top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Könnyebb az altatás, ha a szülő is jelen van

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer valahol messze egy kórház. Az egyik nap az egyik altatóorvosnak olyan gyereket kellett volna elaltatnia egy mandulaműtét előtt, aki nagyon izgatott volt és sírt, szorosan átölelte az édesanyját a műtő ajtajában és azt akarta, hogy az édesanyja is vele menjen a műtőbe.



„Azt gondoltuk, miért is ne, és megengedtük az anyának, hogy együtt maradjanak. Az altatás bevezetésének ideje alatt a gyermek mindvégig az édesanyja karjában volt, fantasztikus tapasztalat volt” – mesélte később az az altatóorvos, akinek az eset ötletet adott egy tudományos vizsgálat elvégzéséhez.

 

A stockholmi Euroanaesthesia konferencián bemutatott kutatás szerint jobb minőségű altatás érhető el, ha az altatás bevezetésénél a szülő is jelen van. Az erről szóló előadást dr. Alicia Sánchez, a spanyolországi Hospital de Sagunto aneszteziológusa tartotta.

Az altatás bevezetése a gyermek és a szülő számára is stresszes esemény lehet. Már korábban is történtek vizsgálatok annak tisztázására, hogy az altatás bevezetésekor a szülő jelenléte miként befolyásolja a szorongást és az altatás kapcsán fellépő szövődményeket, de az idevágó kevés kutatás egymásnak ellentmondó eredményeket hozott. Ugyanakkor még senki nem vizsgálta a szülői tapasztalatokat, illetve a minőséget összességében.

A most bemutatott vizsgálatban arra keresték a választ, miként befolyásolja a műtét körüli időszakban a gyermekben és a szülőben ébredő szorongást, illetve az altatás minőségét, ha megengedik a szülőnek, hogy az altatás bevezetésekor ő is jelen legyen. „A kérdés fontosságát az adja, hogy a kórházak többségében még jelenleg is az a gyakorlat dívik, miszerint a műtő ajtajában elszakítják egymástól a gyermeket és a szülőt – magyarázza dr. Sánchez. − Vannak azonban olyan kórházak is, ahol megengedik az egyik szülőnek, hogy a műtét után a gyermekével maradhasson a posztoperatív őrzőben.”

„Ha a szülő jelen van az altatás bevezetésénél, ez mind a gyermek, mind a szülő szempontjából javítja az altatás minőségét” – összegzi a tapasztalatokat a vizsgálat vezetője.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page