top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

LefejeztĂ©k a babĂĄt – de beszĂ©ljĂŒnk inkĂĄbb a betegtĂĄjĂ©koztatĂĄsrĂłl!


A mĂșltkor olvastam egy bulvĂĄrlapban egy szörnyƱ esetrƑl, amikor a szĂŒlĂ©s közben, mĂ©g az anyamĂ©hben vĂ©letlenĂŒl lefejeztĂ©k a magzatot. A sztori maga is horrorisztikus, de mĂ©g megdöbbentƑbb az a tĂĄjĂ©kozatlansĂĄg sajĂĄt testĂ©rƑl Ă©s a szĂŒlĂ©s menetĂ©rƑl, amit a szerencsĂ©tlen anya tanĂșsĂ­tott az eset utĂĄni mĂ©diamegjelenĂ©sekben – mĂ©g ha hozzĂĄ is vesszĂŒk, hogy az esetet csak a bulvĂĄrsajtĂłbĂłl ismerjĂŒk. ÖncĂ©lĂș szörnyĂŒlködĂ©s helyett beszĂ©ljĂŒnk arrĂłl, milyen tĂĄjĂ©koztatĂĄshoz van joga a betegnek az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ellĂĄtĂĄsa sorĂĄn!


MĂ©g akkor is, ha nem beteg, hanem egy egĂ©szsĂ©ges nƑ, aki azĂ©rt megy be a kĂłrhĂĄzba, hogy Ă©letet adjon gyermekĂ©nek.

 


A törtĂ©net nem friss, nĂ©gy Ă©ve törtĂ©nt, de most azĂ©rt kerĂŒlt ismĂ©t az Ă©rdeklƑdĂ©s homlokterĂ©be, mert feljelentĂ©s lett a dolog vĂ©ge, Ă©s a per most Ășjabb szakaszĂĄba Ă©rkezett. A perben azzal vĂĄdoljĂĄk a szĂŒlĂ©szt vezetƑ 41 Ă©ves szĂŒlĂ©szorvost, bizonyos dr. Vaishnavy Laxmant, hogy csĂĄszĂĄrmetszĂ©st kellett volna vĂ©geznie ahelyett, hogy igyekezett valahogy kiszedni az anyĂĄbĂłl a farfekvĂ©ses – Ă©s egyĂ©bkĂ©nt koraszĂŒlött − gyereket. (A törtĂ©net szempontjĂĄbĂłl nagyjĂĄbĂłl mindegy, de azĂ©rt megemlĂ­tem, hogy dr. Laxman egy orvosnƑ.)


A 25. hĂ©ten elfolyt a magzatvĂ­z, a köldökzsinĂłrral is problĂ©mĂĄk adĂłdtak, ezĂ©rt az a döntĂ©s szĂŒletett, hogy a korai idƑpont ellenĂ©re a babĂĄnak meg kell szĂŒletnie, amire a hĂŒvelyi szĂŒlĂ©st vĂĄlasztottĂĄk. A tragĂ©dia akkor következett be, amikor az orvosnƑ arra kĂ©rte a szĂŒlƑ nƑt, hogy nyomjon, miközben Ƒ a lĂĄbĂĄnĂĄl kezdve igyekezett kihĂșzni a mĂ©hbƑl a farfekvĂ©ses babĂĄt. A hĂșzĂĄs elĂ©g erƑs lehetett, mivel a magzat feje levĂĄlt a törzsĂ©rƑl, Ă©s az a rettenetes helyzet ĂĄllt elƑ, hogy a fej nĂ©lkĂŒli torzĂł „megszĂŒletett”, mĂ­g a baba feje az anyamĂ©hben maradt – ez utĂłbbit kĂ©sƑbb csĂĄszĂĄrmetszĂ©ssel tĂĄvolĂ­tottĂĄk el.


