top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kiderült, mitől romlott meg a sztárpár házassága

Amikor két ember között a kapcsolat megromlik, érthető módon mindenki keresi az okokat. Így van ez azzal a celeb házaspárral is, akik egy tévéműsorban (is) teszik ezt, meg persze a médiában máshol is több helyen megnyilatkoznak ezzel kapcsolatban. A pár férfi tagjának állítólag nincs elképzelése, hogy kezdett elromlani a dolog, ám a kétgyermekes édesanya tudni véli az okokat.

A pavor az oka mindennek. Anélkül, hogy elmerülnénk a bulvár mocsarába, foglalkozzunk csak a pavorral vagy teljes nevén pavor nocturnusszal. Mi is ez, és mit lehet ellene tenni?

 

Válságba került a... khmmm, nem szeretem ezt a szót, de mondjuk, hogy sztárpár... Szóval válságba került a sztárpár házassága. Most egy tévéműsortól remélik, hogy meg tudják még beszélni a dolgokat, és helyrebillenthető még a köztük lévő kapcsolat. Az utóbbi hetekben a médiában sok helyen – és nyilván négyszemközt otthon is – boncolgatják az okokat, keresik a megoldást.

„Én oda tudom visszapörgetni magamban az eseményeket, amikor a második gyermekünk megszületett. Kilenc hónapos koráig folyamatosan sírt, mert folyamatosan volt valami egészségügyi vagy más jellegű problémája. A pavor volt a legdurvább”

– olvasom a 24.hu-n.


Anélkül, hogy akár csak érintőlegesen is belemennénk, hogy egy tévéműsor a legmegfelelőbb fórum-e egy házassági válság rendezésére, illetve hogy miért van az, hogy – a jelek szerint – már hosszabb ideje válságban lévő kapcsolatról még akár pár hete is egy idilli család képe jött le a közösségi oldalak hamisan tökéletes, csilivili, agyonfilterezett világában, és még arra sem kitérve, hogy ennek a titokzatos pavornak mekkora hatalma lehet, ha képes egy egyébként jól működő kapcsolatot szétzilálni, koncentráljuk csak erre a bizonyos pavorra. Mi ez, milyen tünetekkel jár, mi az oka, és mit lehet tenni ellene?


A pavor nocturnusról

A pavor vagy teljes nevén pavor nocturnus (ejtsd: nokturnusz) voltaképpen egy alvászavar, melynek következtében a kisgyermek az éjszaka közepén hirtelen felriad és csillapíthatatlanul és megnyugtathatatlanul sír, sőt üvölt. Néha úgy tűnik, hogy a baba ilyenkor van, hiszen ha például megpróbálod átölelni, eltolja a kezed vagy még hangosabban sír. Ezek valójában azonban csak ösztönös reakciók, a történteknek nincs tudatában és reggel nem emlékszik rá.

A jelenség meglehetősen rémisztő a szülők számára még akkor is, ha a kisgyermek idővel megnyugszik és alszik tovább.


De mégis mi okozza ezeket a lidérces „felébredéseket”, és mit lehet tenni ellene?

Mielőtt erre rátérnénk, kérlek, hogy ide kattintva olvasd el az Anyás-Apás korábbi cikkét a babák alvási ciklusáról, a REM és non-REM fázisról, a felületes és mély alvásról, hogy ne kelljen ismételnem önmagamat.

Megvagy vele? Most, hogy az élettani alapokkal tisztában vagyunk, mehetünk is tovább.


A pavor oka, hogy a baba vagy kisgyerek a mélyalvásból vagy a mélyalvást követő felszínes alvási szakaszba érve felriad, de mivel nagyon fáradt, ezért nem ébred fel teljesen, hanem álmában sír vagy beszél. A pavor jellegzetessége, hogy leggyakrabban a lefekvést követő 3-4 órában fordul elő és egy éjszaka csak egyszer.


A pavor nocturnus pontos okát nem ismerjük, de feltehető genetikai és idegrendszeri fejlődési tényezők szerepe.

Megjelenését befolyásolhatja, ha a kisgyermek:

  • túlságosan fáradt

  • túl sok inger éri napközben,

  • rendszertelen a napirendje (vagy nincs is neki olyan egyáltalán),

  • a napirendjétől eltérő időben fekszik le.


Mit tehetsz a rohamok alatt?

Nem lehet és nem is szabad ilyenkor felébreszteni a kisgyermeket. Ha lámpát kapcsolsz, valóban felriadhat, ami csak ronthat a helyzeten. A legtöbb, amit tehetsz, hogy mellette maradsz, vigyázol rá, nehogy megsérüljön vagy kárt tegyen magában, majd pedig a roham múltán betakargatod, megszeretgeted.


Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

  • Állíts fel állandó napirendet a baba számára és ahhoz tartsd is magad!

  • Figyelj arra, hogy a gyermek ne fáradjon el túlságosan napközben, ne merítse ki az állandó jövés-menés és ingerdömping!

  • Késő délután-kora este már ne szervezz olyan tevékenységeket, melyek megerőltetik, kimerítik, felizgatják a gyermeket! Jó, ha az esték nyugodtak, a napi tempó fokozatosan lelassul a lefekvés idejére.

  • Alakíts ki nyugodt körülményeket a gyermekszobában! Lefekvés előtt szellőztess ki alaposan, a szoba hőmérséklete legyen megfelelő, se túl, hideg, se túl meleg, és igyekezz kiküszöbölni a hirtelen zajokat.

  • Minden nap lehetőleg közel azonos időben fektesd le a gyermeket!

  • Vezess alvásnaplót az éjszakai felriadások időpontjáról és körülményeiről! Így olyan összefüggések is felfedezhetők, melyek segíthetnek kiküszöbölni az éjszakai rohamokat kiváltó tényezőket.

  • Ha a pavor egy éjszaka többször vagy nem a lefekvést követő 3-4 órában fordul elő, hanem például a hajnali órákban, illetve heti 3 alkalomnál többször fordul elő, érdemes kikérni a gyermekorvos tanácsát.


Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page