top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Köszönöm helyett b… meg? És ha meghalt volna a gyerek?

A napokban egy fehér Volkswagen fotója járta be a közösségi médiát. A fotót egy nő készítette egy parkoló autóról, egy benne hagyott gyerekkel. A nő értesítette a rendőrséget és egészen addig őrizte az egyedül hagyott gyereket, amíg a gyerek anyja fel nem bukkant végre. Aki csak egy vaskos b… meggel köszönte meg, hogy egy vadidegen jobban vigyázott a gyerekére, mint a tulajdon anyja.

Sok oka van annak, miért nem szabad a gyereket semmilyen körülmények között egyedül hagyni a parkoló autóban. Korábbról már sok szomorú példa van arra, miért életveszélyes a „csak 5 perce elugrom az autótól” stratégia.

 

A mostani eset az ausztráliai Cairnsban történt, ahol egy véletlenül arra járó nő azt vette észre, hogy egy parkoló autóban hagytak egy kislányt. A gyerek szülei talán már hallottak harangozni valamit arról, hogy az autó könnyen felforrósodhat a napon, talán ezért hagyták letekerve az egyik hátsó ablakot. Amitől persze a dolog nem lett egy grammal sem kevésbé veszélyes.

A nő értesítette a rendőrséget és az autó mellett várta ki, hogy felbukkanjon az autó sofőrje. Úgy 10 perces várakozást követően vissza is tért a gyerek anyja. Szóváltás alakult ki a két nő között, amire a gondatlan anya egy vaskos b…meggel tett pontot, elküldve a nála nagyságrendekkel felelősebben gondolkodó vadidegen nőt a jó édesanyjába. A nő most azt kéri a rendőrségtől, hogy szigorúan vonják felelősségre az anyát. Nem a trágár beszédért, hanem a gyermekével szembeni gondatlanságért. „Jókor voltam jó helyen – mondja. – Ki tudja, mi történhetett volna szegény kislánnyal, ha éppen nem járunk arra?”


Egyszerűen nincs elfogadható indok arra, hogy a gyereket az autóban hagyjuk

„Csak egy perc, és máris jövök” − halljuk-mondjuk napjában akár többször is. Az ezerszer ismételt mondat azonban akár életveszélyes is lehet, ha az autóban hagyott gyereknek szól megnyugtatásul. Sok szülőnek talán fogalma sincs arról, hogy a tűző napon álló autóban szinte percek alatt veszélyes magasságba emelkedhet a hőmérséklet.

Az amerikai meteorológiai társaság lapjának (Bulletin of the American Meteorological Society) egyik cikke arra figyelmeztet, hogy a zárt utastér olyan gyorsan felhevülhet, amire a szülők nemigen gondolnak, és amennyi idő alatt egy mégoly gyors bevásárlást vagy ügyintézést sem lehet lebonyolítani.

A mérések szerint egy nem túl forró (24 Celsius-fok) napon a napsütötte parkolóban álló autó belső hőmérséklete már körülbelül akkorra 28 Celsius-fokra emelkedik, amikor a bevásárlókocsit a tárolóból a szupermarket bejáratához toljuk (5 perc). Újabb öt perc elteltével már 31 fok van az autó belsejében, az autó lezárása után fél órával pedig már fullasztó a hőség (40 Celsius-fok) − pedig ennél rövidebb idő akkor sem elegendő egy gyors bevásárláshoz, ha nem áll sor a pénztárnál. Összesen egy óra leforgása alatt az eredetileg kellemes hőmérsékletű kocsi 54 Celsius-fokos pokoli katlanná változik.

De többször okozott már tragédiát a kiengedve hagyott kézifék is. Egy angliai kisvárosban tavaly egy hároméves kislány vízbe fulladt, amikor az édesanyja néhány percre magára hagyta az autóban. A kiengedett kézifékkel leállított autó a folyóba gurult, és a kislány megfulladt.

Nem sokkal az előbbi tragédia után az Egyesült Államokban is súlyos balesetet okoztak az autóban magukra hagyott gyerekek. Az anya egy benzinkútnál tankolt két gyermekével. A gyerekülésbe rögzített 1 és 3 éves gyereket a mikrobusz hátuljában hagyta, míg beszaladt a pénztárhoz fizetni. Azonban egy pillanattal azután, hogy magára hagyta az autót, az egyik gyereknek sikerült kinyitnia a biztonsági gyerekülés rögzítő csatját, az autó sebességváltóját hátramenetbe tette, így az autó hátrafelé gurulva nekiütközött a kútnak, mely az ütődéstől azonnal kigyullad. Mindkét apróság bennégett volna az autóban, ám egy idegen az autóba nyúlva kimentette őket a lángokból.

Bár most még nem nagyon látszik, de mindjárt itt a jó idő. Vigyázzatok a gyerekeitekre!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page