top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kell egy hiteles forrás, amiben a nők megbízhatnak

Nincs könnyű dolga annak, aki az internetről ránk zúduló információdömpingből igyekszik kihámozni azt, ami értékes és megbízható. Különösen fontos a hiteles tájékozódás akkor, amikor saját testünkről, egészségünkről van szó.

Matics Katával, az idén 11 éves Intima női egészségportál alapító-ügyvezetőjével beszélgettem a kezdetekről, a jelenről és a tervekről, és arról, mennyire és miért nem mindegy, honnan származnak azok az információk, melyekre döntéseinket alapozzuk.

 

Miért döntöttél úgy több, mint egy évtizeddel ezelőtt, hogy éppen nőknek szóló egészségportált indítasz és nem valami egészen mást? Volt ebben valami személyes indíttatás?

Igen, több szempontból is szinte természetesen jött, hogy ezen a területen szeretnék elindulni. Magam is többféle egészségi kérdésben próbáltam tájékozódni a neten, és azt tapasztaltam, hogy óriási az összevisszaság a netes egészségügyi információk terén, és hatalmas szükség lenne megbízható forrásokra. Közben éppen a másoddiplomám megszerzésére készültem online marketing területen, így a szakdolgozatom témája is adta magát, hogy a női egészséggel kapcsolatban megvizsgáljam, mi a helyzet az online térben. A személyes és szakmai érdeklődés ilyen szerencsés találkozása nyomán született meg az Intima ötlete.

Nem tudok kicsiben gondolkodni, így az már az első perctől világos volt, hogy nem egy kétszázadik blogot szeretnék indítani saját történeteim alapján, hanem valami olyasmiben gondolkodtam, ami valódi segítséget tud nyújtani a hozzám hasonló problémákkal küzdő hölgyeknek.

Nagy fába vágtam a fejszémet, pláne, hogy az első 6-7 évben szinte teljesen egyedül, főállású munka, majd kisbaba mellett vittem az Intimát, saját befektetésből, bevételek nélkül, akkor még csak néhány orvos közreműködésével.


Mi volt az első, amit az első látogatók megtalálhattak az Intimán?

Először egy nőgyógyászati naptárrendszerrel indult el az oldal, ami nagy dolog volt akkoriban, hiszen még egyáltalán nem voltak applikációk, mint manapság. A program alkalmas volt arra, hogy a felhasználó által az utolsó három menstruációjára vonatkozóan megadott adatok alapján kiszámítsa az ovuláció várható időpontját, amiről értesítést is küldött, ezzel is egy kis segítséget nyújtva a babára vágyó pároknak. A program másik fontos funkciója volt, hogy az alkalmazóját e-mailben figyelmeztette az esedékes nőgyógyászati szűrővizsgálatokra, emlőrákszűrésre.

Ehhez a naptárrendszerhez csatlakozva különböző tartalmak is megjelentek az oldalon, először csak kevesebb, és az is leginkább a tinédzserek és a meddőségi problémákkal küzdőkre fókuszálva, később természetesen a témák köre is fokozatosan kibővült. Egy rövid kezdeti időszak után a hangsúly egyre inkább a tartalmak felé tolódott el, de az is hamar világossá vált számomra, hogy bár az online marketinghez értek és újságírói végzettségem is van, de nem rendelkezem egészségügyi ismeretekkel olyan mélységig, hogy felelősséggel merjek vállalkozni szakmai cikkek írására. Ezért elkezdtem építeni a hátteret ahhoz, hogy megfelelő minőségű egészségügyi tartalmakat tudjunk látogatóinknak készíteni női egészséggel, betegségekkel kapcsolatban. Most még direkt nem használom azt a jelzőt, hogy hiteles, mert akkor még nem láttam ennyire világosan, hogy ebben az irányban kell és fogunk haladni, de az érzés már meg volt.

Ez eddig egy töretlenül felfelé ívelő sikertörténetnek látszik. Valóban így van?

Egyáltalán nem. Az igazi áttörést éppen egy majdnem bukáshoz vezető hullámvölgy hozta el 2015-ben, amikor az Intima technikai hátterét biztosító csapat jelezte, hogy elértünk egy olyan pontra, ahonnan csak komoly fejlesztések árán tudunk továbblépni. Ennek fedezetét azonban az akkori bevételekből képtelenségnek látszott kigazdálkodni, és nem állt mögöttem befektető sem, aki megfinanszírozta volna az oldal újrafejlesztését. Eljött az a pont, hogy ki kellett mondanom: ennyi volt, el kell engednem az Intimát. Hosszas gondolkodás és beszélgetések után azonban mindig oda jutottam vissza, hogy az Intimában még nagyon sok van, és ha most úgy döntök, hogy vége, akkor később mindig azt fogom érezni, hogy nem tettem meg érte mindent.

Így aztán nekifogtam, hogy pénzt szerezzek a folytatáshoz, és máig sem tudom, hogyan, de két hónap alatt sikerült előteremteni az Intima fennmaradásához, sőt megújulásához szükséges anyagiakat egy teljesen új, szuper fejlesztői csapattal.

Többen segítettek tanácsokkal, melyek nyomán egyértelművé vált, hogy szakmailag kell újrapozícionálni az Intimát, így tulajdonképpen 2016-ban indítottam el az oldalt abba az irányba, amit ma is képvisel.

Meggyőződésem, hogy ez volt életem legjobb tanácsa, amit kaptam – és amit meg is fogadtam.

Ezzel tulajdonképpen félig-meddig már meg is válaszoltad a következő kérdésemet, ami az lett volna, hogy a mai Intima olyan-e, amilyennek 11 évvel ezelőtt eltervezted, vagy menet közben is változtak a céljaid és az elképzeléseid.

Olyan is és nem is. Természetesen folyamatosan alakult az oldal, voltak változások, de ez inkább egy szépen egymásra épülő fejlődés volt. Lehet, hogy másnak ez sokkal gyorsabban ment volna, de az eltelt idő arra is jó volt, hogy kiderüljön: iszonyatosan nagy szükség van egy ilyen oldalra, ahová a nők anélkül tudnak fordulni, hogy át lennének verve, ahol szakorvosoktól érkeznek az infók, és nem reklámérdekek vezetik a tartalmakat, hanem valós, megbízható segítséget találnak.

Óriási káosz volt és van ma is az ilyen profilú oldalak terén.

Nem ritka például, hogy egyetlen portálon belül is egymásnak ellentmondó válaszokat talál a látogató egy adott kérdésre. És akkor még nem is beszéltünk a fórumokról és a közösségi oldalakon működő csoportokról, melyek iránt a nők még mindig nagyobb bizalommal vannak, mint hogy megfogadják az orvosuk tanácsát, vagy egy megbízható egészségügyi portálon keressék meg az őket érdeklő információkat. Sajnos nagyon sokan nem tudják mérlegelni az információk valóságtartalmát, azt, hogy azok tényleg valós tényeken alapulnak, vagy csak érzelmileg akarják manipulálni őt.

Sokkal inkább hisznek annak, amit a szomszédasszony vagy barátnő valakitől hallott vagy olvasott valami brit tudósok által ajánlott csodamódszerről, mint hogy elfogadják azt, ha az orvos – aki évekig-évtizedekig tanult és képezte magát az adott szakterületen – például gyógyszeres kezelést tart szükségesnek valamilyen problémájukra.

Így aztán belépnek egy csoportba, ahol a megosztott leleteket vagy orvosi papírokat a laikus csoporttagok „kielemzik”, és megszületik egy általuk áhított vélemény – legtöbbször messze nem a legjobb, ráadásul nagyon sokszor az orvosi tanácsoknak gyökeresen ellentmondó ajánlás.

Az, aki ma hiteles, szakmai válaszokat szeretne kapni, és utána akar járni egy kérdésnek, nagyon nehéz dologra vállalkozik.

Ezzel át is tértünk a következő nagyon fontos kérdésre: mennyire kemény fába vágja a fejszéjét az a nő vagy bárki, aki egészségügyi kérdésekben a netről szeretne tájékozódni? Mit talál a neten? És mi az, amit nem talál, pedig szükség lenne rá?

