Anyás-Apás · 2019.03.22 16:23 · 6 perc

Műtétet akarok a kövér gyerekemnek!

A gyermekkori elhízásról már nagyon sokszor írtam itt az Anyavilágon. A téma jelentőségét az adja, hogy a túlsúlyos és elhízott gyerekek száma világszerte folyamatosan emelkedik, annyira, hogy manapság a gyermekkori elhízást szinte már járványszerűnek tartják.

Ezért gondoltam érdekesnek elhozni egy brit anya történetét, aki most azért könyörög az orvosoknak, hogy végezzék el 13 éves kisfián a gyomorszűkítő műtétet. Ami egyébkén nem egy kis műtét.


A kisfiú egyébként nem is annyira kicsi, hiszen testsúlya már most, 13 éves korában meghaladja a 80 kilót, ami több mint kétszerese az ebben az életkorban elfogadható átlagértéknek. Azt nem lehet mondani, hogy a gyerek a levegőtől és a víztől hízott, mert állítólag számolatlanul tömte magába a gyorséttermi ételeket és az angol nyelvben csak junk foodnak nevezett egyéb „szemétkajákat” (csipszeket, édességeket stb.). Az anya azt meséli, hogy ha nem tetszett a fiúnak, amit elé tálalt, a tányér hamarosan már repült is keresztül a szobán, már a gyerek egészen kicsi korától kezdve.

Korábban már írtam egy anyáról, akit az édesanyja már négyéves korában diétára fogott, ezért most, hogy ő lett anya, inkább a megelőzésben hisz. A mostani történetünkben szereplő anya ezt egészen nyilvánvalóan másként gondolja, hiszen annak ellenére, hogy örök lelkiismeretfurdalás gyötri amiatt, hogy hagyta eddig fajulni a helyzetet, nincs elég ereje és szülői tekintélye sem, hogy a fogyókúra ügyében a sarkára álljon. Jöjjön inkább a műtét!

A műtét lényege, hogy a gyomor felső részét közvetlenül a vékonybélhez kapcsolják, melynek következtében a gyomor térfogata jelentősen csökken, ezért hamarabb jelentkezik teltségérzet. Így a delikvens kevesebb étellel is beéri, így testsúlya a műtét után csökkenni fog.

Az anya tudja, miről beszél, hiszen korábban maga is 200 kilónál többet nyomott, és egy hasonló műtéttel sikerült megszabadulnia a tetemes súlyfeleslegtől. „Amikor felébredtem a műtét után, először fordult elő, hogy nem az étel körül forgott az eszem. Utána sokkal kevesebbet ettem, a súlyom rohamosan csökkenni kezdett, és az ismerőseim hamarosan rám sem ismertek” – meséli.

És most ugyanezt akarja a 13 éves Bennek is. Pedig azt is elismeri, hogy a környezete felől rengeteg kritika éri amiatt, hogy egy ekkora műtét kockázatának akarja kitenni a gyerekét ahelyett, hogy inkább odafigyelne az életmódjára. De azt is bevallja, hogy a gyerek erősen híján van az akaraterőnek és motivációnak. Korábban már megpróbálkozott fogyást elősegítő italok fogyasztásával, de mindig éhes maradt, ezért hamar abbahagyta a diétát. Ha megpróbálkoztak az adagok csökkentésével, a gyerek az étkezés után fél órával már feltúrta a szekrényt nassolni valóért – meséli az anyja. „Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, nem engedném neki, hogy ennyi szemétkaját tömjön magába. Állandó lelkiismeretfurdalás gyötör, és minden nap bocsánatot kérek tőle, hogy hagytam, hogy azzá váljon, amivé mára lett. Mindig próbáltam küldeni, hogy menjen focizni vagy rögbizni, de inkább hazajött és játszott az Xbox-án” – vázolja a helyzetet az anya.

Úgy látszik, hogy a gyereknek is tetszene a könnyebb utat kínáló műtét – vagy legalábbis az, ami számára most könnyebbnek tűnik. „Rosszul érzem magam, hogy az iskolában a többiek folyton azzal csúfolnak, hogy kövér vagyok. Olyan gyomorműtétet akarok, mint amilyen az anyukámnak volt. Tisztában vagyok vele, hogy időbe fog telni, míg felgyógyulok belőle, de nekem megéri, és alig várom, hogy mehessek biciklizni a barátaimmal” – mondja. (Ha ebben te is hallasz némi önellentmondást, akkor a hiba nem a te készülékedben van.)

Gyermekkorban nem megoldás a gyomorszűkítő műtét

Az ügyben megszólaló szakember azonban egyértelműen a műtét ellen foglal állást. A National Obesity Forum képviselője azt mondja, hogy az anyánál jó döntés volt a műtét, de gyerekek esetében nagy problémát jelent, hogy a műtét után a fejlődő szervezet nem jut hozzá a normális fejlődéséhez feltétlenül szükséges tápanyagokhoz. Könyörögjön bár az anya sírva a gyereke műtétjéért, gyermekeknél ezt a beavatkozást csak akkor végzik el, ha a túlsúly már életveszélyes állapotot tart fenn. Ebben az esetben azonban szerencsére még nem tartunk itt, ezért a megoldás inkább az észszerű diéta és a testmozgás fokozása. Lenne. A történetet olvasva én nem vagyok túlságosan optimista.

#elhízás #diéta #gyomorgyűrű #gyomorszűkítő_műtét

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük