Anyás-Apás · 2020.06.02 11:08 · 3 perc

Mégsem okoz bébibummot a karantén?

A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások bevezetésekor ki komolyan, ki félig viccesen emlegette, hogy a karantén hatása kilenc hónap múlva biztosan megmutatkozik majd a születések számában, hiszen mi mást lehetne tenni akár unalmunkban az összezártság idején, mint még szorosabban bújni egymáshoz?

Úgy tűnik azonban, hogy jórészt alaptalanok voltak ezek a jóslatok.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Pedig nem teljesen légből kapott a feltételezés, hiszen statisztikai adatokkal is bizonyítható, hogy hosszabb ünnepek, például az év végi ünnepdömping, karácsony és szilveszter után kilenc hónappal megugrik a születések száma. Ezt azzal magyarázták, hogy ilyenkor, sőt sokan a karácsony és újév közötti napokban is otthon vannak, több időt töltenek együtt, több idejük jut egymásra – és ezen belül a házaséletre is.

Az egyik orvosi szaklapban most megjelent cikk szerint azonban alaptalan ebben reménykedni a koronavírus miatt világszerte szinte minden országban bevezetett karantént követően is. Az adatok szerint ugyanis a megkérdezettek több mint 80 százaléka azt válaszolta a firenzei egyetem felmérésében, hogy nem szándékozik teherbe esni a COVID-19-, azaz a koronavírus-járvány idején. Az olaszországi felmérés készítői a kijárási korlátozás bevezetése után három héttel tették fel a családalapítási tervekre vonatkozó kérdéseiket legalább egy év együtt élő heteroszexuális pároknak.

Az Anyás-Apás koronavírussal foglalkozó összes cikkéért ide kattints!

A megkérdezettek több mint egyharmada válaszolta azt, hogy a járvány előtt már elindították a babaprojektet, ám ezt a koronavírus miatt parkolópályára tették. Okként legtöbben azt jelölték meg, hogy a járvány elbizonytalanította az anyagi helyzetüket, illetve hogy félnek attól, hogy egy esetleges fertőzés károsíthatja a terhességet.

A járvány előtt babát tervező párok fennmaradó 60 százaléka a járványhelyzet ellenére is kitartott szándéka mellett, többségük azért, mert attól félt, hogy ha halogatja a gyermekvállalást, akkor kifut az időből.

Tizenegy százalék volt azok aránya, akiket éppen a koronavírus inspirált a gyermekvállalásra. Ebbe a csoportba főként nők tartoztak, akik úgy vélték, hogy egy gyermek változást hozna az életükbe és pozitív érzésekkel töltené fel őket a jövőre nézve.

Forrás:

#koronavirus #covid #várandósság #terhesség

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük