top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Közellenségből mentőangyal – beszéljünk a méhnyakrákról!

Jade Goody nevét nálunk talán kevesebben ismerik, és már az angolok is mind kevesebben emlékeznek rá. Az egyik brit valóságshowban híressé – vagy inkább hírhedtté – vált és méhnyakrákban elhunyt fiatal nő halála után talán többet tett az emberekért, mint életében, hiszen halálával több ezer nő figyelmét irányította a méhnyakrákszűrés fontosságára és valószínűleg ezzel több nő életét is megmentette.


Ahogyan van Angelina Jolie-jelenség, úgy volt néhány éve Jade Goody-jelenség is.

 


Jade Goody neve most úgy keveredett elő újra  bulvármédia bugyraiból, hogy egyik fia, Bobby egy fotót posztolt tízezer körüli követővel büszkélkedő Instagram-profiljára, és most éppen azt találgatják sokan a posztot látva, hogy a most 15 éves fiú vajon modellálmokat dédelget-e titokban. Az a fiú, aki 5 éves volt, amikor édesanyja meghalt. Megmondom őszintén, az a kérdés nem vagyon hoz lázba, hogy ez a Bobby-gyerek milyen karriert képzel magának, érdekes viszont Jade Goody története, melynek végén szokás szerint megint levonom a tanulságokat. Méhnyakrák és rákszűrés, mi más?


Egy valóságshow-hősnő rövid élete és halála

Jade Goody 1981-ben született Londonban, és felnőve fogorvosi asszisztenskét dolgozott egészen addig, míg 2002-ben jelentkezett a brit Big Brother valóságshow harmadik szériájába, és ezzel egy csapásra ismert lett. Azt nem írom, hogy híres, hiszen rövid élete sem volt mentes a botrányokról, például azzal hívta ki maga ellen a közvélemény haragját, hogy egy későbbi széria háziasszonyaként 2007-ben degradáló rasszista kijelentést tett egy Shilpa Shetty nevű indiai színésznőre. Talán a közfelháborodás hatására is, később magába szállt, és nyilvánosan kért bocsánatot a megsértett színésznőtől, hangsúlyozva, hogy hibát követett el a rasszista beszólással. Úgy tűnt azonban, hogy a közvélemény nem bocsát meg gyorsan, hiszen a közvélemény-kutatások szerint 2007-ben és 2008-ban a celebek között a béka feneke alatt volt Jade Goody népszerűsége, valójában sokáig a leginkább utált celebként tartották számon a britek. Bár ez sem akadályozta meg, hogy például saját parfümje – a Kylie Minogue és a Victoria Beckham nevével fémjelzett parfümmárkák – után sokáig a harmadik legkeresettebb illatszer legyen az egyik legnagyobb brit drogérialánc forgalmában.

Jade Goody egészségi története majdnem olyan mozgalmas volt, mint nyilvánosság előtt élt élete, hiszen már 2002-ben született egy gyanús lelet, ami felvetette, hogy esetleg méhnyakrákja lehet az akkor még csak 21 éves nőnek. Végül csak valamikor 2007-2008 táján diagnosztizáltak nála méhnyakrákot, ami akkor már olyan előrehaladott állapotban volt, hogy áttéteket adott a teste távolabbi pontjaira, és 2009-ben a halálához vezetett – Jade Goody még a 28. születésnapját sem érte el.

Jade Goody akkor is igen vegyes fogadtatással volt kénytelen szembesülni, amikor a halálos diagnózis tudatában az égvilágon mindenből pénzt csinált, hogy családját – köztük két kisfiát, Bobbyt és Freddie-t – a lehető legnagyobb biztonságban hagyja itt.  „Jade most már tudja, hogy kevés ideje van hátra, de úgy döntött, addig még minden eszközt megragad, hogy minél több pénzt tudjon keresni a családjának, hogy biztonságban hagyja itt őket” - nyilatkozta akkor a sajtósa. Jade hozzáment partneréhez, a nála hat évvel fiatalabb Jack Tweedhez, és például az esküvő kizárólagos közvetítési jogáért másfél millió fontot (majdnem 600 millió forintot) kért.


A Jade Goody-jelenség – közellenségből mentőangyal

Ahogyan Angelina Jolie kettős mellműtétjének hírére megugrott mellrákszűrésen megjelent nők száma, úgy irányította rá Jade Goody halála a figyelmet a méhnyakrákszűrés fontosságára. Pláne hogy olyan hírek is felröppentek annak idején a bulvármédiában, miszerint korábban nem vették komolyan az orvosok a leleteit és a panaszait azzal, hogy „túl fiatal még ahhoz, hogy rákja legyen”. Mindenesetre, miután meghalt, olyanok is felkeresték az orvosukat nőgyógyászati rákszűrés céljából, akik addig a tájékára sem mentek, legtöbben évek óta, illetve sokan soha nem jártak előtte méhrákszűrésen. A statisztikákból egyértelműen látszott, hogy Jade Goody halála után megugrott a szűrésre jelentkező nők száma – bár hozzá kell tenni, hogy a jelenség sajnos csak átmeneti volt.


Ne várd meg, míg egy újabb celeb meghal méhnyakrákban!

Nálunk is időről-időre történnek szomorú dolgok, melyek ráirányítják a figyelmet a méhnyakrákszűrés fontosságára. Ilyen volt pár éve a „Tündérmese kis szépséghibával” című könyv, melynek írója, az újságíró Mittelholcz Dóra 33 évesen veszítette el a harcot a méhnyakrákkal szemben. Vagy a „Márpedig én ebbe nem halok bele” című blog, melynek írója Pete Zsófi ugyanennyi idősen halt meg. Ennél jobb a vége Szentesi Éva könyvének („Hamvaimból”), de nála is rezgett a léc.

Az ok? Az orvosok sokszor nem veszik komolyan a tüneteket és a panaszokat, sokszor legyintenek, különösen ha a beteg fiatal, hogy hát még olyan fiatal ahhoz, hogy rákja legyen, biztosan gyulladás, vagy valami más.

Pedig a méhnyakrák fiatal korban is kialakulhat.

A másik ok, hogy felelőtlenek vagyunk és nem járunk nőgyógyászati szűrővizsgálatra. Pedig hivatalosan legalább háromévente menni kéne, de még inkább évente. Évente 20 perc mindenkinek belefér az életébe, nem? Hiszen az idejében felismert korai méhnyakrák szinte 100 százalékban teljesen meggyógyítható. Mondom, szinte 100 százalékban. Teljesen és véglegesen. Korai stádiumban valójában a méhnyakrák az egyik legjobban gyógyítható rák, ahol a kezelés célja nem pusztán az élet meghosszabbítása vagy az életminőség javítása, mint más ráktípusokban vagy a méhnyakrák előrehaladott formájában, hanem a teljes gyógyulás.

Jade Goody meghalt. Te légy okosabb, mint Jade Goody.

További információ a méhnyakrákról: Mályvavirág Alapítvány


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page