A per folyik, nyilvĂĄnvalĂłan egyszer majd kiderĂŒl, hogy ki Ă©s hol hibĂĄzott a szĂŒlĂ©s sorĂĄn. Annyi bizonyos, hogy a hĂ­rek szerint az anya folyamatosan azt kiĂĄltozta a tĂĄrgyalĂłteremben az orvos felĂ©, hogy soha nem felejti el, amit ellene Ă©s a babĂĄja ellen tett.


De nĂ©zzĂŒk, hogy sajĂĄt elmondĂĄsa szerint az anya mit tudott a szĂŒlĂ©s menetĂ©rƑl, Ă©s milyen tĂĄjĂ©koztatĂĄst kapott menet közben arrĂłl, hogy mi is törtĂ©nik Ă©ppen.


MondtĂĄk is meg nem is, tudtam is meg nem is

IdĂ©zet az anya vallomĂĄsĂĄbĂłl (szintĂ©n a bulvĂĄrmĂ©dia informĂĄciĂłi alapjĂĄn, de ez van, abbĂłl fƑzĂŒnk, amink van):

„ElƑzƑ pĂ©nteken benn jĂĄrtam a kĂłrhĂĄzban, ahol a vizsgĂĄlatok alapjĂĄn azt mondtĂĄk, hogy a babĂĄm farfekvĂ©ses, Ă©s egy nƑvĂ©r azt is megemlĂ­tette, hogy ha bĂĄrmi törtĂ©nik, akkor csĂĄszĂĄrmetszĂ©st fognak vĂ©gezni. De amikor bementem a szĂŒlƑszobĂĄba, senki nem mondta el, mi fog törtĂ©nni velem. Egy csomĂł ember vitatkozott körĂŒlöttem, akik abban azĂ©rt megegyeztek, hogy a magzatnak vilĂĄgra kell jönnie valahogy, ĂĄm nem volt egyetlen ember sem, aki odajött volna hozzĂĄ Ă©s a szemembe mondta volna, hogy mi a helyzet.
KĂ©t orvos ĂĄllt a lĂĄbam között, Ă©s volt ott mĂ©g több ember is. Az egyik orvos megvizsgĂĄlt, de nekem semmit nem mondott. EllenƑrizte a baba szĂ­vhangjĂĄt, mĂ©rlegelte a helyzetet, Ă©s ekkor hangzott el, hogy a babĂĄt mindenkĂ©ppen vilĂĄgra kell hozni. EmlĂ©kszem, azt mondtĂĄk 2-3 centimĂ©ternyire vagyok kitĂĄgulva, Ă©s hogy nyomjak. Senki nem emlĂ­tette a csĂĄszĂĄrmetszĂ©s lehetƑsĂ©gĂ©t, sem azt, hogy bĂĄrmilyen mĂĄs alternatĂ­va lenne. Csak arra emlĂ©kszem, hogy nagyon fĂĄjt Ă©s fel akartam kelni, de mindig visszanyomtak azzal, hogy a babĂĄnak ki kell jönnie. KĂ©tszer prĂłbĂĄltĂĄk tĂĄgĂ­tani a mĂ©hszĂĄjamat, de elƑtte senki nem szĂłlt, hogy mit fog tenni. Mondtam nekik, hogy nem Ă©rzem jĂłl magam, hagyjĂĄk abba, kĂ©rdezgettem, hogy mi törtĂ©nik, mert Ă©n ezt nem akarom tovĂĄbb csinĂĄlni, de senki semmilyen formĂĄban nem reagĂĄlt a jelzĂ©seimre.
AztĂĄn mĂĄr csak arra emlĂ©kszem, hogy jött egy nƑvĂ©r, aki elmondta, hogy a kisfiam halva szĂŒletett. Én viszont nem vagyok hajlandĂł a halvaszĂŒlĂ©s szĂłt hasznĂĄlni az esetre, a kisfiam nem halva szĂŒletett, hanem egyszerƱen lefejeztĂ©k!
Gyermeket vĂĄrtam, ez volt az elsƑ terhessĂ©gem, ezĂ©rt fogalmam sem volt, mi a dolgok menete, mi törtĂ©nik velem, Ă©s azt Ă­gĂ©rtĂ©k, hogy a lehetƑ legbiztonsĂĄgosabb helyen vagyok. Soha senki nem magyarĂĄzta el a szĂŒlĂ©si tervet Ă©s nem vilĂĄgosĂ­tottak fel a kockĂĄzatokrĂłl sem. Egy szervezetlen kĂĄosz közĂ©ppontjĂĄban voltam Ă©s rettenetesen fĂ©ltem.”

