top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Mérgező anyám van, mit tegyek?

A mai cikk apropóját a Redditen olvasott segítségkérő poszt képezi. A poszt írója arról számol be, hogy erősen toxikus kapcsolatban van az édesanyjával, és most, hogy ő is babát vár, szeretne véget vetni ennek a kapcsolatnak. Tanácsokat vár olyanoktól, akik ezt a hatalmas lépést már megtették. Volt-e eredménye? Nem sínylette-e meg a saját életük ezt a döntést?

Érdemes beszélni a mérgező (toxikus) szülők legfontosabb ismérveiről, annál is inkább, mert a posztban vázolt élethelyzet szinte minden jellemzőt felsorakoztat.

 

Előbb a segítségkérő poszt:

„Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Huszonöt éves vagyok, és férjemmel első kisbabánkat várjuk, aki most 9. hetes. Súlyosan terhelt kapcsolatom van az anyámmal. Arra lennék kíváncsi, hogy van-e köztetek olyan, aki a várandóssága alatt megszakította teljes mértékben a kapcsolatot a saját anyjával? Ha igen, akkor ez milyen eredménnyel járt? Ha gondolkodott rajta, de mégsem lépte meg, akkor miért nem?
Nem szeretném hosszúra nyújtani, de anyámmal való kapcsolatomban pici korom óta megjelent az ő részéről az állandó verbális bántalmazás, négy alkalommal kisebb fizikai bántalmazás, önértékelés és önbizalom lerombolása, manipuláció, elhanyagolás (étel, gyógyszer, ruházat hiánya), alkoholizmus. A későbbiekben, például tinédzserkorban megjelent a versengés, és ekkor sűrűbbé vált a nyilvános megszégyenítés, megalázás. Ezen felül sok jó, sok rossz is történt. Alapvetően egy hatalmas baráti körrel rendelkező nagyvilági nő volt. Mára nem a legközkedveltebb figura. Jelenleg nem egy városban élünk.
Egy éve volt egy durvább veszekedésünk, amikor fellázadtam ellene. Egy testvérem van (fiú, 21 éves). Ő azóta nem beszél anyámmal, mivel olyan dolgok hangzottak el anyám részéről, ami után az öcsém egyszerűen nem kíváncsi rá. Én ritka alkalmakkor még beszélek anyámmal. Korábban én szakítottam meg vele a kapcsolatot egy évre.
Az anyámat korábban skizo-affektív zavarral diagnosztizálták. Két idősebb lány unokatestvéremet zaklatta a várandósságuk során.
Eddig nem szántam el magam, de most úgy érzem, nem szeretném, ha az életem része lenne. A férjem apukája és az én apukám is meghalt. Csak a férjem anyukája marad mint nagyszülő, mivel jelenleg az anyám közelébe sem szeretném vinni a születendő picimet. A várandósság tényét már tudja. Ma részegen hívogatott és zaklatott telefonon. Felvettem, csevegtem vele majd udvariasan elköszöntem, mivel kezdett bedurvulni. (Üvöltözött, hogy mikor ő volt terhes, azt kívánta/megparancsolta nekem és az öcsémnek magzati korunkban, hogy ne legyünk szerencsétlen g*cik.) Ezután 15 alkalommal csörgetett meg, amire nem reagáltam.
Volt egy-két hátrányom az életben, amit miatta szenvedtem el. Nem szeretnék további éveket neki adni, annak ellenére, hogy tudom, hogy megszült és neki köszönhetem az életem. Megbeszélni sajnos nem hagyta eddig a dolgot, ha próbálkoztam. Eléggé önbizalomhiányos, visszahúzódó személyiség lettem. Szeretnék bátor, erős anyuci lenni. Bármilyen tapasztalat segítene
Összefoglalva: szerintetek megszakítható-e a kapcsolat a saját anyáddal?”

Amikor a szülő mérgezi a saját gyermekét

Mit is jelent pontosan az, ha egy szülő mérgező/toxikus? Ezek a szülők általában nehezen szabályozzák érzelmeiket, hiányzik belőlük az empátia gyermekük iránt, nem tudnak ráhangolódni gyermekeik szükségleteire. Toxikus szülő-gyerek kapcsolathoz vezet továbbá, ha a szülő mentális betegséggel, függőséggel küzdenek, vagy ha ők maguk is elhanyagoló, bántalmazó környezetben nőttek fel.

A toxikus szülők gyakran a félelem, a bűntudat és a szégyen környezetét teremtik meg a gyermekeik számára, így azok tehetetlennek, csapdába esettnek érzik magukat.


Mi a toxikus szülők 5 legfontosabb jellemzője?

Állandó kritizálás, elégedetlenség

Gyermekük minden döntését megkérdőjelezik és kritizálják, azt éreztetik vele, hogy sosem lehet elég jó. Nem képesek elismerni a sikert, mindig csak elégedetlenkednek, rosszalló megjegyzéseket tesznek, a gyermekük pedig még felnőttként is állandó megfelelési kényszerrel küzd annak ellenére, hogy valahol tudja: szülei irreális elvárásainak sosem felelhet meg.


Játszmák és érzelmi zsarolás

Céljaik elérése érdekében befolyásolják a gyereküket, minden módszert bevetnek, játszmáznak, és előszeretettel használják az érzelmi zsarolást. A manipuláció mesterei, nagyon jól tudják, hogy terelhetik olyan irányba gyereküket, amilyenbe akarják, és amit ők megfelelőnek tartanak.


Nem tisztelik a határokat

Nem tartják felnőtt gyermeküket önálló, független embernek, ezért úgy gondolják, mindenbe van beleszólásuk. Nem tisztelik a határait, mindig gyanakodnak, és előfordul, hogy nyomozni próbálnak utána, például elolvassák az üzeneteit, belenéznek a telefonjába. Eszükbe sem jut, hogy gyereküknek is szüksége lenne magánéletre, ha pedig jelzi ezt nekik, annak valószínűleg sértődöttség és veszekedés lesz a vége.


Nem tudnak örülni gyermekük boldogságának, sikereinek

Bár a szülők alapvetően a legjobbat akarják gyerekeiknek, a mérgező szülők esetén ez nem mindig igaz. Megesik, hogy egyszerűen nem képesek örülni a boldogságának, kellemetlen érzéseket kelt bennük ez a szituáció, irigyek vagy féltékenyek lesznek rá, és megpróbálják elrontani az örömét, semmibe venni a sikereit.


Minden róluk szól

A mérgező szülőkre szinte kivétel nélkül igaz, hogy mindig úgyintézik, hogy minden róluk szóljon. Bármi is történjék, magukra terelik a figyelmet, ha éppen gyermekükről vagy más személyről van szó, akkor is terelik a témát, panaszkodni kezdenek vagy sajnáltatják magukat. Azt akarják, hogy gyerekük mindent úgy tegyen, ahogy az nekik a legjobb, és saját magukkal jobban törődnek, mint az ő boldogságával.


Innen ismerhetőek fel a mérgező emberek

A toxikus szülők hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lerombolni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly testi és lelki problémákat is okozhatnak.


Fotó: Freepik


0 hozzászólás
bottom of page