top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ma már olvastál a gyerekednek?

Ha legközelebb a gyerekorvosod erre is rákérdez, ne lepődj meg. Az amerikai gyermekgyógyász társaság (American Academy of Pediatrics) a napokban állásfoglalást adott ki, az elsőt abban a témában, mennyi előny származik abból, ha a szülő napi rendszerességgel olvas fel mesét a gyerekének.


Például fejleszti a kifejezőkészséget és a szociális magatartást.

 

„A kisgyerekeknek való felolvasás élvezetes módszer arra, hogy erős és egészséges szülő-gyermek kapcsolatot alakítsunk ki és elősegítsük a korai beszédfejlődést – mondta el dr. Pamela High, a Brown Egyetem gyermekgyógyász professzora a Huffington Postnak. − Az előnyök annyira kétségbevonhatatlanok, hogy még a gyermekorvosoknak is minden találkozás alkalmával fel kellene hívni a szülők figyelmét ennek fontosságára.”

Több kutatásban is vizsgálták annak szerepét, hogy a szülő olvas-e fel hangosan a gyermekének. Egy 2007-es megkérdezésből azonban az derült ki, hogy az Egyesült Államokban a gyerekek csaknem felénél képezi az élet rendszeres, napi elemét a szülők által felolvasott mese vagy más történet. Ugyancsak amerikai adat, hogy minden harmadik kisgyerek úgy kerül be az iskolaelőkészítő osztályba, hogy nem rendelkezik az olvasástanuláshoz elengedhetetlen nyelvi képességekkel.

A probléma különösen a rosszabb anyagi helyzetben élő családokban nevelkedő gyerekek esetében jelentős, akik kora gyermekkorukban kevesebb szót hallanak és 3 éves korukra kevesebb szót ismernek – írják a szerzők. De ez nem jelenti azt, hogy a tehetősebb családokban meg van oldva a probléma. Egy 2011-2012-es felmérés szerint a létminimumon vagy az alatt élő családokban a gyerekek 34 százalékának olvasnak a szülők napi szinten, de a napi meseolvasás aránya még azokban a családokban is csak 60 százalék, ahol a a család jövedelme 4-szeresével haladja meg a szegénységi küszöböt.

„Még a nagyobb jövedelmű családokban is nagy azoknak a gyermekeknek az aránya, akik nem élvezhetik a nagyobb odafigyelést és a nyelvi ingerekben gazdag szülő-gyermek kapcsolatot – írják a szerzők. – Minden család időhiánnyal küzd, és a szülők kevéssé értik meg, hogy a hangos felolvasás kulcsszerepet játszik a fejlődésben, ám a gyermekek figyelmének felkeltésében hatalmas versenytársai vannak az olvasásnak, például az elektronikus média.”

A cikk szerzői ezért felvetik, hogy a gyermekorvosi vizitek során erre a problémára is ki kell térni, sőt az lenne a legjobb, ha a szerényebb jövedelmű családok a gyermekorvosi rendelőben ingyen juthatnának megfelelő olvasnivalóhoz gyermekeik számára.

Te ma már olvastál a gyerekednek?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page