top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kisgyerekesek ne is jelentkezzenek!

Az, hogy mit takar a családbarát munkahely fogalma, mindenkinek mást és mást jelent. De egészen biztosan nem családbarát az a munkahely, ahol már az álláshirdetésben kikötik, hogy kisgyerekesek meg se pályázzák az állást, mert gyerekkel úgysincs esélyük. Diszkriminatív? Hát persze. Törvénytelen? De még mennyire!


Lett is belőle perpatvar a netmamik körében.

 

A lenti sztorit tulajdonképpen már régebben olvastam, de most onnan jutott megint eszembe, hogy hallgatom a rádióban, hogy kiosztották az EMMI által kiírt „Családbarát munkahely” díjakat. Aki erről többet akar tudni, ide kattintson. A díjátadón elhangzott például, hogy a munkavállalás és a gyerekvállalás egymást erősítő tényező, stabil munkahely mellett könnyebb gyereket vállalni, a gyermek pedig pluszmotiváció lehet a munkavégzésben.


​Kisgyerekeseket nem kérünk!

Bizonyára nem így gondolja ezt az a cég, melynek hirdetését egy magát Ciarának nevező felhasználó osztott meg pár hete a Twitteren. Az Indeed nevű – Nagy-Britanniában egyébként jelentősnek számító – álláskereső portálon jelent meg egy hirdetés, melyben egy dublini olajcéghez kerestek ideiglenes szerződéssel munkatársat. Nem, nem az agysebészet területére, hiszen a hirdetés szerint a leendő kollégának vagy kolleginának az lenne a dolga, hogy felkapkodja a telefont és ezt-azt megcsináljon a számítógépen. Az ideális jelölt tehát mindehhez ért – és nincs kisgyereke: „Kisgyerekes jelöltek ne jelentkezzenek!”


Hát persze, hogy kiakadtak a kommentelők

A Twitteren megosztott hirdetés természetesen nagy felháborodást keltett. Volt, aki rögtön a lényeget fogta meg: „Oh my God, ez biztosan nem jogszerű, ugye?” Egy másik kommentelő így fogalmazott: „Feltételezem, hogy az apák teljesen rendben vannak erre az állásra. Hiszen ők csak 9-től 5-ig dolgoznak, aztán hazafelé menet még beugranak a pubba és akkor esnek haza, amikor már az asztalon a vacsora, az asszony pedig már lerendezte az idegesítő kölköket!”

„Milyen szinten gondolták azt, hogy ez így rendben van? Nem találok szavakat” – írta egy harmadik hozzászóló.

Annyira azért ne legyünk naivak, hogy egyes álláshirdetésekbe nincs a sorok közé bekódolva, hogy kisgyerekes jelöltek nemkívánatosak az állásinterjún, hiszen nagyjából ezt szokta jelenteni „gyakran van szükség túlórákra” vagy a „határidő-orientált cég vagyunk”. No de ennyire direktben, bele a kisgyerekesek képébe? Ahogyan egy nő rámutatott, ez a fajta megfogalmazás sok hirdetésben megjelenik, de ennél azért kicsit jobban elrejtve.

Egy fejvadász cégnél dolgozó kommentelő egyenesen nem hitt a szemének: „Fejvadász cégnél dolgozom, és leesett az állam, amikor ezt a hirdetést megláttam.”

A felháborodás hatására az Indeed levette az oldaláról a hirdetést. Amit annál is inkább jól tette, mert Írországban – sok más országhoz hasonlóan – törvénytelen a munkavállalókat a családi állapotuk alapján diszkriminálni. Ezen túlmenően azonban nem kommentálták a történteket.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page