Igen, ez egy nagyon ingoványos terep, mert laikusként nagyon nehéz eldönteni, hogy két, egymásnak ellentmondó információ közül melyiknek higgyen az, aki nem rendelkezik a megfelelő szakmai ismeretekkel ennek eldöntéséhez. Az orvos sokszor nem elérhető, de ha igen, akkor sincs esetleg elegendő ideje válaszolni minden kérdésre.

És legyünk őszinték, sok esetben mi sem felkészülten megyünk orvoshoz, hogy a megfelelő válaszok érdekében a megfelelő kérdéseket tegyük fel az orvosnak.

Ehhez egyfajta egészségtudatos szemléletre is szükség lenne, hogy mi magunk is magabiztosabban tudjunk szelektálni az értékes infók és a butaságok között, és csak azokat a kérdéseinket tegyük fel, melyek valóban fontosak, és ténylegesen az orvos tudja rá a választ. Azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy írja össze a kérdéseit, és válassza ki belőle a legfontosabb hármat, és amikor az orvosnál van, arra koncentráljon, azokat tegye fel. Egy felkészült beteggel a szakembereknek is könnyebb dolguk van. Sokkal együttműködőbb kapcsolatot lehet kialakítani, nagyobb lesz a bizalom is, és így az esetleges terápiák is hatékonyabban tudnak működni.

Erre találták ki az „orvos válaszol” típusú rovatokat, melyek ma már sok, nőknek szóló, de esetleg nem is dedikáltan egészségügyi tematikájú portálon megtalálhatók. Ezek megoldást jelenthetnek?

Ezek akár jól is működhetnek, de azért azt is látni kell, hogy a nőgyógyászaton belül is számtalan terület van, amire érdemes specialistát keresni. Ma már az egyes szakorvosok is egy-egy szűkebb területre specializálódnak, így nem mindenki érthet mindenhez egyformán, és a tudomány is napról napra fejlődik, amit folyamatosan követniük is kell. Nem érthet mindenki, mindenhez. Ezért például PCOS-sel, inzulinrezisztenciával kapcsolatban endokrinológus-nőgyógyászt ajánlott felkeresni, míg fájdalmas menstruációval, endometriózis specialistához érdemes menni.

Talán ez az egyik legnagyobb előnye az Intimának, hogy az érdeklődők mindig az adott szakterület szakorvosaitól, szakértőitől tudnak kérdezni.

Nem „csak” szülész-nőgyógyászok válaszolnak a beérkezett kérdésekre, hanem az „Orvos válaszol” rovatban tizenegy különböző téma köré csoportosulnak ezek a szakemberek, szakértők. Ezek között vannak általános nőgyógyászati kérdéskörök, de megtalálható meddőségi specialista, a HPV témájában vagy a nemi betegségek terén jártas szakorvos, továbbá pszichológus, radiológus és onkológus is. A szakterületek körét folyamatosan bővítjük, de már most is nagyon sok dologról tudnak az oldal látogatói témaspecifikusan kérdezni. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy mindig szakirányú orvost keressen problémája megoldására. Úgy gondolom, hogy ma már nagyon célirányosan kell orvost választanunk, és szerencsére ezt a legtöbb esetben – kellő tájékozódás után – meg is tudjuk tenni.

Pár éve még ferde szemmel néztek az orvosok arra a páciensre, aki a netről összegyűjtött infókkal érkezett hozzájuk. Változott-e a szemlélet, felismerték-e már az egészségügyben dolgozók azt, hogy a megbízható netes forrásból származó infókkal felvértezett beteggel nekik is kevesebb dolguk van?

Talán ezzel nem leszek népszerű néhány orvos körében, mégis kimondom, hogy aki manapság elutasítja az internetet, és az interneten való tájékozódás létjogosultságát, az olyan, mintha homokba dugná a fejét, és nem lenne hajlandó tudomásul venni, hogy bizony komoly előnyei is vannak, lehetnek az internetes tájékozódásnak. Ami például a vitaminok, kiegészítő terápiák kérdését illeti, ma már az orvosok egy jelentős része felismerte, hogy a kategorikus tiltással csak azt éri el, hogy például a daganatos betegséggel küzdő páciens eltitkolja előle, hogy milyen szert szed, amivel sérül az orvos és beteg közötti bizalom is.