A tåjékozatlan beteg hamaråbb perel

KemĂ©ny szavak. Ebben a törtĂ©netben valaki – vagy valakik – mindenkĂ©ppen hibĂĄztak, Ă©s remĂ©lhetƑleg ki fog derĂŒlni, hogy kicsoda. Ha valami nem Ășgy törtĂ©nik az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ellĂĄtĂĄs sorĂĄn, ahogy terveztĂŒk vagy remĂ©ltĂŒk, termĂ©szetes emberi reakciĂł, hogy bƱnöst, felelƑst keresĂŒnk a törtĂ©ntekre. AztĂĄn ilyen felelƑs vagy van, vagy nincs, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor a leggondosabb ellĂĄtĂĄssal sem lehet elkerĂŒlni a kedvezƑtlen vĂ©gkifejletet. A felelƑs − vagy legalĂĄbb egy bƱnbak − keresĂ©se kĂŒlönösen gyakori a szĂŒlĂ©szetben, ahol egy voltakĂ©ppen egĂ©szsĂ©ges nƑ megy be szĂŒlni abban a remĂ©nyben, hogy hamarosan babĂĄjĂĄval egyĂŒtt egĂ©szsĂ©gesen tĂĄvozik. AztĂĄn a sors idƑnkĂ©nt közbeszĂłl, nem vĂ©letlen, hogy Ă©ppen a szĂŒlĂ©sz-nƑgyĂłgyĂĄszok azok (a plasztikai sebĂ©szekkel egyĂŒtt), akikkel szemben a legtöbb orvosi kĂĄrtĂ©rĂ­tĂ©si pert – laikus kifejezĂ©ssel mƱhibapert – indĂ­tjĂĄk vilĂĄgszerte.

Szinte mĂĄr könyvtĂĄrnyi szakirodalom van azzal kapcsolatban, mely tĂ©nyezƑk vezetnek oda, ha egy beteg – vĂ©lt vagy valĂłs Ă©rdeksĂ©rĂŒlĂ©se miatt – kĂĄrtĂ©rĂ­tĂ©si vagy bĂŒntetƑpert indĂ­t az orvossal szemben.


Ezek között elsƑ helyen ĂĄll a tĂĄjĂ©koztatĂĄs hiĂĄnya, illetve az, ha a beteg azt Ă©rzi, hogy nem tĂĄjĂ©koztattĂĄk megfelelƑen, esetleg fontos informĂĄciĂłkat hanyagsĂĄgbĂłl vagy szĂĄndĂ©kosan elhallgattak elƑle, ily mĂłdon nem volt abban a helyzetben, hogy döntsön – akĂĄr egy beavatkozĂĄs vagy kezelĂ©s elutasĂ­tĂĄsa mellett.


A mĂĄsik fontos tĂ©nyezƑ, amikor a beteg azt Ă©rzi, hogy nem az igazat mondja neki az orvos, valamit elhallgat vagy a valĂłstĂłl eltĂ©rƑ szĂ­nben tĂŒntet fel. Ilyenkor a betegben Ăłhatatlanul felmerĂŒl, hogy az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szemĂ©lyzet valamit el akar titkolni elƑle, amivel valamilyen mulasztĂĄst igyekszik takargatni. AztĂĄn vagy Ă­gy van, vagy csak a beteg feltĂ©telezi.


