top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kisgyerekek nagy pisztolyokkal – a fegyverbalesetekről

Karácsony előtt egy 6 éves kislány, előtte egy 2 éves és egy 3 éves kisfiú halt meg úgy, hogy a gyerekek megtalálták a szülők fegyverét, ami játék közben elsült. És ez csak néhány a tragikus esetek közül. Nálunk szerencsére nem tipikus az ilyen baleset, de például az Egyesült Államokban annyira nem számít ritkaságnak, hogy az egyik gyermekgyógyászati szaklap közzétette a fegyverek által okozott véletlen gyermekhalálozások statisztikáját az USA-ból.


Álljunk meg egy pillanatra és vizsgáljunk meg közelebbről egy olyan problémát, amiről azt hisszük, hogy csak egy távoli galaxisban történhet meg, de nálunk biztosan nem. Pedig ez tévedés. Te például tudod, mit rejt a szülői háló komódja a gyereked legjobb barátjánál?


 

Decemberben Missouri államban halt meg egy 6 éves kislány úgy, hogy 12 éves bátyja véletlenül fejen lőtte. A gyerekek a szülők hálószobájából emelték el a pisztolyt, míg a a felnőttek karácsonyi partin vettek részt valahol, és a gyerekek felügyelet nélkül maradtak otthon. hacsak nem tekintjük felelős felügyeletnek a két kisebb gyerek 16 éves bátyját, aki végignézte a halálos játékot.

Néhány hónappal korábban egy 4 éves kisfiú játszott a szülők fegyverével, ami elsült, és halálosan megsebesítette a mellkasán a kisfiú 2 éves öccsét.

Philadelphiában egy 3 éves kisfiú szenvedett életveszélyes sérülést, amikor 6 éves bátyja véletlenül lelőtte – szintén játékból, véletlenül.

Egy 5 éves kisfiú egy évvel idősebb bátyját sebesítette meg súlyosan a szülők pisztolyával való játék közben.

És a sort vég nélkül folytathatnám, ehhez elég lenne beírni a keresőbe a firearm+accident+children szókombinációt.


Egészen kicsik vagy kamaszok, és többnyire fiúk

Egy fegyverbaleseteket kutató amerikai csoport néhány évvel ezelőtti statisztikája szerint az USA-ban átlagosan másnaponta hal meg egy gyerek véletlen fegyverbaleset következtében. Egy másik statisztika ennél borúlátóbb, hiszen évi 1300-ra teszi a fegyverek által kioltott gyermekéletek számát (de ebbe talán nem csak a véletlen baleseteket sorolták).

Az 5 évesnél fiatalabb korosztályban meredeken emelkedik az ilyen jellegű balesetek száma, az “elkövetők” és az áldozatok is leggyakrabban 3 év körüliek. Gyakori, hogy a gyerek akaratlanul lelövi a testvérét, de az sem ritka, hogy a véletlenül elsülő fegyverrel saját magát sebesíti meg, nemegyszer halálosan. A 11 és 14 év közötti korosztályban viszonylag gyakori az is, hogy a gyerek valamelyik barátját sebesíti vagy öli meg a fegyverrel. A balesetek másik életkori csúcsa úgy 15-17 éves korra tehető, ebben a korban gyakoribbak a súlyos sérüléssel végződő esetek és ritkábbak a végzetes kimenetelű fegyverbalesetek.

A leggyakoribb forgatókönyv, hogy a gyerekek megtalálják a szülők által engedéllyel, önvédelem céljára tartott fegyvert (leggyakrabban pisztolyt), ami aztán elsülve megsebesít vagy megöl valakit – tipikusan játék közben valamelyik testvért, ritkábban más családtagot. A legtöbb ilyen eset hétvégén, ünnepnapokon, például karácsony tájékán történik. Az Injury Epidemiology című lap egy korábbi cikke szerint a véletlen fegyverbaleset áldozatai túlnyomó részben (5-ből 4 esetben) fiúk.

Az egész témát onnan jutott eszembe szóba hozni, hogy a Pediatrics című gyermekgyógyászati lap legfrissebb számát böngészve egy statisztikára bukkantam. A cikk szerzői azért vették szemügyre alaposabban az adatokat, mert azt tapasztalták, hogy az amerikai kórházak sürgősségi osztályain véletlen fegyverbalesetek miatt ellátott gyerekek között egyre többen vannak a fehérek. Ennek hátterében arra derült fény, hogy miközben 1976 és 2016 között a fegyverbirtoklás aránya az amerikai családok körében összességében, a színes bőrű lakosságot is figyelembe véve, kisebb-nagyobb mértékben csökkent, addig a kisgyerekes fehér szülők körében valamelyest emelkedett, és ez a fegyver az esetek túlnyomó többségében pisztolyt jelent.

És ahol fegyver van, az előbb-utóbb el is sül – szokták mondogatni. Azt pedig hadd ne ismételjem el újra, hogy a kisgyerekeket érő balesetek mindig – legalább – egy felnőtt hibájából következnek be. És ez az igazság hatványozottan vonatkozik a fegyver által okozott gyermekbalesetekre.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page