Sokkal célravezetőbb, ha nyitottabbak a beteg más forrásokból szerzett információk alapján hozott döntései iránt, így a betegek őszintébben mernek beszélni ezekről a kérdésekről, ami az orvosnak is módot nyújt az ismeretek korrigálásra, illetve általánosabb betegedukációra is.

Ez akár a terápiás eredményekben is kamatozhat, mert például az orvos olyan szedési rendet javasolhat betege számára, amivel minimálisra csökkenthetők az általa adott gyógyszerek és a beteg által választott táplálékkiegészítők közötti kölcsönhatások.

De visszatérve az eredeti kérdésre, természetesen én is találkozom olyan orvossal, aki szerint hülyeség a netet bújni, de a tiltással, ignorálással semmi támpontot nem ad a páciensek kezébe, ugyanakkor egy ajánlással esetleg utat mutathat, ami az ő munkáját is megkönnyítené. Szerencsére egyre több olyan orvos van, akik – főleg miután megismerik az Intimát – biztonsággal merik ajánlani pácienseiknek. Hiszen mi nem foglalkozunk bulvárhírek gyártásával vagy kétes módszerek ajánlásával, hanem kizárólag tudományos tényeken alapuló információkat közvetítünk, és kizárólag orvosok által jóváhagyott tartalmak jelennek meg az Intimán. Ahhoz, hogy minél több orvos megismerje munkánkat, jelen vagyunk a nagyobb nőgyógyászati kongresszusokon, melyeken már több előadást is tartottam a hiteles egészségügyi tájékoztatás fontosságával kapcsolatban, és egyre több más szakterület (elsősorban onkológia, urológia, STD) tudományos eseményeire is igyekszem eljutni, hogy minél több orvos megismerje munkánkat, és ezzel támogathassuk az ő munkájukat is. Aki kicsit is nyitott a tájékozódásra és elmélyed az Intima tartalmaiban orvosként, kivétel nélkül pozitívan értékeli azokat, és sokan közülük ajánlják is betegeiknek – mint hiteles egészségügyi forrást.

Nálunk az Intimán a cikkeket az adott szakterület ismerője írja friss hivatkozások alapján, a nemzetközi és hazai trendeket, irányelveket követve, de még így is időről-időre elővesszük a régebbi tartalmakat, és megnézzük, nem szorulnak-e frissítésre az újabb tudományos adatok fényében.

Ráadásul azt mondhatom, hogy valamifajta automatizmus is működik, hiszen már nem egyszer előfordult, hogy az Intimát látogató orvosok hívták fel a figyelmünket olyan friss adatra, amit érdemes lenne beépíteni egy korábban megjelent cikkbe.

Az utóbbi időben egyre több betegtájékoztató oldal is megtalálható az Intimán, ami egy adott területre, egy adott betegségre fókuszál, amely igazán nagy segítséget nyújthat a pácienseknek.

Hogy csak párat emeljek ki közülük, ilyen például az endometriózis, a hüvelyszárazság, az inkontinencia vagy az inzulinrezisztencia, ahol végig lehet követni az adott témával kapcsolatos összes információt a tünetektől a diagnosztizálásig, a kezelési lehetőségektől az után követésig. Ezeknek a betegtájékoztató oldalaknak az alapját is orvosok és egészségügyi végzettséggel rendelkezők írják, majd a kész oldal egy újabb végső szakmai lektoráláson megy át.

Azt mondhatom tehát, hogy az Intimán laikusoknak nyújtunk nagyon magas szakmai színvonalú tartalmakat. Ezt a színvonalat akarjuk tartani a továbbiakban is, egészen egyszerűen azért, mert nők életéről, egészségéről van szó, ami hatalmas felelősség.


Köszönöm szépen a beszélgetést!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page