top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kidobta a gyerekét az ötödik emeletről – az impulzuskontroll-zavarról

Egy kínai apa a feleségével való heves szóváltás közben kidobta egyéves kisfiát az ablakon. A végeredmény nem kétséges. Az eset külön tragikuma, hogy éppen a gyerek egyéves születésnapját ünnepelték, amikor a szülők összeszólalkoztak.


Uralkodj magadon! De mi van, ha betegség jele, ha a cselekvés súlya messze nem áll arányban a kiváltó okkal?

 

Kínában történt a hétvégén, hogy egy család a kisfiuk egyéves születésnapját ünnepelte éppen, amire hivatalosak voltak a nagyszülők is. A 29 éves apa és a felesége között vita robbant ki, mint oly sokszor korábban, most is a pénzen vitatkoztak. A vita hevében az az apa kikapta a kisfiút az anya kezéből és egyszerűen kihajította az ötödik emeleti balkonról. A kisfiú az épülettől 20 méterre ért földet, és a kiérkező mentők már csak a halálát tudták megállapítani.

„A kezemben tartottam a gyereket, amikor az apja azt mondta, hogy átveszi tőlem. Azt hittem, be akarja tenni kiságyába, de ehelyett a balkonra ment és ledobta az utcára” – mondta el az anya kiérkező rendőröknek.



Uralkodj magadon!

Korábban már a megrázott baba szindrómánál írtam le, hogy az indulatok kontrollja minden élethelyzetben nagyon fontos, de különösen fontos akkor, ha gyerek is van a közelben. A megrázott baba szindrómát éppen az okozza, hogy a fáradt, kimerült vagy ingerült szülő túlságosan erősen megrázza a gyereket. A csecsemő anatómiája pedig speciális, hiszen a feje arányaiban nagyobb a testéhez képest, így a rázás hatására elszakadnak a koponyán belül az úgynevezett hídvénák, ami koponyán belüli vérzést, eszméletvesztést vagy halált okozhat. De még ha túl is éli a gyerek, maradandó károsodások maradhatnak vissza.

De más szituációkban is fontos, hogy képesek legyünk úrrá lenni indulatainkon. Vannak persze esetek, amikor a mostani történethez hasonló viselkedés már lelki betegség jele lehet. Nem vagyok pszichiáter, de amit az apa tett, az valami olyasmi, ami beleillik az agresszív impulzuskontroll-zavar kategóriájába,



Az agresszív impulzuskontroll-zavarról

A kórkép lényege az agresszív impulzusok feletti kontroll ismétlődő elvesztése, ahol a bekövetkező heves reakció mértéke aránytalanul nagyobb, mint amit az esetleges kiváltó tényező megmagyarázna. A kitörések jelenthetik tárgyak törését, zúzását, vagy tettleges bántalmazást is. Az agresszív kitörések rombolásban, másokkal szembeni kegyetlenkedésben is megnyilvánulhatnak. Jellemző, hogy az adott személy kontrollvesztései nem tartoznak az ismert személyiségvonásai közé. Az epizódok között impulzivitás, agresszivitás jelei nem észlelhetők. A kontrollvesztés után a pácienseknek gyakran van bűntudatuk, reakciójuk túlzott mértékét elismerik. Férfiaknál gyakoribb, általában 18-30 év között kezdődik. Az ilyen egyének kezelendő pszichiátriai betegnek tekintendők, de ez nem zárja ki a büntethetőségüket! Hosszú távú kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezeléstől várható eredmény. (Forrás: dr diag)

A kezelés tehát orvosi feladat. Az viszont a környezet felelőssége, hogy felismerjék a fenyegető jeleket.

De ha még nem akkora baj, a következőket teheted:

Aki tudja magáról, hogy stresszes vagy könnyen elveszíti önuralmát, az már a baba születése előtt önismereti és relaxációs tréningekkel gyúrhat a szülés utáni első hektikus hónapok megpróbáltatásaira. Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy mindjárt elveszíted a kontrollt az indulataid felett, akkor helyezd a babát biztonságba vagy bízd őt egy másik felnőtt gondjaira, míg lecsillapodsz és ismét ura vagy önmagadnak.

Hogy ne történjen tragédia.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page