünk?

· Mi fog velem, velünk történni?

· Vajon mindenre rákérdeztem? Nem megyek el valami fontos információ mellett?

· Kellenek vitaminok, étrend-kiegészítők? Mit szedjek? Mivel nem ártok esetleg…?

– sorolja az egészségportál azokat a kérdéseket, melyek az érintettekben is felmerülnek nap mint nap, és Útvesztők helyett című termékenységi programjában igyekszik is sorra mindegyikre szakmailag hiteles és megbízható válaszokat kínálni. Mindezt szakértőkkel készült videók, online beszélgetés és átfogó tudásanyag segítségével, melyek minden kérdésre választ adnak a termékenységi zavarok kivizsgálásával és kezelésével kapcsolatban, ezen túlmenően nagy hangsúlyt kap az érintettek lelki támogatása is.

Miért van erre szükség?

Ma már számtalan bizonyított hatású módszer („lombikkezelés”) áll a meddő párok rendelkezésére annak érdekében, hogy ők is megismerhessék a szülővé válás csodálatos érzését. Elég csak felkeresni a megfelelő intézmény, és már félig meg is oldódott a probléma – gondolhatná bárki, aki egyáltalán nem vagy csak felületesen ásta bele magát a termékenységi zavarok, a meddőség kezelésének kérdéskörébe. Magyarországon nehezíti és nem utolsósorban lassítja! – a tájékozódást a meddőségi kezelések szabályozásának a bevezetőben említett módosítása is.

„A törvényi háttér módosítása nyomán nagyon sokan fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy hová fordulhatnak, milyen lehetőségeik vannak az állami vagy akár a privát ellátás ellátás keretében”

– mondja Matics Kata, az Intima.hu női egészségportál alapítója, aki azt is hangsúlyozza, hogy a termékenységi zavarral küzdő párok mellett kiemelt figyelmet fordítanak az egyedülállóként gyermeket vállalni szándékozó nőkre is.

Az Útvesztők helyett – Termékenységi programról itt olvashatók részletesebb információk, a programra regisztrálni pedig itt lehet.

A külföldi meddőségi klinikák részletes összehasonlítása itt található.

Az Intima.hu női egészségportálról

Az Intima az egészségügyi információk tengerében uralkodó káoszban igyekszik segítséget nyújtani elsősorban a nők számára, kizárólag orvosok által írt és/vagy lektorált, közérthető nyelven írt tartalmak segítségével. A cikkek végén minden esetben megtalálható, mikor került ki az adott cikk, mikor volt utoljára frissítve, ki írta és/vagy lektorálta az adott oldalt. Mindezt névvel, szakterületük feltüntetésével, és legtöbb esetben fotóval, nemzetközi forrásokkal együtt. Az Intima által nyújtott információk összhangban állnak a magyar protokollokkal és a nemzetközi ajánlásokkal, kizárólag olyan termékeket és szolgáltatásokat jelenítenek meg, melyek bizonyítottan hatékonyak egyes betegségek kezelésében vagy diagnosztizálásában. Így az oldal látogatói biztosak lehetnek abban, hogy amit ott találnak, az szakmailag hiteles, megbízható.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus, egészségügyi újságíró

Forrás: Intima.hu

Meddőségről, termékenységi zavarokról szóló cikkeinket keresed? Ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük