top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kezdődjön délelőtt tízkor a suli!

Egy brit magániskolában a napi iskolakezdést egy órával későbbre tették át. Azt mondják, hogy a diákok jobban tudnak figyelni az órákon, és jobb a hangulatuk is, ha van idejük rendesen kialudni magukat.


Az intézkedést egy tudományos megállapításra alapozzák, mely szerint a kamaszok biológiai órája másként jár, mint a felnőtteké.

 


Berkshire megye egyik leányiskolájában, a Queen Ann’s School felsőbb osztályaiban bevezették, hogy az eddigi fél kilenc helyett csak 10 órakor kezdődjön az első óra. No nem általános érvényű szabályról van szó, egyelőre csak egyhetes próbaidőszak alatt kísérleteznek az új időrenddel. Az iskola vezetése azután döntött így, hogy kiderült: a diákok többsége átlagosan mindössze hét és fél órát alszik naponta a javasolt kilenc-tíz óra helyett, ezért nem tudnak az órákon rendesen figyelni, levertek, rosszkedvűek, motiválatlanok.


A gyerekek biológiai órája másként jár

A túlságosan rövid alvásidőt annak tulajdonítják, hogy a gyerekek biológiai órája másként jár, mint a felnőtteké. Néhány évvel ezelőtt elég nagy visszhangot kapott a sajtóban egy oxfordi vizsgálat, mely azt igazolta, hogy az esti órákban a gyerekek tovább aktívak, mint a felnőttek, reggel viszont később „indulnak be”. Ezt mondják a tudósok. A szülők pedig azt látják, hogy a gyerek annak ellenére ezerrel pörög, olvas, játszik, a barátaival cseveg, hogy a mutató régen elhagyta már az éjfélt, reggel viszont külön mutatvány kiimádkozni őt az ágyból.

A jelenség kulcsa a melatonin, az elalvást szabályozó anyag az emberi szervezetben. A kutatások szerint a gyerekek/kamaszok szervezet csak éjjel 11 óra körül kezdi termelni a melatonint (ezért álmosodnak el később, mint a felnőttek), ugyanakkor a reggeli órákban még javában folyik a szervezetükben a melatonintermelés (ezért bírnak egy felnőtt szemével nézve olyan képtelenül lassan kikászálódni az ágyból). A melatonin pedig álmosságot okoz, ezért tűnhet úgy, hogy kora reggel a gyerek még olyan kába, mintha altatót vett volna be.


Kis módosítás, nagy változás?

A már említett angol lányiskola igazgatónője, Julia Harrington ezt úgy fogalmazta meg szemléletesen, hogy egy tinédzsert reggel hétkor felébreszteni körülbelül annyit jelent, mintha egy 55 éves embert reggel ötkor kivernénk az ágyából. Úgy számol, hogy ha a diákjai este 11 óra körül valóban lefekszenek aludni (ahogyan a már említett melatonintermelésük diktálja), akkor a másnak reggel 10 órai iskolakezdésre éppen ki tudják majd aludni magukat annyira, hogy vidámak legyenek és tudjanak koncentrálni az órán elhangzottakra.

Az egyik apa arról számolt be, hogy míg korábban a lánya morcos arcát kellett néznie, míg autóval beértek az iskolába, és sokszor meg is kérdezte tőle, miért olyan kedvetlenül mászik be mindig a hátsó ülésre, addig a kísérlet egy hete alatt örömmel látta, hogy a lánya jókedvű és motivált.


A cirkadián ritmus a kulcsa mindennek

A cirkadián ritmus nem más, mint saját belső „óránk”, mely azt szabályozza, mikor alszunk és mikor vagyunk ébren, melyek a napjainknak az aktívabb és kevésbé aktív szakaszai. A ritmus szabályozásában a már említett melatoninnak van jelentős szerepe, azt pedig, hogy az adott napszakban mennyi melatonin termelődik a szervezetben, a nappalok és éjszakák váltakozása, azaz a fénymennyiség határozza meg. Este kevesebb fény éri a szervezetet, ami serkentőleg hat a melatonin termelődésére, ezzel együtt elálmosodunk és aludni megyünk. Ahogyan kivilágosodik, ezzel éppen ellentétes folyamat megy végbe: a melatonintermelés csökken, mi pedig éberebbé válunk. Nos, úgy tűnik, hogy a tinédzsereknél ez a biológiai óra „késik” körülbelül egy órával a felnőttekéhez képest.

A már említett oxfordi tanulmány szerzői azt mondják, hogy ezért van az, hogy míg egy 8−10 éves gyereknek tökéletesen megfelel a fél kilences iskolakezdés, a 16 évesek óráit már 10 órakor, a 18 évesekét pedig 11 órakor kellene kezdeni, hogy az jobban megfeleljen cirkadián ritmusuknak.

Hogy ez valóban így van-e, majd kiderül. A berkshire-i lányiskola igazgatónője mindenesetre az érettségi eredmények 10 százalékos javulását várja az újítástól. Az egyedi időbeosztás tekintetében egyébként nem ők az első fecskék, egy észak-londoni iskola volt az első, ahol már öt éve délelőtt 10 órakor kezdődik a tanítás.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page