top of page
  • Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület

Majdnem másfél cipős doboznyi gyógyszert tartunk otthon

Frissítve: 2021. nov. 11.

A főként fiatal gyógyszerészekből álló egyesület novemberben elindította a Házipatika Hónapja kampányát, melynek lényege, hogy az otthon tárolt gyógyszerek helyes használatára hívják fel a laikusok és az egészségügyi dolgozók figyelmét. 2020-ban több mint 6000 gyógyszermérgezéses esetet jelentettek, és közel 900, 1–4 év közötti kisgyermek került kórházba a háztartásban előforduló gyógyszerek, tisztítószerek, irtószerek, mérgező növények – helytelen tárolásából adódó – véletlen elfogyasztása miatt.*

A 2021-ben megalakult Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület tagjai évekkel korábban a HuPSA - Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete - SzeddViddVédd projektjével hívták fel magukra a figyelmet.

 

2019-ben elnyerték a Richter Anna díjat, és a vele járó 4 millió forintból megszervezték a SzeddViddVédd napot, reprezentatív közvélemény kutatást készítettek a magyarok gyógyszerhasználati szokásairól - melyből kiderült, hogy átlagosan 1,4 cipős doboznyi gyógyszer tartunk otthon -, és leforgatták érzékenyítő társadalmi célú reklámjukat a gyógyszerhulladékok helyes megsemmisítésével kapcsolatban.


A tavasszal Egyesületté vált csapat első nagyobb projektje a TűTérkép létrehozása volt, melynek célja hogy mindenki könnyen megtalálhassa a hozzá legközelebb lévő olyan egészségügyi intézményt, ahol leadhatja a veszélyes hulladéknak számító használt injekciós tűket és fecskendőket. A térképet már több mint 82 ezer alkalommal tekintették meg.


A TuGYE novemberben újabb kampányba kezdett: elindították a Házipatika Hónapját, amely keretében rendszeresen osztanak meg Social Media felületeiken (Facebook és Instagram) fontos és hasznos információkat az otthon tárolt gyógyszerek helyes felhasználásával, tárolásával és megsemmisítésével kapcsolatban.


A házipatikát – az otthon tárolt gyógyszerek összességét – fontos, hogy egy zárt, kisgyermekek számára elérhetetlen helyen tároljuk. A gyógyszereket dobozukkal és betegtájékoztatójukkal együtt őrizzük meg, ugyanis csak így biztosított a készítmények helyes alkalmazása és a lejárat idejének ismerete.


Az Egyesület elkészítette az ingyenesen letölthető Gyógyszeres Listát is, amely nagy segítség lehet a rendszeresen gyógyszert szedőknek: egy helyen, átláthatóan az összes készítmény pontos neve, hatása és az, hogy mikor, mennyit kell belőle szedni. Ez nem csak otthon segítség, de biztos támasz a például a gyógyszerésznek is, hogy lássa, milyen készítményt ajánlhat, ami nem lép interakcióba a rendszeresen szedett gyógyszerekkel.


Ahogy az jól érezhető volt a COVID kapcsán is, nagy igény van az online felületeken elérhető, egészséggel kapcsolatos információkra. A TuGYE szakmai csapata felelősségének érzi, hogy erre az érdeklődésre minél több hiteles tartalommal válaszoljon, így már ebben a hónapban újra külsős orvosszakértőkkel is együtt dolgozik egy-egy kérdés kapcsán. A másik fontos elem, hogy minél több emberhez eljussanak ezek az anyagok. Jelenleg az Egyesület korlátozott anyagi lehetőségei mellett ezt kreatív megoldásokkal éri el: érdekes kérdésfelvetések, színes posztok, élő közvetítések, nyereményjátékok.

A cél, hogy a hónap végére még több háztartásban tudatosan álljanak hozzá az otthon tárolt gyógyszerekhez. Ha pedig elbizonytalanodnak, kérdés merül fel, akkor a patikára, mint a tudás biztos bázisára tekintsenek. Ezzel megóvva a környezetet, a családtagokat és saját egészségünket is A Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület 2022-ben is igyekszik minél többet tenni a laikusok és egészségügyi dolgozók gyógyszer-edukációjáért: már most egy olyan kiadványon dolgoznak, amely minden patikában és egészségügyi intézményben segíti a laikusok egészségértését, emellett pedig országjárást terveznek a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületével együtt, amelynek célja, a gimnáziumi diákok megismertetése a gyógyszerész szakmával és a tudatos gyógyszerhasználattal.

Forrás: Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület

Fotó: Adobe Stock


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Comments


bottom of page