ArrĂłl is több cikk szĂŒletett mĂĄr, hogy akĂĄr kĂĄrtĂ©rĂ­tĂ©si pereket kerĂŒlhet el az orvos, aki nyĂ­ltan a beteg elĂ© tĂĄrja a törtĂ©nteket akkor is, ha az ellĂĄtĂĄs sorĂĄn szĂĄndĂ©kos mulasztĂĄs vagy nem szĂĄndĂ©kos tĂ©vedĂ©s törtĂ©nt – elvĂ©gre az orvos is ember.


Mit mondanak a hazai törvények?

Ebben a tĂĄrgyban a mindenkor Ă©rvĂ©nyes egĂ©szsĂ©gĂŒgyi törvĂ©ny az irĂĄnyadĂł. Ez kimondja, hogy minden betegnek joga van a rĂ©szletes Ă©s teljes körƱ tĂĄjĂ©koztatĂĄsra egĂ©szsĂ©gi ĂĄllapotĂĄval, a javasolt vizsgĂĄlatokkal, beavatkozĂĄsokkal, azok elƑnyeivel Ă©s kockĂĄzataival, a lehetsĂ©ges alternatĂ­v eljĂĄrĂĄsokkal, mĂłdszerekkel kapcsolatban. Fontos tudni, hogy a betegnek joga Ă©s lehetƑsĂ©ge eldöntenie, vĂĄllalja-e az adott vizsgĂĄlatot, beavatkozĂĄst. TörvĂ©nyben biztosĂ­tott jog az is, hogy a beteg megismerje az egyes vizsgĂĄlatok, beavatkozĂĄsok eredmĂ©nyĂ©t. A beteget mindezekrƑl Ășgy kell tĂĄjĂ©koztatni, hogy az orvos mindeközben figyelemmel van Ă©letkorĂĄra, iskolĂĄzottsĂĄgĂĄra, ismereteire, lelkiĂĄllapotĂĄra, e tekintetben megfogalmazott kĂ­vĂĄnsĂĄgĂĄra. Igaz ez a 16. Ă©letĂ©vĂ©t betöltött kiskorĂșra is. A tĂĄjĂ©koztatĂĄs joga a beteget akkor is megilleti, ha beleegyezĂ©se egyĂ©bkĂ©nt nem feltĂ©tele a gyĂłgykezelĂ©s megkezdĂ©sĂ©nek.


Mi tehát a teendƑ?

Az orvosi ellĂĄtĂĄs sorĂĄn tessĂ©k szĂ©pen kĂ©rdezni. Igen, akkor is, ha az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szemĂ©lyzet valamilyen okbĂłl (idƑhiĂĄny, tĂșlterheltsĂ©g, hanyagsĂĄg, nemtörƑdömsĂ©g stb.) ezt vonakodik megtenni. És tessĂ©k szĂ©pen jĂł elƑre tĂĄjĂ©kozĂłdni. A pĂ©ldĂĄban szereplƑ esetnĂ©l maradva, a szĂŒlĂ©s elƑtt nem ĂĄrt felkĂ©szĂŒlni, mi vĂĄrhatĂł egy terhessĂ©g Ă©s egy szĂŒlĂ©s sorĂĄn, melyek azok a jelek, melyek alapjĂĄn fel kell merĂŒljön, hogy valami nem Ășgy törtĂ©nik, ahogyan kellene. Nem, a netes szĂŒlĂ©störtĂ©netek olvasgatĂĄsa nem szĂĄmĂ­t felelƑssĂ©gteljes tĂĄjĂ©kozĂłdĂĄsnak. Nem, a netes fĂłrumok olvasgatĂĄsa sem. Nem, a szomszĂ©dasszony megkĂ©rdezĂ©se sem. Viszont vannak szĂŒlĂ©sfelkĂ©szĂ­tƑ tanfolyamok Ă©s egyĂ©b, szakmailag hiteles forrĂĄsok. MelyekrƑl leginkĂĄbb az orvos tud tĂĄjĂ©koztatĂĄst adni. Mert kötelessĂ©ge.

(A fotĂł illusztrĂĄciĂł, nem a törtĂ©net szereplƑit ĂĄbrĂĄzolja.)


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page