top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kilencévesek árulnak drogot a suliban

Miközben azon gondolkodunk, milyen különórára írassuk be még a gyereket, vagy hogy hová menjünk nyaralni, sokszor nem is jut eszünkbe, hogy a világ távoli pontjain egészen más problémáik vannak a gyerekeknek. A mai poszttal nem akarok semmi különösebbet mondani, talán csak annyit, amit egyébként is mindannyian tudunk, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy gyerek hova születik. Ami a Föld bármely pontjára igaz.


Ma a távoli Zimbabwéból hoztam egy kis olvasnivalót. De a probléma ennél sokkal-sokkal közelebb van hozzánk.


 

Persze nem is lenne az Anyavilág egy egészségügyi weboldal, hanem olyan témát találtam volna, mely valamilyen módon összefügg az egészséggel. A zimbabwei Mentális Egészség Szervezet nemrégiben hozta nyilvánosságra azt a döbbenetes tényt, hogy az általános iskolákban már 9-10 éves gyerekek is drogot árulnak. A sokkoló adatok azt jelzik, hogy az elemi iskola negyedik osztályába járó gyerekek közül sokan már drogoznak, és néhányan már maguk is árulják a szert.

A társaság képviselője, Nyaradzo Nyavese megerősítette, hogy nagyon meglepődött, amikor arra kérték fel, hogy kisiskolásoknak tartson előadást a drogproblémákról. „Korábban is előfordult már, hogy egyházi közösségek meghívtak, hogy a vasárnapi iskolában foglalkozzunk a drog kérdésével, de egy kicsit idősebb korosztályra számítottam. Megdöbbenve láttam, hogy harmadik-negyedik osztályos gyerekek alkotják a hallgatóságot. Megkérdeztem tőlük, hogy tudnak-e valamit a kábítószerezésről, és azt válaszolták, hogy "mangemba, mapiristi emapenzi", ami azt jelenti, hogy a mangemba egy lelki bajokra szed egy gyógyszer. Nagyon megérintett a dolog, mert ezek nagyon fiatal gyerekek voltak, honnan tudnak ilyesmit? Ám azonnal érthetővé vált a dolog, amikor néhányan elmondták, hogy vannak közöttük olyanok, akik ténylegesen árulják a drogot az általános iskolákban" − mesélte a nő.


Fánkba és süteménybe keverik a drogot

A zimbabwei egészségügyi és gyermekvédelmi minisztérium adatai szerint az országban előforduló összes mentális probléma 45 százaléka a drogozásra és az alkoholfogyasztása vezethető vissza. Ennél is riasztóbb adat, hogy a drogozás már az általános iskolákban is probléma, különösen az ország bizonyos részein. Bulawayo tartomány minisztere, Judith Ncube azokról a mendemondákról beszélt a sajtónak, melyek szerint a drogdílerek kábítószerekkel „dúsított” élelmiszereket árulnak az iskolákban az uzsonnaszünetekben. A híresztelés szerint olyan süteményeket, fánkokat és egyéb nyalánkságokat kínálnak a gyerekeknek, melyekbe előzetesen drogokat kevertek.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a drogokat felnőtt dílerek is árulják, akik egymásnak adják a tippeket arról, milyen módon lehet a legnagyobb forgalmat lebonyolítani az iskolás gyerekek korosztályában.

Mindezek eredményeként a drogabúzus egyre nagyobb globális problémát jelent az afrikai országban. Azt azonban, hogy ez nem csak távoli országok problémája, jól jelzi, hogy nemrégiben az Egyesült királyságban ütöttek rajta a hatóságok egy általános iskolás diákokból álló galerin, akik a játszótéren árulták a drogot társaiknak. A tanárok négy kilencéves gyereket kaptak azon, hogy az óra közi szünetekben marihuánát kínáltak a többieknek az iskolában.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page