top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kevesebbet dolgoztok, miért akartok ugyanannyit keresni?

Egy orvos hatalmas vihart kavart a napokban azzal a kijelentésével, hogy azért van akkora különbség például a doktorok és doktornők fizetése között, mert a nők „nem dolgoznak olyan keményen”, mivel „az idejük legnagyobb részében nem a munkát tartják a legfontosabbnak, hanem valami mást… a családot, a társasági életet, miegyebet”.


Aztán kicsit árnyalta a képet, de ettől a jelenség még létezik.


 


A texasi orvos, bizonyos dr. Gary Tigges a felháborodás nyomán fellángoló médiaérdeklődésre válaszul kissé árnyalta az első hallásra tényleg megdöbbentően általánosító kijelentését, és azt mondta, hogy az ominózus mondatokat szövegkörnyezetükből kiemelve idézgették mindenhol. A politikai korrektség szabályainak megfelelően megerősítette például a Dallas Newsnak, hogy sok kolléganővel dolgozik szoros együttműködésben immár csaknem három évtizede, és semmi mást nem tapasztalt a részükről, mint elkötelezettséget, szorgalmat és professzionalitást.


Az előítéletek jéghegyének a csúcsa

A kellemetlen epizód azonban ismét rávilágított arra, hogy a nemi előítéletek igenis léteznek. A Center for American Progress 2016-os felmérése szerint az USA-ban a nők 64 százaléka a kizárólagos kenyérkereső vagy az egyik kenyérkereső a családban, ami meredek emelkedést jelent az 1960-as évekhez képest, amikor ez az arány mindössze 10 százalék volt. Bár a nők egyre nagyobb szerepet kapnak a munkaerőpiacon, a munka és a család közötti egyensúly megtalálása valahogy mindig csak a nők problémájaként merül fel – és nem csak az orvosok között. Sokszor éri az a vád a családos nőket, hogy nem kellően motiváltak a munkahelyi előrehaladás tekintetében, a felmérések ezzel szemben azt mutatják, hogy a gyermekes nők ugyanolyan arányban pályáznak meg vezető pozíciókat, mint egyedülálló társaik. Arról nem is szólva, hogy a hatékonysági elemzések szerint a nők hatékonyabbak a munkában, mint bármelyik más csoport, beleértve a gyermektelen férfiakat is.


Nézzünk szét a világban!

Bár pont a múltkor néztem egy tévéműsort, amiben négy férfi kedélyesen elbeszélgetett arról, hogy ez álprobléma, hogy a nők azonos munkáért azonos bért kapnak, a helyzet egy kicsit eltér ettől. A brit szakszervezeti tömörülés például éppen a Nemzetközi Nőnapon tette közzé statisztikáit, mely szerint egy brit nő átlagosan egy évből négy hónapot ingyen dolgozik egy hasonló beosztásban lévő férfihoz képest. hiszen ennyivel kevesebb bért kap. A különbség a férfiak javára 21 százalék, de bizonyos munkaterületeken akár 35 százalék is lehet. Az Európai Bizottság felmérése szerint az unió államaiban átlagosan 16 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak, ezen belül is a cseh, a brit, az észt és a német nők lemaradása a legnagyobb. Ilyen szempontból a legjobb nőnek lenni Luxemburgban, Romániában és Olaszországban.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page